Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

tommy van doorn geeft bijzonder concert op 16 augustus

Luisteren naar orgel en harmonium

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Toen Tommy van Doorn (24) zeven jaar geleden kennismaakte met het orgel, wist hij: dit is voor mij hét instrument. Zondag 16 augustus verzorgt de organist vanaf 20.15 uur in de Boxtelse Sint-Petrusbasiliek een concert dat hij volledig zelf heeft samengesteld. In de eerste helft van het programma bespeelt Van Doorn vanaf het altaar een drukwindharmonium, in het tweede gedeelte brengt hij een van de langste en indrukwekkendste orgelwerken ten gehore...

Van Doorn liet het drukwindharmonium repareren en kreeg het instrument dinsdag weer terug, volledig gereviseerd en gestemd. ,,Drie jaar geleden heb ik via kennissen dit instrument aangeschaft. Het is een Frans drukwindharmonium, een zeldzaam type. Ik werd organist in de Sint-Petrusbasiliek en vond dat dit instrument hier thuishoorde, waardoor ik het daar heb neergezet. Het is dan ook mooi om een concert te geven met dit drukwindharmonium, waarbij iedereen ook nog eens kan zien hoe ik dit instrument bespeel. Als ik op het orgel speel, ziet niemand mij, waardoor mensen niet weten hoe dat precies in zijn werk gaat. Daarom was het tijdens het jubileumconcert van Stichting Kerkconcerten Boxtel zo leuk om dat wél te laten zien. Ik heb er veel reacties op gehad", aldus Van Doorn. Hij geeft aan dat het harmonium nog het meest te vergelijken is met een accordeon en dat er veel dynamiek zit in het instrument. ,,Net zoals bij een viool of blaasinstrument kun je met het harmonium harde en zachte klanken produceren."

pintje

In het eerste gedeelte brengt Van Doorn werken van de componisten Félix-Alexandre Guilmant, Franz Liszt en Louis James Alfred Lefébure-Wély ten gehore. ,,Al deze werken zijn speciaal voor het drukwindharmonium geschreven", vertelt Van Doorn. Het eerste gedeelte van het programma neemt ongeveer dertig minuten in beslag.

Zo lang duurt ook het tweede deel van het concert, waarbij Van Doorn plaatsneemt achter het monumentale Smitsorgel. Het verschil is dat hij nu slechts één werk van liefst dertig minuten ten gehore brengt: 'Ad nos, ad salutarem undam' van Liszt'. ,,Ik ken het stuk al langer en wilde het graag opvoeren. Dit werk zorgt ervoor dat toeschouwers alle mogelijkheden van het orgel zullen horen. Het werk van Liszt is dan ook zeer geschikt voor een orkest. Je gebruikt het orgel tijdens dit stuk ook als een orkest, omdat er veel soorten klanken en kleuren voorbij komen. Bovendien is het Smitsorgel niet bepaald licht, je moet behoorlijk kracht zetten tijdens de uitvoering. Na afloop zijn de registranten en ik dan ook zeker toe aan een pintje..."

Van Doorn, woonachtig in Schijndel, is sinds 2012 titulair organist van de Sint-Petrusbasiliek en treedt regelmatig op als solist en begeleider op orgel, harmonium en continuo. In september start hij met een studie Muziekwetenschappen in Utrecht, eerder rondde hij het conservatorium in Tilburg af. ,,Het is lastig om in de muziek- en cultuursector aan werk te komen. Met deze studie hoop ik mezelf te verbreden en mogelijk lesgeven te kunnen combineren met orgelconcerten." Op zijn zeventiende kwam Van Doorn voor het eerst in aanraking met het orgel. ,,Ik was altijd al met muziek bezig, maar had nooit hét instrument weten te vinden. Toen ik kennismaakte met het orgel, wist ik dat dit het instrument was dat bij me paste. In dit instrument zit alles. Je kunt in je eentje een concert geven waarin toch alle partijen aan bod komen. Dat hoor je ook terug in het stuk van Liszt dat ik op 16 augustus zal spelen."

Kaarten voor het concert van Tommy van Doorn op zondag 16 augustus kosten acht euro en kunnen op de avond zelf worden gekocht. Kijk voor meer informatie op www.stichtingkerkconcertenboxtel.nl.

BOVENSTE FOTO: Stichting Kerkconcerten Boxtel hing tijdens het gouden jubileumfeest op zaterdag 30 mei een groot scherm in de Sint-Petrusbasiliek waarop bezoekers de verrichtingen van Tommy van Doorn konden volgen. Zondag 16 augustus verzorgt de huisorganist van de basiliek een concert, waarbij hij een drukwindharmonium en het Smitsorgel zal bespelen. (Foto: Peter de Koning).

Boxtel

Handpoppen

Handpoppenspeelster Jet Donkers uit Haaren houdt morgen, vrijdag 7 augustus vanaf 14.00 uur een voorstelling in de huiskamer van de Kinderboerderij aan het Apollopad. Het verhaal gaat over het lenige boerderijvarkentje Rietje. Iedereen is welkom, de toegang is gratis.

Bridge

Bridgeclub Revanche

Uitslag dinsdag 4 augustus

A-LIJN

Henny v. Esch/Peter v.d. Ven        63.99

Sonja Tempels/Jan Sweere        60.71

Jo Steenbakkers/Ger v. Boxtel        57.74

B-LIJN

Ineke & Berrie Marcelis        64.50

Gerda & Ad v. Lier        59.50

Riek Steenbakkers/Joanna Koppen        57.42

Bridgeclub Liempde

Uitslagen donderdag 30 juli

A-LIJN

Dames v. Dorenmalen/v. Roy        62.04

Heren Engbers/Gillissen        61.81

Mw. v.d. Steen/Hr. v.d. Steen        58.33

B-LIJN

Mw. v. Zon/Hr. v.d. Wiel        67.97

Heren v.d. Dungen/Smulders        63.54

Dames Kapteijns/v.d. Laar        60.09

Tommy van Doorn. (Foto: Henk van Weert).