Afbeelding
Foto: Lesley Verkuijlen

lesley verkuijlen voltooit triatlon in maastricht

Boxtelaar valt 4 kg af door Iron Man

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en 42,195 kilometer hardlopen. Lesley Verkuijlen (30) bereidde zich een jaar lang voor op de Iron Man in Maastricht. Zondag was het zover. Verkuijlen voltooide de Iron Man, in een voor hem teleurstellende tijd van 11 uur en 49 minuten. ,,Ik had op meer gehoopt."

Vijfhonderd meter wandelen naar de Albert Heijn en weer terug. Meer deed Verkuijlen een dag na de Iron Man in Maastricht niet. ,,De eerste dagen na de triatlon heb je overal pijn. Je moet echter wel een beetje in beweging blijven, dat bevordert het herstel. Volgende week zal ik dan ook kort zwemmen of even op de fiets stappen."

OPGEBRAND

Hij omschrijft de Iron Man als 'een zware dag'. ,,Ik heb een gevecht tegen mezelf moeten leveren in Maastricht. Ondanks de goede voorbereiding en de prima resultaten tijdens eerdere wedstrijden, ging het zondag niet goed. Waar het aan lag? Dat weet ik niet. Ik heb goed gegeten, ik voelde me goed. Misschien het weer, of de antibioticakuur die ik twee weken geleden slikte. Tijdens het fietsen, het tweede onderdeel van die dag, was ik na 90 kilometer opgebrand. Ineens voelde ik me een stuk minder goed en deed ik een half uur langer over het fietsgedeelte dan ik vooraf had ingeschat."

Na het eerste onderdeel leek er nog geen vuiltje aan de lucht. ,,De organisatie had voor een mooie zwemronde gezorgd. Bovendien ging je in groepjes van tien mensen van start, waardoor ik ontspannen kon zwemmen. Dat was bij de vorige triatlon waar ik aan deelnam wel anders. Daar gingen 1.500 mensen tegelijk het water in", legde Verkuijlen uit.

support

Het fietsonderdeel bestond uit twee rondes van 90 kilometer. ,,Ook een mooi parcours, maar wat mij betreft had de organisatie het gedeelte door Sittard er uit mogen laten. Dat had geen toegevoegde waarde, er was heel weinig publiek en je moest behoorlijk veel keren en draaien in winkelstraten." Dat was bij de marathon, het laatste onderdeel, wel anders. ,,We liepen drie dezelfde rondes van 14 kilometer. Het was heel fijn om drie keer door het drukke Maastricht te lopen en mijn supporters meerdere malen te zien. Mensen hadden gezorgd voor muziek en sproeiers, er heerste een fantastische sfeer. Ik had de support hard nodig. De eerste 14 kilometer gingen goed, maar daarna was het erg lastig", aldus Verkuijlen.

De Boxtelaar finishte uiteindelijk in 11 uur en 49 minuten. ,,Vooraf dacht ik er een uur minder over te doen. Op basis van eerdere wedstrijden waaraan ik deelnam, zoals een aantal halve triatlons, was dat een realistisch doel. Helaas ging het niet zoals ik wilde. Toch hoorde ik na de finish dat meer mensen daar last van hadden en beduidend langer over de Iron Man deden dan ze vooraf hadden ingeschat. Ik ben blij dat ik het heb volbracht, maar baal wel van de tijd. Er zit zóveel voorbereiding in. De medaille heb ik dan ook snel weggehangen. Natuurlijk weet ik dat het een lange en zware wedstrijd is en dat het niet iets is wat veel mensen kunnen. Misschien dat ik over een tijdje wél trots kan zijn..."

HALVE TRIATLONS

Een dag later stond Verkuijlen op de weegschaal en bleek dat hij 3,8 kilogram was afgevallen. ,,Je verliest tijdens zo'n wedstrijd ongeveer 10.000 calorieën, dat kun je bijna niet bij eten. Maar je komt snel weer op je oude gewicht, hoor", grinnikt Verkuijlen. De komende tijd richt hij zich met name op de halve triatlons. ,,Ik vind het heel mooi om drie sporten te kunnen combineren. Een hele triatlon vergt echter zoveel voorbereiding, daar heb ik veel voor moeten laten. De halve triatlon is beter te combineren met andere dingen. Bovendien heb ik ook nog andere mooie dingen in het vooruitzicht, zoals een lange fietstocht van 270 kilometer. Dan kan ik meteen zien of ik hersteld ben. Die hele triatlon volgt dan echt nog wel een keer..."

FOTO BOVEN: Lesley Verkuijlen in actie tijdens de Iron Man in Maastricht. Hij voltooide de triatlon in 11 uur en 49 minuten.


inzet is wisseltrofee de bronzen golfer

Liempdenaren strijden om golftitels in Esbeek

Op golfbaan Midden-Brabant in Esbeek wordt vrijdag 21 augustus gestreden om de titels 'beste Liempdse golfer en golfster van het jaar'. De Liempdse golfkampioenschappen beleven hun 25e editie. Jaap Hein Stolk en Doris van de Wiel verdedigen die dag hun titels.

Er is een strokeplay- en stablefordwedstrijd en er wordt gespeeld om de longest en neary voor vrouwen en mannen. Inzet is de Bronzen Golfer, de wisseltrofee die is gemaakt door wijlen Willemine van Laarhoven. Ook zijn andere leuke prijzen te winnen. Jaarlijks kiest de organisaties een andere 18-holes baan, dit jaar is gekozen voor Midden-Brabant in Esbeek, aan de rand van landgoed De Utrecht.

De uitreiking vindt 's avonds plaats in café Het Wapen van Liempde aan het Raadhuisplein, onder het genot van een hapje en een drankje. Niet-spelende partners zijn hierbij welkom.

De kampioenschappen zijn bedoeld voor golfers die in Liempde woonachtig zijn en in het bezit zijn van een GVB met een actieve handicap. Deelnemers kunnen zich aanmelden bij bij Doris van de Wiel, e-mail: jvandewiel_l@hotmail.com of telefoonnummer: 06-23 84 07 65. Ruim dertig golfers hebben zich inmiddels ingeschreven.

Sport kort

Schermvliegen

De Boxtelse schermvlieger Huub Coumans vertrekt zondag 9 augustus naar Indonesië waar hij deelneemt aan de wereldkampioenschappen Precisie. Tot en met 17 augustus strijden 160 deelnemers uit dertig verschillende landen in Bogor om de prijzen.

Coumans komt in actie als official en ziet er samen met collega's uit Litouwen en Engeland op toe dat alles volgens de officiële regels verloopt.

Het looponderdeel bestond uit drie rondes van 14 kilometer door het drukke Maastricht. (Foto: Iron Man Maastricht).