Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

cursus voor beginners in boxtel vanaf 14 september

'Kaartspel bridge houdt geest scherp'

Eerder werd al bekend dat Revanche, Boxtel en Liempde, de drie bridgeclubs die zijn aangesloten bij de Nederlandse Bridge Bond, de handen ineen slaan en onder meer gezamenlijk cursussen voor beginners organiseren. In januari werd al zo'n cursus gegeven, vanaf 14 september kunnen mensen opnieuw kennismaken met bridge. Jerome van Helvoort en Sandra van Lier van Revanche vertellen vandaag in Brabants Centrum over het kaartspel.

Van Helvoort is al ruim vier jaar de voorzitter van bridgeclub Revanche en speelt het spel zo'n acht jaar. In zijn jonge jaren legde hij als leerling van het Jacob-Roelandslyceum vaak een kaartje in bar Becoloth waar fanatiek werd getoept en gerikt.

Toen hij op de tennisbaan werd benaderd voor een starterscursus bridge, waren hij, zijn echtgenote en de ook aanwezige buren al snel overstag. Spijt heeft hij van deze beslissing nooit gehad. ,,Bridge is een geweldig uitdagend spel, dat je dwingt om de geest scherp te houden", aldus Van Helvoort. ,,Je kunt het op tot op hoge leeftijd blijven spelen en door de sociale contacten ontstaat al snel de mogelijkheid om thuis ook een kaartje te leggen."

VAKANTIE

Als je vaak rikt en je medespelers zeggen je steeds dat bridgen veel leuker is én je beste vriendin geeft aan dat zij aan een bridgecursus gaat beginnen, ben je al snel over de drempel. Bijna vijf jaar geleden startte Van Lier met de basiscursus bridge en ze is nu wekelijks op de kaartavond van Revanche te vinden. Als orthopedagoge heeft zij een drukke en verantwoordelijke baan, maar tijdens het spel ontspant zij zich volledig. Zij houdt niet van spelletjes, omdat deze in het algemeen saai en voorspelbaar zijn, maar bridge vormt hierop een uitzondering.

Bij bridge kom je echter steeds weer in een andere situatie terecht en altijd is er weer die uitdaging om er het maximale uit te halen. Als alle spellen gespeeld zijn, volgt de uitslag en blijft het vaak nog lang heel gezellig. Dit jaar gaat Van Lier op vakantie richting Italië. Uiteraard gaan de kaarten mee en als de installatie op de camping gereed is, hangt er al snel een briefje bij de ingang van de tent: 'als er nog bridgers op deze camping zijn, gelieve zich hier te melden!'

Beginnerscursus

De bridgecursus voor beginners gaat op maandag 14 september van start en bestaat uit twaalf lessen van 20.00 tot 22.30 uur. De cursuslocatie wordt nog bekend gemaakt. Na afloop van de cursus krijgen deelnemers gelegenheid om gedurende drie maanden met de hele cursusgroep beurtelings bij de drie bridgeclubs onder begeleiding ervaring op te doen. De kosten bedragen 75 euro per persoon, inclusief lesboek, interactieve samenvattingen en oefenen op de computer.

Maandag 7 september vindt in Chinees restaurant Lotus aan de Breukelsestraat een gratis kennismakingsles plaats. Mensen kunnen zich aanmelden bij Jan Kerssens, e-mailadres jankerssens@hotmail.com en telefoonnummer (0411) 68 23 93 of bij Johan van de Vorsenbosch, bcboxtel@ziggo.nl of (0499) 39 89 52.

BOVENSTE FOTO: De clubs Revanche, Boxtel en Liempde organiseren vanaf 14 september een beginnerscursus bridge, een kaartspel dat ook veel in competitieverband gespeeld wordt. (Foto: Peter de Koning).


Drie vluchten voor Luchtpost

Boxtelse duiven vliegen

uit Bergerac en Chimay

Leden van de Boxtelse postduivenvereniging De Luchtpost deden zaterdag en zondag mee aan drie wedstrijden. De jonge en oude duiven kwamen in actie op vluchten vanuit Chimay en Bergerac.

Aan de vlucht vanuit Bergerac deden veertien leden mee, zij lieten 126 duiven los. Frans van Laarhoven klokte de snelste duif en bezette ook de posities 16, 21 en 25.

Overige resultaten: 2 en 8. Berrie v.d. Brand/Jaap Rademaker; 3, 11, 12, 14, 17, 23 en 24. Combinatie Van Heesch/Van Eijndhoven; 4, 7, 9 en 15. Michael Ossenblok; 5. Ad Blummel; 6. Jo Schelle; 10, 19 en 20. H. v. Schijndel; 13 en 22. Combinatie Van Rooy/Platenburg; 18. André Lucius.

Elf deelnemers lieten 159 oude duiven los op de vlucht vanuit Chimay. Berrie van de Brand en Jaap Rademaker behaalden de posities 1, 4, 7, 9, 16, 17, 24 en 25.

Overige resultaten: 2, 3, 5, 6, 10, 11, 12, 13, 14, 18, 19, 21, 22 en 23. Roland v.d. Langenberg; 8 en 20. Combinatie Van Rooy/Platenburg; 15. Jo Schelle.

JONGE DUIVEN

Ook de jonge duiven vlogen vanuit Chimay. Aan deze vlucht deden vier leden mee met 55 duiven. Roland van de Langenberg klokte de snelste jonge duif en haalde voorts de posities 3, 8 en 13.

Overige resultaten: 2, 6, 9, 10, 11, 12, 14, 15, 18 en 19. Marco & Nicole Verbeek; 4, 5 en 17. Ad Blummel; 7 en 16. Frans v. Laarhoven.

Jerome van Helvoort
Afbeelding