drie dienstenprojecten van start

Esch voor Elkaar haalt ouderen uit isolement

Vorig jaar stak een aantal Esschenaren de koppen bij elkaar en richtte de werkgroep Esch voor Elkaar op, onder de vlag van ouderenorganisatie KBO. In maart werd een informatieavond gehouden waar inwoners konden aangeven welke activiteiten en diensten ze nog missen in het dorp. Binnenkort wordt gestart met liefst drie initiatieven: vervoer naar medische afspraken, een huiskamerproject en de boodschappendienst.

Ouderen uit hun isolement halen én houden. Dat is wat de Esch voor Elkaar wil bewerkstelligen. Zo kunnen mensen vanaf de tweede week van september iedere donderdagmiddag terecht in dorpshuis De Es. ,,Dit huiskamerproject is bedoeld voor mensen die graag even van huis zijn, maar dat uit zichzelf niet zouden doen", laat de werkgroep weten.

Er worden diverse activiteiten aangeboden, zoals creatieve workshops of een filmvertoning. Mensen kunnen ook zelf een voorstel doen. Belangstellenden en vrijwilligers voor het huiskamerproject kunnen zich aanmelden bij Ria Bekkers, telefoonnummer 06-30 57 06 85 of e-mail: ria.herman@home.nl.

HOBBYCLUB

Esschenaren die voor een medische afspraak geen vervoer hebben, kunnen vanaf 1 september tegen een kleine vergoeding gebruikmaken van de speciale vervoersservice binnen de stedendriehoek 's-Hertogenbosch, Eindhoven en Tilburg. Een verzoek kan worden doorgegeven aan coördinator Arno van Roessel via telefoonnummer 06-83 97 66 62. Ook mensen die graag vrijwilliger willen worden van de vervoersservice, kunnen zich melden bij de coördinator.

Tenslotte wordt ook een boodschappendienst in het leven geroepen waarbij vrijwilligers samen met mensen op pad gaan die niet geheel zelfstandig naar de supermarkt, kerk, winkel of bibliotheek kunnen. ,,Het sociale aspect is van groot belang", aldus Esch voor Elkaar. Daarnaast is het mogelijk voor mensen die niet mobiel zijn, om boodschappen thuis te laten bezorgen. Coördinator is Anneke van den Aker, telefoonnummer (0411) 60 15 12 of e-mail: amvandenaker@home.nl. Ook voor deze vorm van dienstverlening worden vrijwilligers gezocht.

Een vierde initiatief is in aantocht: de hobbyclub. Voor dit project wordt nog een geschikte ruimte gezocht. De verwachting is dat de club binnen enkele maanden van start kan gaan.


Twee concerten

voor Samenloop

in de ridderzaal

Om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor KWF Kankerbestrijding bedenken deelnemende groepen aan de Samenloop voor Hoop allerlei activiteiten. Zo organiseert De Doorzetters op zondag 30 augustus tweemaal een concert in de ridderzaal van kasteel Stapelen.

De aanvangstijden zijn 15.30 en 19.00 uur. De Liempdse componist en pianist Gijs Meeusen verzorgt samen met een aantal muzikale vrienden, onder wie Erna Melis en Niek Lopes Cardozo en a-capellagroep Die Blaue Stunde, een programma met licht-klassieke muziek. Een andere bijzondere gast bij het concert is Laura van der Stoep, die eerste altviool speelt bij het Nederlands Filharmonisch Orkest in Amsterdam.

Kaarten kosten vijf euro en zijn verkrijgbaar via Marianne Knoops, tel. (0411) 63 26 02 of e-mail: marknoops@planet.nl.