Afbeelding
Foto: Huub Thorissen

KUNST OP STAPEL: PAUL VAN OSCH

Ladder met een 'gulden snede'

Op verzoek van en in samenwerking met de Assumptie-Stichting, die kasteel Stapelen beheert en exploiteert, heeft de Kunststichting Boxtel vijftien professionele kunstenaars geselecteerd om werk te laten zien in kasteelpark Stapelen. Kunst op Stapel moet een tweejaarlijks terugkerende manifestatie worden. In een artikelenserie stelt beeldend kunstenaar Huub Thorissen, ook bestuurslid van de Kunststichting, de objecten voor aan de lezers van Brabants Centrum. Vandaag: 'A chance of happiness' van Paul van Osch uit Breda.

De Jacobsladder is een Bijbels verhaal over de droom van Jacob. Hij zag hoe engelen via een ladder op en neer van de aarde naar de hemel klommen. Bovenaan zag hij God die zijn nageslacht het beloofde land in het vooruitzicht stelde.

De ladder is in alle tijden uitgebeeld als maatschappelijk einddoel. Bereiken wat men zich als doel stelt. De ladder van bewondering, van verlangen, gelijk te worden aan de ander, iemand benijden, hem verdringen en omlaag vallen.

A4-TJE

De openingen in deze houten ladders hebben precies de grootte van een A4-tje. Thorissen meldt hierover: ,,Dit is een toepassing van de mysterieuze gouden snede. Een wiskundige formule van verhoudingen in het menselijke lichaam."

Zelf ziet kunstenaar Van Osch, die zijn atelier in Bavel heeft, de Jacobsladder als een symbool voor de verbinding tussen de aarde en de kosmos; als een spiegel op de maatschappij, waarin het einddoel bereiken toch vaak het belangrijkste is.

FOTO ONDER: ,,Bij het proberen te bereiken van hun doel, vergeten mensen vaak te genieten van de tocht", aldus kunstenaar Paul van Osch. (Foto: Huub Thorissen).