Afbeelding
Foto: Marielle Wijffelaars

Zonnebloem bezoekt kermis Liempde

Ouderen gaan samen met kapelaan in de Safari Trip

TONNIE WESSELING

Bijna vijftig gasten van De Zonnebloem en hun negen begeleiders hadden dinsdag een heerlijke middag op de Liempdse kermis. Van 14.00 tot 17.00 uur genoten de bezoekers van de attracties én van lekkere hapjes en drankjes. En ook de spectaculaire attractie Safari Trip werd niet overgeslagen...

,,Het begon allemaal met de uitbater van De Durpsherberg die vond dat er meer beweging in de Liempdse kermis moest komen", blikte woordvoerder Willy van Zuijlen van de Liempdse afdeling van De Zonnebloem terug. Met de horecaondernemers van 't Struifhuis, De Vuurput en Het Wapen van Liempde stak hij de koppen bij elkaar en die besloten unaniem: ,,Wij doen mee!" Aan kermisambtenaar Richard Schuurs werd gevraagd om kermisexploitanten te werven en hij vond een warm onthaal bij vijf attracties. ,,Zaterdagavond is alles pas geregeld en dankzij de improvisatie van de begeleiders is het gelukt", aldus een tevreden Van Zuijlen. Ook kapelaan Geoffrey de Jong, die De Zonnebloem als zijn doelgroep ziet, wilde deze middag vrijwilliger zijn. ,,We hebben hem meteen achter een rolstoel gezet", lachte Van Zuijlen.

HANDEN IN DE LUCHT

,,We hebben een lekker pasteitje bij 't Struifhuis gekregen en een cappuccino met Liempdenaartje bij De Durpsherberg", somde Petra van der Heijden enthousiast op, onderweg naar de grote attractie Safari Trip. Twintig gasten, inclusief de kapelaan namen plaats op de brede banken. De attractie zou een aangepaste rit doen, maar ging tóch voluit. Iedereen genoot en er gingen zelfs handjes de lucht in. Eén dame keek, met een rood hoofd, wat benauwd. Weer op de begane grond zei Frans Spierings uit de grond van zijn hart: ,,'t Is voor herhaling vatbaar!"

Hierna werd de inwendige mens verder versterkt met een kaneelstok van de snoepkraam, een Italiaans ijsje en een bakje kibbeling van Rovers Visspecialisten. Vrijwilliger Toon van Houtum: ,,De mensen beleven vanmiddag de sfeer van vroeger weer én genieten. Deze middag is een soort try-out, maar het loopt goed. Het mooiste vind ik de saamhorigheid van de mensen en de verhalen over de kermis van vroeger. Ze gaan terug naar hun jeugd."

SCHIETEN

Wandelend langs de attracties, waaronder de schiettent, ging de delegatie richting Het Wapen van Liempde en streek iedereen voldaan neer op het terras. Enkele dames, voorzien van fraaie papieren bloemen jolig: ,,We hebben geschoten en deze bloemen verdiend". ,,En wij hebben ze aangemoedigd", zeiden twee andere dames. Berta Slits was een van de schutters: ,,Ik vond het hartstikke leuk, je moet alles proberen. In je eentje ga je niet naar de kermis, maar met zo'n gezelschap wél". Bij Het Wapen van Liempde werd friet geserveerd van cafetaria De Vuurput en een drankje genuttigd. ,,Ik hoef vanavond niet meer te eten", verzuchtte een van de gasten.

De middag werd afgesloten met een dankwoord én een oliebol. Van Zuijlen stelde dat dit evenement niet eenmalig was en zeker voor herhaling vatbaar is. Of, zoals Els van de Wijdeven, secretaris van De Zonnebloem het verwoordde: ,,Iedereen heeft vanmiddag een steentje bijgedragen en het blijkt weer dat Liempde De Zonnebloem een warm hart toedraagt."

FOTO ONDER: Samen met kapelaan Geoffrey de Jong probeerden gasten van De Zonnebloem een prijs te winnen bij de schiettent. (Foto: Albert Stolwijk).