Van een perceel met puin is de Moeschtuin in Esch in amper een jaar uitgegroeid tot een bloeiende samentuin.  (Foto: Albert Stolwijk).
Van een perceel met puin is de Moeschtuin in Esch in amper een jaar uitgegroeid tot een bloeiende samentuin. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Annelieke van der Linden

nieuwe bewoners voor essche samentuin: bijen

Iedere dag vakantie in de Moeschtuin

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Wat begon met een perceel vol puin aan de Witvensedijk in Esch, is in een jaar tijd uitgegroeid tot de Moeschtuin: een plek waar groenten, fruit en bloemen volop groeien en bloeien. En sinds kort heeft de tuin nieuwe bewoners: een bijenvolk...

Bolcourgette, granaatappel, artisjok, kardoen, Japanse knoflook, pastinaak, rainbow wortels, boomspinazie, gojibessen en komkommerkruid. ,,Vorig jaar hadden we veel sla, dit jaar wilde ik juist bijzondere dingen", vertelt Hannie den Ouden tijdens een rondje door de tuin. Ze is sinds de oprichting bij de Moeschtuin betrokken. ,,Ik hoorde op straat over de tuin en wilde meteen meedoen. Tuinieren heb ik altijd leuk gevonden. En als ik hier rondloop, heb ik echt een vakantiegevoel. Laatst ben ik drie dagen niet in de tuin geweest, dat is uniek. Meestal vind je me hier om de dag." Ook Kim Haans is sinds december regelmatig in de Moeschtuin te vinden. ,,Ik vind het belangrijk dat onze kinderen weten dat groenten uit de grond komen en niet uit een plastic verpakking. Dat leren ze hier zeker. En nu zijn er dan ook de bijen, een échte toevoeging."

STARTVOLK

De Essche Carry Dirkx nam een jaar geleden het initiatief voor een gezamenlijke tuin en aan de Witvensedijk, op het terrein van Jos Timmermans, werd een geschikt perceel gevonden. Vijftien mensen meldden zich bij de initiatiefneemster en er werden grote cirkels aangelegd in de tuin. Een jaar later zijn er nog steeds vijftien vrijwilligers actief en staat het perceel vol met groente en fruit, bloemen en planten, inclusief een fraai wandelpad. ,,Iedereen betaalt maandelijks een bijdrage van vijf euro en kan komen wanneer hij wil. De groente- en fruitopbrengst wordt eerlijk verdeeld. Vorig jaar hadden we veel sla, die heb ik bijna niet hoeven kopen in de supermarkt", legt Den Ouden uit. Ze heeft een grote bijdrage geleverd aan de aankleding van de Moeschtuin. Via via kwamen de vrijwilligers aan een grote schuur die bij de ingang van de Moeschtuin staat met een overkapping waaronder koffie kan worden gedronken. Den Ouden heeft gezorgd voor de aankleding, ,,Je kunt me vergelijken met een strandjutter", lacht ze. ,,Ik verzamel allerlei producten en maak er iets nieuws van." De laatste aanwinst is een bijzettafel: een boomstam die aan een grote tafelpoot is bevestigd.

Voor de kinderen is een speciaal kinderhoekje ingericht met een glijbaan. ,,De jeugd vermaakt zich echter het meest op een grote heuvel met zand waar ze van af kunnen met de slee", grinnikt Den Ouden. ,,Al komen ze graag helpen als er gezaaid en geoogst moet worden." Ook de bijen, de nieuwe bewoners van de Moeschtuin, zijn populair onder de kinderen. Pauline van den Braak, ook sinds de start actief voor de Moeschtuin, volgde onlangs een cursus bijhouden en heeft inmiddels een 'startvolk'. ,,In deze tuin heb je behoorlijk veel ruimte en ik heb al veel enthousiaste reacties gekregen op de bijtjes. Kinderen vragen regelmatig of ik een klein imkerpak bij me heb, zodat ze mee kunnen kijken. Op deze manier kun je ze ook leren dat je voor bijen niet bang hoeft te zijn."

Ze vindt vooral het sociale aspect van de Moeschtuin mooi; ,,Het is leuk om met andere mensen, die je daarvoor niet kende, samen in deze tuin te werken. Ik noem de Moeschtuin een nieuw stukje natuur, zó mooi ziet het perceel er uit." Van den Braak, lid van bijenhoudersvereniging Sint-Ambrosius, krijgt tijdens het imkeren hulp van haar clubgenoot en ervaren imker Piet Bressers. ,,Het is toch wel ingewikkeld, hoor. Dan is het prettig om met iemand te kunnen overleggen", aldus Van den Braak.

Bressers schat dat er zo'n 25.000 bijen in de kast zitten. ,,We proberen ze door de winter te krijgen. En dat gaat zeker lukken." De vrijwilligers achter de Moeschtuin proberen momenteel geld bij elkaar te krijgen voor allerlei benodigdheden voor het bijenvolk, zoals imkerpakken.

FOTO BOVEN: Van een perceel met puin is de Moeschtuin in Esch in amper een jaar uitgegroeid tot een bloeiende tuin. (Foto: Albert Stolwijk).

Piet Bressers en Pauline van den Braak bekijken het bijenvolk in de Moeschtuin.