De boombakken van het Breukelsplein zijn vanwege de kermis tijdelijk in de Stationsstraat geparkeerd. Dat leidt tot heel enthousiaste reacties. (Foto: Henk van Weert).
De boombakken van het Breukelsplein zijn vanwege de kermis tijdelijk in de Stationsstraat geparkeerd. Dat leidt tot heel enthousiaste reacties. (Foto: Henk van Weert). Foto: Henk van Weert

PUBLIEK EN ONDERNEMERS ENTHOUSIAST OVER TIJDELIJK GROEN

'Die boombakken? Mooi laten staan!'

HENK VAN WEERT

Zonder uitzondering wordt (opnieuw) positief gereageerd op de boombakken die vorige week tijdelijk op de winkelpromenade in de Stationsstraat zijn geparkeerd. Goed, de een vindt dat sommige bakken een eindje opgeschoven zouden kunnen worden, maar het is een aanwinst voor het straatbeeld is alom de mening.

Tijdens een rondgang door de straat hoorde Brabants Centrum gisteren louter lof over de boombakken. Die moeten hun vaste plek op het nabij gelegen Breukelsplein tijdelijk prijsgeven vanwege de kermis die volgende week losbarst. Vorig jaar reageerden ondernemers en publiek ook al enthousiast over het extra groen in de straat. Op een vraag van deze krant of de boombakken een permanente plaats in de Stationsstraat zouden kunnen krijgen, reageerde een woordvoerder van het gemeentebestuur vorig jaar nog afwijzend.

Wel gaf de zegsman aan dat de positieve reacties die ook toen al waren te beluisteren, waren opgepikt. De ondernemers en bewoners zouden worden uitgenodigd om met ideeën op de proppen te komen en die gesprekken zijn inderdaad tot stand gekomen, zegt Dian van Zutven van Tin Tin Kappers. Ook zij is enthousiast over de boombakken. ,,Al mijn klanten, waarvan er veel van buiten Boxtel komen, reageren positief. Iedereen vindt dat de straat er van opfrist. Van mij mogen ze blijven."

CROWDFUNDING?

Henk van Horen, woonachtig in appartementencomplex Bernhardstaete op de hoek van de Stationsstraat, vindt eveneens dat de boombakken mogen blijven. Maar niet ten koste van het Breukelsplein; dat moet in zijn ogen ook groen blijven. ,,Als extra bakken het te duur zijn, kan misschien via crowdfunding geld bijeen gebracht worden", oppert hij.

Voor de zeventien boombakken legde de gemeente Boxtel twee jaar geleden 24.000 euro op tafel. Samen met een vijfjarig contract voor aanplant, onderhoud en nazorg lopen de kosten op tot een kleine 50.000 euro. De bomen gaan waarschijnlijk tien jaar mee.

Op pagina 5: 'Winkeliers én publiek: boombakken behouden'.

FOTO BOVEN: De boombakken geven de wat kale Stationsstraat tijdelijk een groener aanzien. (Foto: Henk van Weert).

De boombakken van het Breukelsplein zijn vanwege de kermis tijdelijk in de Stationsstraat geparkeerd. Dat leidt tot heel enthousiaste reacties. (Foto: Henk van Weert).