Afbeelding
Foto: Marielle Wijffelaars

Restauratie rijksmonument Lennisheuvel in volle gang

Bakhuisje en schuur op erf Den Eijngel

MARIËLLE WIJFFELAARS

,,Waar begin je toch aan?" Het is een opmerking die Leo Koenraads en Carly Brussé de afgelopen jaren veelvuldig hebben gehoord. Want hun plannen voor de renovatie van de voormalige herberg Den Eijngel in Lennisheuvel zijn omvangrijk. In juni 2013 werd het officiële startsein gegeven voor de grote verbouwing van het rijksmonument op de hoek van de Mijlstraat en de straat Lennisheuvel. Ruim twee jaar later is er al veel veranderd. Maar helemaal klaar is het nog niet...

Het schuurgedeelte van het rijksmonument is al flink veranderd en werd behoorlijk onder handen genomen. Dat moest ook wel, want de schuur stond bijna op instorten toen Koenraads en Brussé de in 1492 gebouwde vroegere herberg aankochtend. Aan de binnenzijde zijn de oude elementen intact gebleven en deze werden waar nodig in ere hersteld. ,,Sommige balken zijn écht nog uit de beginperiode", vertelt Koenraads tijdens een rondleiding door Den Eijngel.

BROOD BAKKEN

Het verbouwde deel lijkt in niks meer op de vervallen schuur. Koenraads en Brussé willen de ruimte - die ook beschikt over sanitaire voorzieningen - gaan gebruiken voor workshops. Ook biedt de ruimte onderdak aan een bed & breakfast, bestaande uit een gemeenschappelijke ruimte en twee slaapkamers met elk een eigen badkamer. De bed & breakfast is gerealiseerd op de bovenverdieping. Gasten hebben een mooie blik op het dak met de oude balken. Koenraads: ,,De kamers bieden zicht op de gebinten, maar zijn wel voorzien van moderne snufjes. Zo is er WiFi en een mooie badkamer." De kamers zijn bouwkundig klaar, maar moeten nog verder ingericht worden.

Het voorste deel van Den Eijngel wordt straks bewoond door Koenraads en Brussé. Hier wordt komende winter nog archeologisch onderzoek gedaan. ,,We richten ons eerst op de werkzaamheden aan de delen waar bezoekers straks welkom zijn, het woonhuis volgt dan later nog." In het najaar wordt ook een boek verwacht over de uitgebreide geschiedenis van Den Eijngel. Koenraads werkt hiervoor samen met Stichting de Brabantse Boerderij, de gemeente Boxtel en Stichting Streekrekening Het Groene Woud.

Op het buitenterrein is prachtig bakhuisje verrezen dat in september officieel in gebruik wordt genomen. Bakker Gijs van Aarle uit Sint-Oedenrode verzorgt dan een presentatie en zal het eerste brood bakken in de oven van het bakhuisje. ,,We willen in de tuin nog meer oude elementen terug laten keren", licht Koenraads toe. ,,Zo komt er onder meer een waterput mét bijbehorende putmik. En natuurlijk zullen ook een moes- én kruidentuin straks niet ontbreken." De ontwikkeling van het erf van Den Eijngel is mede mogelijk door een provinciale subsidie vanuit het project Landschappen van Allure.

OMVANGRIJKE KLUS

Koenraads heeft ook plannen voor het plaatsen van een groter bijgebouw. ,,Den Eijngel had in vroegere tijden veel bijgebouwen op het erf staan", vertelt hij enthousiast. ,,We zijn nu bezig met het herplaatsen van een mooie schuur op het terrein. In Nijnsel hebben we een geschikt exemplaar gevonden. Het moet daar weg en we gaan dat bij Den Eijngel herbouwen. De gebinten zijn nog goed, maar verder moet er veel vervangen worden. Een mooi project en een aanwinst voor ons monument. Maar eerst willen we graag Den Eijngel op orde hebben."

Het paar is inmiddels drie jaar bezig met de werkzaamheden en Koenraads verwacht dat deze nog een ruim jaar in beslag gaan nemen. ,,Het is gewoon heel veel werk", zegt hij. ,,We doen het graag, maar het is een omvangrijke klus."

PRETTIG DORP

In Lennisheuvel heeft het stel - afkomstig uit Den Haag - het prima naar hun zin. Dankzij hun unieke woonlocatie hebben ze snel contact met voorbijgangers die nieuwsgierig zijn naar het prachtige monument. Koenraads: ,,Het is een mooi gespreksonderwerp en dankzij onze werkzaamheden is er ook veel contact met de inwoners van Lennisheuvel. Het is een prettig dorp om te wonen."

Volgend jaar hopen Koenraads en Brussé te kunnen starten met de activiteiten in Den Eijngel. Naast het bed & breakfast worden er workshops gegeven en moet het een plek worden waar wandelaars kunnen uitrusten.

BOVENSTE FOTO: Het achterste deel van Den Eijngel is al helemaal gerestaureerd. Aan de voorkant moet het woonhuis nog flink verbouwd worden. (Foto's: Albert Stolwijk).

Lekker slapen met uitzicht op de oude gebinten. Aan de rechterkant is een stukje van de badkamer te zien.
Overzichtsfoto van het erf van het monumentale pand Den Eijngel in Lennisheuvel. Rechts het bakhuisje.