Vanwege het tienjarig jubileum van de Leyestroomroute plaatste stichting De Leyetocht in 2013 vijf rustbanken, onder meer in Esch. Deelnemers aan de toertochten passeren zondag 16 augustus dit bankje.
Vanwege het tienjarig jubileum van de Leyestroomroute plaatste stichting De Leyetocht in 2013 vijf rustbanken, onder meer in Esch. Deelnemers aan de toertochten passeren zondag 16 augustus dit bankje. Foto: Christ Pijnenburg

ook esch en lennisheuvel opgenomen in fietsroutes

Leyetocht: bossen, dijken en duinen

De derde zondag van augustus nadert en dat betekent dat de Leyetocht weer op het programma staat. Zaterdag 15 augustus wordt voor de negende keer de mountainbiketocht verreden, een dag later staan de toer- en gezinstochten op het programma. Vertrekpunt is ontmoetingscentrum De Gastenbosch aan de Catharinastraat in Helvoirt.

Mountainbikers kunnen kiezen uit drie afstanden: 30, 40 of 50 kilometer. Het is een gevarieerd parcours langs akkers, velden, door lanen en bossen waarbij onder meer de 'Col de Gubbels' en de Loonse en Drunense Duinen voorbijkomen. Onderweg zijn twee verzorgingsposten ingericht. Deelnemers kunnen tussen 08.30 en 10.30 uur van start gaan. De finish sluit om 14.00 uur.

HET GROENE WOUD

Deelnemers aan de toertochten op zondag 16 augustus hebben de keuze uit liefst zes afstanden: 25 en 39 kilometer (gezinstochten), 50, 75, 100 en 150 kilometer. Bij de gezinstochten over 25 kilometer zijn twee rustpunten. Bij de tocht over 39 km zijn drie pauzeplaatsen opgenomen. Fietsers die aan één van de gezinstochten deelnemen, brengen een bezoek aan de Eendenboerderij Helvoirt en krijgen kans een blik te werpen in de hokken met de jonge eendenkuikens.

Tijdens de route van vijftig kilometer kunnen de fietsers met name genieten van het vele natuurschoon dat Het Groene Woud te bieden heeft. Natuurgebied De Mortelen is de kers op de taart. De drie langste afstanden gaan richting Son en kunnen pauzeren bij café De Zwaan, midden in het dorp. Ook deze afstanden slingeren door het gebied van de Mortelen met een tweede stop bij café Vingerhoeds aan de Oude Grintweg in Oirschot. Via Lennisheuvel, Esch en Haaren komt de finishlijn in Helvoirt in zicht.

Kijk voor meer informatie over de routes en inschrijvingskosten op www.leyetocht.nl. In De Gastenbosch kunnen deelnemers zich zaterdag tussen 13.00 en 16.00 uur al inschrijven voor één van de toertochten.