Afbeelding
Foto: Huub Thorissen

KUNST OP STAPEL: IRMA HORSTMAN

'Gordijn' Metamorfose
verbeeldt vergankelijkheid

Op verzoek van en in samenwerking met de Assumptie-Stichting, die kasteel Stapelen beheert en exploiteert, heeft de Kunststichting Boxtel vijftien professionele kunstenaars geselecteerd om werk te laten zien in kasteelpark Stapelen. Kunst op Stapel moet een tweejaarlijks terugkerende manifestatie worden. In een artikelenserie stelt beeldend kunstenaar Huub Thorissen, ook bestuurslid van de Kunststichting, de objecten voor aan de lezers van Brabants Centrum. Vandaag: 'Metamorfose' van Irma Horstman uit Ommen.

Tussen een wandelpad en de Dommel hangt een groot gordijn. Houten schijven afkomstig van dikke boomstammen zijn getransformeerd tot slierten, hangend aan lange draden. Horstman geeft de voorkeur aan kunstwerken die niet voor de eeuwigheid gemaakt zijn.

Materialen zoals papier, karton, klei en alledaagse spullen die slechts een tijdelijk bestaan kennen. Bijna iedereen heeft te maken met stapels kranten, tijdschriften en overbodige reclame. Veel administratieve rompslomp. Het alledaagse breiwerk van de kleine dingen.

PARAFERNALIA

,,Rompslomp, drukte, beslommeringen, besognes, gedoe, heisa, soesa, parafernalia. Mensen hebben voortdurend te maken met allemaal kleine, vervelende dingen. Die moet je met een goed humeur doen om gelukkig te zijn", zegt Thorissen in zijn reactie op het kunstwerk.

TOT EIND SEPTEMBER

De expositie Kunst op Stapel is gratis toegankelijk en te zien tot en met zondag 27 september als het Dommeltheater van stapel loopt, een kunstzinnige vaartocht over rivier de Dommel.

FOTO BOVEN: ,,In installaties van korte duur, gemaakt van papier of hout, blijft het materiaal in zijn vergankelijkheid bestaan en wordt het niet meer omgezet naar brons of metaal", zegt kunstenares Irma Horstman. (Foto: Huub Thorissen).