Afbeelding
Foto: Henk van Weert

TIJDELIJK GROEN IN STATIONSSTRAAT

Winkeliers én publiek:
boombakken behouden

VERVOLG VOORPAGINA

De ondernemers van de Stationsstraat zijn enthousiast over de boombakken die tijdelijk op de winkelpromenade zijn 'geparkeerd' omdat hun vaste standplaats, het Breukelsplein, volgende week dienst doet als kermisterrein. Brabants Centrum sprak met enkele van hen, maar ook met winkelend publiek en voorbijgangers. En ook die reageren zonder uitzondering positief.

De eigenaren van Burned, de speciaalzaak voor basketbalartikelen, vinden het tijdelijke groen voor hun deur een positieve toevoeging aan het straatbeeld. ,,Het fleurt er van op. Zet er ook wat bankjes bij", oppert Floris de Jongh. Erwin Reijnaerts vult aan: ,,Die ene bak neemt wel een beetje het zicht weg op onze zaak, maar dat is makkelijk op te lossen door die een paar meter te verplaatsen. Moet niet zo'n probleem zijn, toch?"

Zo denken ook anderen er over. Koen Klop van Cloc Caduc vindt de boombak te dicht bij zijn gevel staan. En Anneke van Erp van zonnestudio Suncare zegt: ,,Aan de overkant staan twee panden leeg. Ze hadden de bakken beter daar neer kunnen zetten. Maar dat het groen is geplaatst is een aanwinst, zonder meer."

Tom de Haas van De Vlaaienspecialist vindt de boombakken 'geweldig', maar zegt dat ze wellicht anders verdeeld moeten worden. ,,Bij de Rabobank staan er nu vier voor de deur. Die hadden ze wel wat meer kunnen spreiden. Van de andere kant: dat zijn ook wel weer de grotere bomen. Dus misschien toch goed dat ze daar staan..."

Anita Willems (Twins Hairstyling) hoort in haar zaak heel positieve reacties. ,,Het zou mooi zijn als er blijvend iets groens in de straat komt. Als ondernemers zijn we met de gemeente daarover in gesprek." Voor de kapster hoeven de bakken niet terug naar het Breukelsplein. ,,Dan ontstaan daar ook weer meer parkeerplaatsen en dat is mooi meegenomen..." Ook Janno van Doornmalen van de gelijknamige elektrowinkel zegt dat de Stationsstraat door de boombakken 'minder saai en veel gezelliger' oogt. ,,Van mij mogen ze blijven staan."

MEER VARIËTEIT

Net als de ondernemers zijn ook het winkelend publiek en passanten enthousiast over de boombakken. Zoals Toine van der Weerden, die verderop in de straat woont. ,,Wel zou ik pleiten voor meer variëteit. En als de bakken hier blijven staan, vind ik wel dat er op het Breukelsplein nieuwe boombakken moeten komen." Ook Erik van Schaaijk vindt dat de verfraaiing van de Stationsstraat - die hij toejuicht - niet ten koste mag gaan van het Breukelsplein.

Jeanne van de Wiel vindt de boombakken fraaier dan de foto's in de etalages van leegstaande winkels. ,,Op zich ook een leuk idee, maar niet echt representatief met dat bruine pakpapier erachter." Als er geen geld voor extra boombakken is, mogen de bakken van haar definitief verhuizen van het Breukelsplein naar de Stationsstraat. Rinus en Tony Klomp denken er ook zo over. ,,Een perfecte aankleding, maar wellicht zou gekozen moeten worden voor een iets kleiner formaat bak."

Petra van den Biggelaar woont in verpleeghuis Liduina en strijkt met enkele begeleiders en medebewoners neer op het terras van De Vlaaienspecialist. ,,Het is echt prachtig. Maar voor mij hoeven de bakken niet per se het hele jaar te blijven staan. In de winter zit er toch geen blad aan de bomen, dus heeft het niet zoveel zin." Daar is uitbater De Haas het niet helemaal mee eens. ,,Dan kunnen we kerstverlichting in de bomen hangen..."

FOTO ONDER: Twee van de zeventien boombakken zijn op de hoek van de Stationsstraat geparkeerd, bij de kruising met de Prins Hendrikstraat en Molenstraat. (Foto: Henk van Weert).