Afbeelding
Foto: Marielle Wijffelaars

herinrichting rijbaan en fietspad klaar

Lennisheuvel is weer goed bereikbaar

MARIËLLE WIJFFELAARS

De straat Lennisheuvel was vanaf medio april afgesloten voor autoverkeer vanwege werkzaamheden aan de weg. Vrijdag 31 juli ging de straat weer open en hoeven automobilisten niet meer om te rijden via bedrijventerrein Ladonk en de Mijlstraat.

De werkzaamheden aan de straat Lennisheuvel hadden alles te maken met het ontwikkelingen van bedrijventerrein Vorst A. In april werd gestart met het bouwrijp maken van het terrein én werden rioleringen en een nieuwe rijbaan aangelegd. Deze straat kreeg de naam Runmolen en sluit aan op Lennisheuvel.

HERINRICHTING

Na de aanleg van de toegangsweg tot Vorst A ging ook de straat Lennisheuvel op de schop. Allereerst werd het weggedeelte tussen Runmolen en rotonde Boseind aangepakt. Er kwam nieuwe riolering en een zogeheten rioolgemaal. Hoewel automobilisten om moesten rijden om het kerkdorp in te kunnen rijden, konden fietsers en voetgangers wel gebruik maken van de straat. Er werd een tijdelijk fietspad aangelegd ten behoeve van de verkeersveiligheid. Tegelijkertijd vond ook onderhoud aan de rotonde Boseind plaats, deze was korte tijd afgesloten.

De onlangs afgeronde derde fase omvatte het weggedeelte vanaf De Runmolen tot en met de kruising Brede Heide en Armehoefstraat. De bestaande riolering is vervangen en er werd een nieuw bergingsriool aangelegd. De omvangrijkste verandering is echter de herinrichting van de rijbaan.

WANDELROUTE

In de straat geldt nog altijd een vrachtwagenverbod en ook de maximumsnelheid van 30 kilometer per uur is gehandhaafd. Nieuw zijn de fietssuggestiestroken en de entree tot Lennisheuvel is gemarkeerd met een drempel en een fietsoversteekplaats. Reden voor de aanpassing is onder meer het vergroten van de verkeersveiligheid.

Maar de werkzaamheden hadden ook te maken met Natuurexperience Lennisheuvel. Dit project maakt deel uit van het plan Kloppend Hart van Het Groene Woud waarin veertien deelprojecten zijn opgenomen. De gemeenten Boxtel, Best en Oirschot hebben hiervoor een flink bedrag gekregen vanuit het provinciale project Landschappen van Allure. Natuurexperience Lennisheuvel omvat een groene wandelroute tussen het NS-station in Boxtel en natuurgebieden waaraan Lennisheuvel grenst: Kampina, De Mortelen en Heerenbeek.

Ten behoeve van deze wandelroute werd eerder al de kruising bij de vroegere herberg Den Eijngel aangepakt. Hier zijn verkeersremmers aangelegd zodat er een veiliger wandelpad is ontstaan.

FOTO BOVEN: De toegang tot Lennisheuvel is aangepast. De nieuwe drempel en fietsoversteekplaats moeten zorgen voor een betere verkeersveiligheid. (Foto: Albert Stolwijk).


Zoeken naar het ree in de Kampina

Natuurmonumenten organiseert morgen, vrijdag 14 augustus de excursie 'Reeën op het Spoor'. Van 19.00 tot 21.30 uur gaan deelnemers samen met excursieleiders op zoek naar deze schuwe bosbewoner.

Reeën zijn zoogdieren die graag in de schemering en het ochtendgloren op zoek gaan naar voedsel. Overdag is het vaak te druk in het gebied waar de reeën voedsel vinden. Daarom wordt de excursie van Natuurmonumenten op een later tijdstip gehouden. Als het donker wordt, kunnen deelnemers de reeën vaak zien bij de bosranden.

Deelname kost zeven euro voor leden van Natuurmonumenten, niet-leden betalen tien euro. Kinderen krijgen drie euro terug. Aanmelden kan via www.natuurmonumenten.nl/denatuurin/agenda.