Afbeelding
Foto: Peter de Koning

unilux summer trophy op 21, 22 en 23 augustus

Drie dagen tophockey bij MEP

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Een prachtig affiche. Zo omschrijven Inge Poelmans en Erik Verzijden, coaches van de vaandelteams van MEP, de Unilux Summer Trophy, het hockeytoernooi dat op vrijdag 21 augustus van start gaat. Beide coaches zijn, in samenwerking met leden van MEP, vorig jaar gestart om het evenement naar een hoger niveau te tillen. Dat is gelukt. Tien tophockeyteams uit binnen- én buitenland komen volgende week naar Boxtel om zich voor te bereiden op de competitie...

Het toernooi wordt al vele jaren door MEP georganiseerd. Door de verbouwing van het sportcomplex in park Molenwijk lagen de prioriteiten de afgelopen jaren anders. ,,Bovendien blijft het jaarlijks een uitdaging om topteams naar Boxtel te krijgen als je zelf eerste klasse speelt", aldus Poelmans, die aan haar tweede seizoen begint als hoofdcoach van het MEP-vrouwenteam. Zij en Verzijden pakten vorig jaar de handschoen op om topteams naar Boxtel te halen. ,,Dat betekende vooral heel veel bellen, mailen én appen met clubs", aldus Poelmans. ,,En we merkten: als er één club akkoord ging, volgde de rest ook. Teams willen in de voorbereiding naar de hockeycompetitie goede tegenstand", voegt Verzijden toe.

Bovendien heeft het Boxtelse bedrijf Unilux zich voor drie jaar aan het prestatieve toernooi verbonden. ,,Dat is echt super. We hopen dat het toernooi de juiste uitstraling krijgt, zodat teams zich in de komende jaren zelf gaan aanmelden", aldus Verzijden en Poelmans.

Het resulteerde in een fraai deelnemersveld, waarvan een aantal teams zelfs in de hoofdklasse, het hoogste nationale hockeyniveau, uitkomt: de herenploegen van HC Den Bosch en Pinoké en het vrouwenteam van Pinoké. Bij de mannen zijn ook het Belgische mannenteam van Dragon, waarvan Boxtelaar Eric Verboom enkele jaren hoofdcoach was, Phoenix en Union aangetrokken. De overige vrouwenploegen zijn de Clifton Ladies Hockey Club uit Engeland, HGC, Nijmegen en Venlo. En natuurlijk komen de vaandelteams van MEP in actie.

veel publiek

Zowel bij de mannen als de vrouwen worden de zes teams verdeeld in twee poules. ,,Ieder team speelt twee poulewedstrijden. Op basis van deze uitslagen worden de laatste duels ingedeeld", legt Poelmans uit. ,,Vanaf vrijdag 17.30 uur tot en met zondagmiddag is er op ieder moment tophockey te zien bij MEP. We hopen dan ook op veel publiek", voegt Verzijden toe. Ook worden tijdens het toernooi diverse activiteiten georganiseerd, zoals een vrijwilligersborrel en oefenwedstrijden voor de jeugd. De mannenploeg van MEP komt in de poule uit tegen Union en Phoenix, terwijl de hockeysters de eerste twee duels spelen tegen Clifton en Nijmegen.

,,De timing van dit toernooi is perfect", stelt Poelmans. Ze werd drie jaar geleden door Verzijden, de toenmalige coach van de Boxtelse hockeysters, benaderd voor de functie van assistent-coach. Hij maakte een jaar geleden de overstap naar de mannenploeg van MEP. ,,Vorig jaar hadden we de doelstelling om in de eerste klasse in de top drie te eindigen", vertelt Poelmans. ,,Door blessures bij verschillende speelsters verloren we echter teveel punten, waardoor we de nacompetitie misten."

Vrijdag zijn de trainingen weer gestart. Poelmans: ,,Mijn voorlopige selectie bestaat nu uit twintig speelsters en twee keepers. Een aantal speelsters is gestopt, maar we hebben ook weer wat nieuwe hockeysters aangetrokken, onder meer van hockeyclub Den Bosch, Union en Vlijmen. Het is mooi om te zien dat MEP aantrekkingskracht heeft op hockeysters in de regio. En er is een aantal speelsters vanuit de A-jeugd overgestapt."

De voorlopige selectie wordt uiteindelijk teruggebracht tot zeventien hockeysters en twee keepsters. ,,Daarom komt dit toernooi op een gunstig tijdstip, twee weken voordat onze competitie van start gaat." We spelen op het toernooi drie duels, waardoor ik snel kan evalueren en schakelen." Poelmans, die zelf ooit uitkwam voor clubs als Bloemendaal, HDM (Den Haag) en MOP (Vught), wil graag nog met het team in gesprek over de doelstellingen voor komend seizoen om de ambities gelijk te trekken. ,,Al verwacht ik wel dat meedraaien bovenin de competitie een belangrijke doelstelling voor ons zal zijn."

graag hogerop

Verzijden, coach van het MEP-mannenteam, start in september óók aan zijn tweede seizoen. Daarvoor was hij eindverantwoordelijk voor de hockeysters. ,,We hebben een fantastisch seizoen gedraaid", aldus de Boxtelaar. ,,Waar twee jaar geleden nog aan degradatie werd gedacht, misten we afgelopen seizoen op één punt na de play-offs. Het is dus wel duidelijk wat onze doelstelling is voor dit jaar: de play-offs."

Ook bij de mannenploeg is een aantal spelers gestopt, maar Verzijden heeft inmiddels een selectie van achttien hockeyers en twee keepers. ,,Drie oud-spelers keren weer terug naar MEP en ook vanuit de jeugd is iemand doorgestroomd. Bovendien komt er zelfs een Canadees, die afgelopen seizoen in Australië heeft gehockeyd, naar Boxtel." Volgens de coach wil zijn team graag hogerop komen. ,,Waar we eerst tweemaal per week trainden, drongen de jongens er vorig seizoen zelf op aan drie keer in de week te trainen..."

FOTO BOVEN: Erik Verzijden en Inge Poelmans, coaches van de vaandelteams van MEP. Zowel de vrouwen- als mannenhockeyploeg komt volgend weekend in actie tijdens de Unilux Summer Trophy, het toptoernooi dat in park Molenwijk wordt georganiseerd. (Foto: Peter de Koning).