Afbeelding
Foto: Henk van Weert

BOXTELAAR WIM VAN DE VEN REGISTREERT ALLE UITSLAGEN

'Nagenoeg elke avond kijk ik voetbal!'

HENK VAN WEERT

Sinds 1960 houdt Wim van de Ven in schriftjes en schrijfblokjes nauwgezet alle uitslagen bij van voetbalwedstrijden die hij volgde op radio of tv. Hij slaat geen sportprogramma over om de verrichtingen van de Nederlandse clubs gade te slaan. Met name als het gaat om zijn favoriet, PSV. Een prestatie die best eens in de krant mag...

Wim loopt regelmatig het kantoor van Brabants Centrum binnen. Om er toch maar zeker van te zijn dat de belofte die de redactie in 2010 deed, niet zou worden vergeten. Dat hij bij zijn volgende lustrum opnieuw de krant zou halen. En dus kwam hij afgelopen vrijdag maar weer eens binnenlopen. Mét zijn blocnote vol uitslagen en enkele PSV-trofeeën: een foto met club-mascotte Phoxy, enkele jaren geleden gemaakt op de Boxtelse kermis; een cassette met een miniatuur van de laatste kampioensschaal en een embleem van Eindhovense landskampioen met het opschrift Superfan, gekregen van een goede vriendin. Want PSV is de club waaraan Wim zijn hart heeft verpand.

Op de leestafel in het redactiekantoor sloeg hij de ingebonden jaargang van 2010 open om nog eens herinneringen op te halen aan zijn gouden jubileum als verzamelaar van voetbaluitslagen (foto onder). Vijf jaar geleden kreeg hij door Els en Gerard Hoenselaars van fanshop 't Hoenske een heuse medaille met inscriptie uitgereikt om die mijlpaal te vieren.

Zijn logboek begint op 15 augustus 1960. ,,Mijn eerste uitzending hoorde ik op 14-jarige leeftijd. In het schoenenhok van Huize Assisië in Udenhout, waar ik destijds woonde, luisterde ik op mijn transistorradiootje naar Langs de Lijn", herinnert Wim zich. Later zat hij aan de buis gekluisterd bij programma's als Sport in Beeld en Studio Sport.

KAMPIOEN!

Er zijn weinig voetbalwedstrijden die hij niet volgt. ,,Ik kijk bijna elke avond voetbal. Áls er maar een uitzending is...", glundert de inmiddels 69-jarige Boxtelaar. Over de mooiste wedstrijd van het afgelopen seizoen hoeft Wim niet lang na te denken: ,,Dat was in april: het duel waarin PSV na zeven jaar weer eens kampioen werd. We wonnen met 2-0. Kijk maar: hier heb ik het opgeschreven."