Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

vrijwilligers knotploegen vervullen taak met enthousiasme

Boxtelse wilgentakken zijn smakelijk hapje voor olifanten

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Drie onderdelen van de Werkgroep Natuur- en Landschapsbeheer (WNLB), de organisatie die dit jaar het zilveren bestaansjubileum viert, werken met mechanisch gereedschap: de beheergroep Sparrenrijk én twee knotploegen die in het winterseizoen op maandag en zaterdag aan het werk zijn. Jaarlijks zorgen dertig vrijwilligers voor onderhoud van de wilgen op tientallen verschillende locaties in het Boxtelse landschap.

Een wilg heeft eens in de drie jaar een knotbeurt nodig, vertellen coördinatoren Han Peeters (maandagochtendgroep) en Hans Volmer (zaterdagochtendgroep). ,,Eind september houden we samen met José Poort, die al sinds de oprichting actief is voor de WNLB, een zogenoemde schouw. Dat houdt in dat we een rondgang maken langs de adressen op onze lijst waar wilgen staan", legt Volmer uit. ,,Vervolgens houden we een openingsvergadering voor alle leden van de knotploeg en zorgen we voor een schema, zodat duidelijk is wanneer we welke wilgen knotten." De coördinatoren geven aan dat ze per seizoen actief zijn op zo'n zestien locaties. De aftrap van het seizoen is jaarlijks tijdens de landelijke Natuurwerkdag. Volmer: ,,En als het broedseizoen van start gaat, zwijgen de kettingzagen..."

Om de drie weken komen de knotploegen bij elkaar om een ochtend te werken. Met een handzaag de grotere takken klein maken, sjouwwerk en de verwerking van hout in takkenhagen is een gedeelte van de werkzaamheden. ,,Kortom: je bent een ochtend heerlijk in de natuur bezig", zegt Volmer. ,,Dat was voor mij de reden om me vijf jaar geleden aan te sluiten bij de knotploeg. Een jaar voor mijn pensionering draaide ik een ochtend mee met deze werkgroep tijdens de Natuurwerkdag. Uiteindelijk ben ik blijven hangen." En inmiddels gaat hij zijn tweede seizoen in als coördinator. ,,Het enthousiasme onder de leden is erg groot. Als we om negen uur starten, zijn de meeste vrijwilligers vaak al een kwartier eerder aanwezig. Ze kunnen niet wachten om aan de slag te gaan." Vorig jaar werd door de knotploe-

gen op maandag- en zaterdagochtend in totaal 722 uur gewerkt. Peeters: ,,We zorgen ervoor dat er geen los takje meer te zien is op het terrein." ,,En als ik dan eens door Boxtel fiets en de geknotte wilgen in het landschap zie, denk ik: 'die klus hebben we toch maar weer geklaard'", voegt Volmer toe.

De veiligheid staat hoog in het vaandel bij de Boxtelse knotploegen. ,,Daar zetten we stevig op in", aldus Peeters. Een zaagbroek die bestaat uit acht tot negen lagen, veiligheidsschoenen, een helm, hoor- en gezichtsbescherming: er wordt niet gezaagd zonder deze uitrusting. Bovendien wordt er met pylonnen rondom de wilg een zogenoemde valkring gecreëerd waar niemand, behalve de zager, in mag staan. ,,En als ik iemand zie die zich niet aan de regels houdt, krijgt de persoon meteen een waarschuwing", zegt Peeters. ,,Je moet je voorstellen: een motorkettingzaag haalt een snelheid van 72 kilometer per uur. Daarom hechten we ook veel waarde aan onderhoud en controleren we de zagen regelmatig op mogelijke breuken." Een zager moet in het bezit zijn van een certificaat. Volmer en Peeters zijn allebei in het bezit van zo'n diploma, waarvoor je een praktijk- en theorie-examen moet afleggen.

In overleg met de grondeigenaar wordt een bestemming bedacht voor de afge-

zaagde takken. ,,We kunnen er bijvoorbeeld speciale takkenrillen van maken waarin zich allerlei dieren nestelen", legt Volmer uit. Ook zijn er goede contacten met safaripark Beekse Bergen in Hilvarenbeek. ,,Daar worden de wilgentenen gevoerd aan de olifanten..."

De knotploegen, bestaande uit mannen én vrouwen, kunnen nog wel wat versterking gebruiken. Mensen die graag een handje willen helpen, kunnen kijken op de website www.wnlb.nl voor meer informatie over de knotploeg.

OP DE FOTO: Eens in de drie weken gaan de knotploegen van de Werkgroep Natuur- en Landschapsbeheer aan de slag op Boxtelse percelen om wilgen te knotten. (Foto: Annelieke van der Linden).


Café Brein

Bij zorghoeve 't Binnenveld aan de Boxtelseweg in Schijndel wordt maandag 17 augustus van 19.30 tot 21.30 uur een bijeenkomst gehouden van Café Brein. De avond is bedoeld voor getroffenen van niet aangeboren hersenletsel en hun familieleden. Tijdens de bijeenkomst wordt de documentaire 'Ze zeggen dat ik zo veranderd ben' getoond. De toegang is gratis.