Afbeelding
Foto: Henk van Weert

bezwaren tegen aanpassing vvv-kantoor in boxtel

Vertraging voor verbouwing Hofje

MARIËLLE WIJFFELAARS

Het VVV-kantoor aan de Markt in Boxtel wordt verbouwd. Gevestigd in het voorste deel van het monumentale Hofje moet het beter zichtbaar én toegankelijker worden voor bezoekers. De plannen van woonstichting Sint-Joseph hebben echter wat vertraging opgelopen vanwege bezwaren die twee omwonenden hebben ingediend bij de gemeente. In september buigt de commissie bezwaarschriften zich hierover.

Sint-Joseph is eigenaar van het 17e-eeuwse Hofje dat naast het VVV-kantoor ook enkele woningen omvat. Daar tussenin was tot vorig jaar bovendien historisch museum Piet Dorenbosch gevestigd. Toen de collectie van dit museum werd ondergebracht in het nieuwe museum MuBo aan de Baroniestraat, uitte het hoofdkantoor van de VVV in 's-Hertogenbosch de wens om de Boxtelse vestiging uit te breiden. ,,Er is dan meer ruimte voor andere organisaties die zich bezighouden met de promotie van Boxtel", legt directeur-bestuurder Rob Dekker van Sint-Joseph uit. ,,Deze organisaties krijgen hier een centrale plek."

Maar ook aan de buitenkant van het pandje worden werkzaamheden verricht. De voordeur van het VVV-kantoor ligt wat

Boxtel

Nijmeegse Vierdaagse

Bij wandelsportvereniging De Keistampers zijn afgelopen week nog twee namen binnengekomen van Boxtelaren die de Nijmeegse Vierdaagse met succes hebben voltooid. Het zijn Sjef de Louw en Frans de Bresser. Beiden hebben 30 kilometer gelopen en deden voor respectievelik de dertiende en elfde keer mee.


verscholen aan de zijkant en is voor onbekenden moeilijk te vinden. In het ontwerp van de Boxtelse architect Cleem Snijders is de toegangsdeur verplaatst naar de andere kant en wel aan de zijde van het Magdalena's Pad. Dekker: ,,Dat is een logische plaats omdat daar vroeger ook een entree van het Hofje te vinden was. We herstellen dus eigenlijk de oude situatie."

DIGITALE KRANT

Aan het Magadalena's Pad krijgt het kantoor een glazen deur die 's avonds met hout wordt afgesloten. Tussen het Hofje en het naastgelegen gemeentehuis komt in het pad een boog te hangen waarop wordt verwezen naar het VVV-kantoor. ,,De entree is dan beter zichtbaar voor mensen. Want nu moeten bezoekers – zeker als ze niet uit Boxtel komen – nog wel eens zoeken", aldus Dekker.

Een andere grote verandering is de plaatsing van een beeldscherm achter de luiken in de voorgevel. Boven de ramen is dan een overzicht te zien van evenementen en projecten die op deze manier onder de aandacht worden gebracht. ,,Een soort digitale krant waarbij mensen geïnformeerd worden over activiteiten die in Boxtel plaatsvinden", verklaart Dekker.

'PREMATUUR'

Hoewel Sint-Joseph eigenlijk al voor de zomervakantie klaar had willen zijn met de aanpassingen, hebben de werkzaamheden vertraging opgelopen vanwege bezwaren die zijn ingediend bij de gemeente Boxtel. Omwonenden zijn het niet eens met de plannen. Twee bezwaarmakers noemen het verbouwplan prematuur. ,,Het Hofje maakt deel uit van de cultuurhistorische Magdalena van der Stappen Stichting waarbij het Hofje en En Garde! één geheel vormen", zo staat te lezen in het bezwaarschrift. ,,Bij herinrichting van de Markt dient het terras van En Garde! een plek te krijgen in het hart van de Markt en niet direct voor twee monumentale panden."

OUDE BOOMGAARD

Volgens directeur Dekker van Sint-Joseph is met restaurant En Garde! afgesproken dat zij op het pleintje achter de poort bij de huidige ingang een terras mogen uitbaten. ,,Mensen zitten daar prachtig met uitzicht op de oude boomgaard", stelt Dekker. ,,De plek leent zich er prima voor."

Op 3 september buigt de commissie bezwaarschriften zich over het schrijven van de omwonenden. Op basis van dit advies zal het college van B. en W. een besluit nemen over de verbouwing. Dekker hoopt zo snel mogelijk aan de slag te kunnen.

De beweringen van de directeur van de Boxtelse woonstichting dat de toegangsdeur ook vroeger aan de zijkant gevestigd was, is – zoals op de onderste foto te zien is – juist. Op de afbeelding van januari 1988 is duidelijk een toegangsdeur aan het Magdalena's Pad te zien.

VROUWENGASTHUIS

Het Hofje is een monumentaal pand en werd gebouw in 1643 en behoorde toe aan de stichting van Magdalena van der Stappen. Hier werd een gasthuis voor vrouwen gevestigd, ernaast was al een gasthuis voor mannen. In 1919 ging het mannenhuis op slot, het vrouwengasthuis bleef open tot 1970 en in 1976 kocht de gemeente het pand. Een renovatie bleef echter uit en het monument verpauperde.

In 1985 richtte de lokale ondernemer Geert van de Wetering Stichting Het Hofje op. Deze stichting wilde het monument grondig restaureren. Architect Piet Snijders maakte een plan voor renovatie en zo werd het huis omgevormd tot vier huurwoningen, het VVV-kantoor en museum Piet Dorenbosch.

FOTO BOVEN: Het binnenpleintje van het VVV-kantoor (links) en restaurant En Garde! (rechts) zou terras kunnen worden na de verbouwing. (Foto: Henk van Weert).

Op deze archieffoto is duidelijk te zien dat 't Hofje vóór de restauratie in 1985 ook toegankelijk was via de rechter zijgevel, nu Magdalena's Pad. (Foto: Piet van Oers).