crowdfunding voor 'De Gaperd'

Festival Slowlands krijgt eigen mobiele brouwerij

MARIËLLE WIJFFELAARS

Als op vrijdag 11 september het festival Slowlands op landgoed Velder in Liempde van start gaat, wordt door initiatiefnemer René Leenders een primeur gepresenteerd: de mobiele brouwerij. De Gaperd - zoals de brouwerij genoemd wordt - is tot stand gekomen dankzij crowdfunding en festivalgangers kunnen zien hoe bier wordt geproduceerd

Organisator Leenders wilde op zijn festival een brouwer contracteren die ter plekke bier zou brouwen. Deze bleek echter nog niet te bestaan en Leenders nam contact met Brouwtechniek Nederland om gezamenlijk een plan te maken voor een mobiele brouwerij. Het idee voor De Gaperd werd gepresenteerd bij CrowdAboutNow en dit resulteerde vrijdag in een positief einde van de crowdfunding.

SLOME DUIKELAAR

De Gaperd wordt gebouwd in een door Leenders - eigenaar van Airstream Professionals - gemaakte Fun Tear Retro caravan. De installatie wordt geleverd door het Oostenrijkse bedrijf Labu Buchrucker. Bij de start van het festival wordt de eerste mobiele brouwerij gepresenteerd én in gebruik genomen.

Het bierbrouwen bestaat naast het maken van het beslag en de wort uit het vergisten en lageren. Dat proces duurt enkele weken en zal in de praktijk niet mobiel worden gedaan. Op de standplaats van de mobiele bierbrouwerij wordt dan ook een plek ingericht waar de vergisting, lagering en botteling plaatsvinden. De Gaperd brouwt diverse eigen bieren met namen als 'De Slome Duikelaar' en 'De Klerelijer'. Ook kan de mobiele brouwerij worden ingehuurd door brouwers die geen eigen installatie hebben.

Slowlands wordt van vrijdag 11 tot en met zondag 13 september gehouden op Velder. Het Liempdse landgoed is drie dagen lang het decor van allerlei activiteiten. Er is uitgebreide aandacht voor eten en drinken, zo wordt er een grote vrijdagmiddagborrel gehouden waarbij bedrijven gezamenlijk kunnen barbecueën. Ook is er een Biergarten en Ierse pub en zijn er tal van mogelijkheden voor lekkere hapjes en drankjes.

PUBQUIZ

Het festival biedt ook een veelomvattend muziekprogramma. Er zijn onder meer optredens van Massada, The Bruce Band, Dennis Wels & Rudi Bressers, Supertrap, Harry Hendriks, Jelle Ruijssenaars en een Duits schlagerorkest. Ook zijn diverse deejays gecontracteerd om te zorgen dat op het terrein veel muziek te horen is.

Voorts komt op het landgoed een bioscoop te staan waar dagelijks vanaf 20.30 uur een film wordt vertoond en samen met The Brain - een Boxtelse organisator van pubquizzen - wordt geprobeerd de grootste pubquiz ooit te houden. Een uitdaging want het huidige record staat op 2.300 deelnemers. Voor kinderen is er ook van alles te doen, zo wordt onder meer een nostalgische kermis ingericht. Diverse kraampjes en theateracts maken de festivalbeleving compleet.

KAARTEN KOPEN

Een dagkaart kost 14,50 euro, een passe-partout voor drie dagen is verkrijgbaar voor 35 euro. Tijdens Slowlands is er géén dagkassa, belangstellenden dienen dus hun kaarten vooraf te bestellen.

Meer informatie of kaarten kopen? Kijk op de vernieuwde website www.slowlands.nl.