Jurgen van Dun bekijkt de route tijdens zijn wandeling over het Pieterpad. Het landschap vindt hij nu nog een beetje saai...
Jurgen van Dun bekijkt de route tijdens zijn wandeling over het Pieterpad. Het landschap vindt hij nu nog een beetje saai... Foto: Marielle Wijffelaars

490 kilometer wandelen door nederland

Brabants praten met Boxtelaren op Pieterpad

MARIËLLE WIJFFELAARS

Boxtelaar Jurgen van Dun is maandag gestart met zijn wandeltocht van Pieterburen naar de Sint-Pietersberg bij Maastricht. Over het bekende Pieterpad wil Van Dun in dertien dagen een route van 490 kilometer afleggen. De eerste drie dagen gaf zijn tocht weinig problemen en de Boxtelse wandelliefhebber genoot vooral de prachtige omgeving én de gezellige gesprekken onderweg...

De eerste etappe van Pieterburen naar Groningen legde Van Dun maandag af. Met tropische temperaturen viel dat nog niet mee, maar de wandelaar bereikte - na één keer verdwalen - toch op tijd zijn overnachtingsplek. ,,Ik probeer elke dag rond acht uur te vertrekken, uiteraard na een goed en stevig ontbijt", vertelt Van Dun. ,,Alleen dinsdag ben ik daar van afgeweken."

Want die dag waren de voorspellingen niet best. Om de buien voor te blijven, besloot de Boxtelaar al om half zes te starten met de route van Groningen naar Rolde, een afstand van zo'n 45 kilometer. Dat lukte echter niet... Van Dun: ,,Ik was echt goed op weg, maar rond tien uur kreeg ik toch een flinke bui op mijn nek. Ik ben finaal natgeregend."

PLAATSGENOOT

In een café ontmoette de Boxtelaar een stel mensen uit Gilze-Rijen waarmee hij éindelijk weer even Brabants kon praten. ,,Dat had ik al wel gemist", zegt Van Dun lachend. ,,We hebben gezellig samen gegeten. Dat is het leuke van zo'n trip, je komt allerlei verschillende mensen tegen. Leuk hoor!"

Gisteren, woensdag 5 augustus, wandelde Van Dun van Rolde naar Sleen. De temperatuur was goed en de Boxtelaar had het onderweg prima naar zijn zin. ,,Ik ben zelfs iemand uit Boxtel tegengekomen", zegt hij. ,,We raakten aan de praat en we bleken in dezelfde plaats te wonen. Dat verwacht je toch niet als je ergens in Groningen aan het wandelen bent..." Deze Boxtelaar stond in de buurt van de wandelroute op een camping en hoewel hij alleen onderweg was naar een winkel, liep hij een stukje met Van Dun mee. ,,Lekker kletsen over Boxtel", grinnikt de wandelaar.

Tot nu toe verloopt de wandeltocht erg goed en Van Dun heeft nog geen klachten. Al is het landschap nog niet zo spectaculair: ,,Het is erg rechttoe-rechtaan", stelt de Boxtelaar. ,,Maar dat is eigenlijk wel lekker, want er komen straks een stuk moeilijkere stukken aan. Rustig beginnen is dus niet zo erg." Van Dun zegt het Pieterpad in dertien dagen te willen afleggen en heeft goede hoop dat dat ook gaat lukken. ,,Als er geen calamiteiten komen, zal het heus wel goed gaan."

Liempde

Klumpkesdrive

In Liempdse horecagelegenheden wordt zaterdag 15 augustus de jaarlijkse Klumpkesdrive gehouden. Ook dit jaar doen er weer 176 paren - 352 bridgers - mee aan de grote bridgedrive. Vanaf 09.30 uur kunnen deelnemers hun inschrijvingsnummers afhalen bij 't Hof van Liempde aan de Nieuwstraat 43. De wedstrijden worden gehouden in de horecagelegenheden en bij mooi weer doen ook de terrassen dienst als bridgelocatie.