Afbeelding
Foto: Peter de Koning

JOOST VAN DER HEIJDEN FIETST IN 12 DAGEN NAAR MONT VENTOUX

'Hersenziekte MSA is nog onbekend'

Sinds oktober heeft hij zo'n 7.000 kilometer getraind op de wielrenfiets van zijn overleden vader. Christ van der Heijden uit Boxtel was weliswaar ruim 15 centimeter kleiner, maar toch wil zoon Joost per se op díens rijwiel vanaf huis naar de Mont Ventoux fietsen. Om aandacht te vragen voor de hersenziekte MSA die zijn vader fataal werd.

HENK VAN WEERT

Zondag 16 augustus vertrekt Joost (39) vanaf zijn woning aan de Palestrinastraat voor zijn fietsreis. Precies een jaar na de overlijdensdatum van zijn pa, op de 27e van deze maand, wil hij op de Franse alp staan. Joost gunt zichzelf twaalf dagen om op de Mont Ventoux te komen. Zónder rustdag. ,,Want dat laat het vakantieschema van mijn maatje niet toe..." Dat maatje is Martijn Goossens met wie Joost al vanaf zijn derde bevriend is. Martijn reist met een camper de fietser achterna. ,,Alleen dankzij zijn steun kan ik mijn tocht tot een goed einde brengen", beseft Joost.

Dat hij op de wielerfiets stapt, is bijzonder: ,,Eerlijk gezegd heb ik niets met fietsen. Mijn vader daarentegen wel; die zat dagelijks op het zadel en reed wel 12.000 kilometer per jaar. Dat is ook de reden om het te doen." Een maand voordat hij ziek werd, fietste Christ van der Heijden nog intensief in Italië. Eenmaal terug in Nederland, in juni 2013, voelde hij zich niet lekker. Even later spookten allerlei gekke ideeën door zijn hoofd. Hij begon ook vreemd te lopen en sprak hij met dubbele tong.

ONBEKENDE ZIEKTE

,,In het ziekenhuis kwamen ze er niet achter wat het was. Mijn vader werd behandeld in 's-Hertogenbosch, Rotterdam en Nijmegen, maar niemand wist wat hij mankeerde", vertelt Joost. Hij vervolgt: ,,Eerst dachten ze dat het psychisch was, maar uiteindelijk bleek het toch een neurologische aandoening: multiple systeem atrofie, kortweg MSA. Het is een aandoening van de kleine hersenen die het menselijk besturingssysteem aantast. Ons pap belandde in een rolstoel en kon op een gegeven moment niet meer slikken en praten. Verschrikkelijk! Zeker omdat we tot een maand voor zijn overlijden niet wisten wat hij er precies aan de hand was. Die onzekerheid is zó frustrerend..."

MSA is een onbekende ziekte. ,,Zó onbekend dat slechts 4 procent van het medisch personeel in de ziekenhuizen ervan op de hoogte is..." , vertelt Joost. Om MSA onder de aandacht te brengen én om geld in te zamelen voor medisch onderzoek, klimt hij op de pedalen. ,,Zoals gezegd: ik heb niets met fietsen. Ik fiets elke dag op en neer naar mijn werk, maar daar houdt het ook mee op. Maar ons pa is op deze tweewieler diverse malen de Mont Ventoux opgereden. Als eerbetoon aan hem, wil ik dat het karretje er nogmaals komt. Precies een jaar na zijn sterfdag om precies te zijn."

Ruim duizend kilometer heeft Joost voor de boeg. ,,Ik moet gemiddeld 90 kilometer per dag afleggen. Dat moet te doen zijn. Ik heb er flink voor getraind." Met zijn actie heeft de Joost inmiddels bijna 2.500 euro opgehaald. Dat bedrag en alles wat er nog bijkomt, doneert hij aan de Belgische stichting MSA-AMS. ,,Simpelweg omdat er in Nederland geen stichting is voor deze ziekte."

NOMINATIE AWARD

Onlangs werd Joost van der Heijden door MSA-AMS samen met drie anderen genomineerd voor JiePie Awareness Award. ,,De prijs verwijst naar de initialen (JP) van de grondlegger van de Belgische stichting, die zelf ook aan de ziekte is overleden. De stichting is onder de indruk van de manier waarop ik de ziekte voor het voetlicht breng. Ik ben uitgenodigd voor een symposium dat daags vóór Wereld-MSA-Dag wordt gehouden, op 2 oktober. Die nominatie is een flinke opsteker."

Mensen die Joost van der Heijden financieel willen steunen, kunnen daarvoor de website raadplegen die hij heeft opzet: lifecycletour.nl.

FOTO BOVEN: Fietsen is niet écht zijn hobby. Maar sinds vorig oktober traint Joost van der Heijden volop. Op de wielerfiets van de zijn vorig jaar overleden vader Christ. Op die manier vraagt hij aandacht voor de ziekte MSA. (Foto: Peter de Koning).

MANNEN SPELEN THUIS, VROUWEN UIT

Competitie van start voor
honk- en softballers Ducks

De Boxtelse honk- en softbalvereniging JRC Ducks hervat de competitie vanaf zondag 16 augustus. De softbalsters starten die dag met een uitduel tegen Cardinals uit Oss, terwijl het tweede mannenteam in sportpark Den Wielakker een honkbalwedstrijd speelt tegen Radboud Rangers uit Nijmegen.

Het eerse deel van de competitie werd op een memorabele manier afgesloten doordat er op het softbalveld van Ducks een heuse interland gespeeld werd. Deze wedstrijd op 17 juli was een voorbereidingswedstrijd voor de twee nationale teams van Groot Brittannië en Oostenrijk voor het Europees kampioenschap dat in de daaropvolgende week gespeeld zou worden bij Gryphons in Rosmalen. Nederland eindigde hier, na in de afgelopen jaren maar liefst drie de Europese titel te hebben veroverd, als tweede en moest Italië voor zich dulden.

Zaterdag 18 juli mochten de softbalsters van Ducks óók nog een wedstrijd tegen Groot Brittannië spelen. Een unieke kans voor de Boxtelse vrouwen, voor deze gelegenheid aangevuld met enkele speelsters van Roef! uit Moergestel. Met een eindscore van 0-8 kijken de vrouwen van Ducks met gepaste trots terug op een bijzondere wedstrijd.

Programma zondag 16 augustus

Vrouwen: Cardinals - Ducks        11.00

Heren 2: Ducks - Radboud Rangers        11.00

Voetbal

RKSV Boxtel

Boxtel start het nieuwe seizoen met een oefenduel tegen Spoordonkse Boys. De wedstrijd in sportpark Munsel begint zaterdag 15 augustus om 17.30 uur.

SENIOREN

Programma zaterdag 15 augustus

Boxtel 1 - Spoordonkse Boys 1        (v) 17.30

Programma donderdag 20 augustus

ODC 2 - Boxtel 2        (v) vertr 18.30

JUNIOREN

Programma donderdag 13 augustus

B1: BVV - Boxtel        vertr 18.15

Programma dinsdag 18 augustus

A1: BVV - Boxtel        vertr 18.15