Afbeelding
Foto: Marielle Wijffelaars

Kermis in Liempde: vooral 's avonds erg gezellig

'Dorp zal nooit stadse kermis krijgen'

MARIËLLE WIJFFELAARS

Echt druk was het de afgelopen dagen niet in Liempde. Maar bezoekers én exploitanten roemden de gezellige sfeer die tijdens de kermis in het dorp hing. Hoewel de omzet voor de exploitanten van de attracties niet echt de hoogste is van het seizoen, is de Liempdse kermis een evenement waar ze elk jaar graag hun snoepkraam, gokkast of snelle attractie opbouwen. Want het publiek is vriendelijk en gezellig. En dát zorgt ervoor dat de kermis elk jaar een succes genoemd moet worden. Hoe rustig het misschien ook was...

Waar de opening van de kermissen in zowel Boxtel als Liempde traditiegetrouw door een bekende artiest én een lid van het college van B. en W. wordt verricht, was er dit jaar in Liempde geen wethouder aanwezig. Vanwege andere verplichtingen moest Marusjka Lestrade verstek laten gaan. ,,Dus ik neem de taak van haar over", vertelde kermisambtenaar Richard Schuurs. ,,Maar jullie komen natuurlijk niet om naar een praatje van mij te luisteren..."

Om de opening muzikaal op te luisteren, was Rooie Rico gecontracteerd. De Boxtelse zanger bracht verschillende oud-Hollandse meezingers ten gehore en kreeg daarmee de lachers op zijn hand. De bekende feestnummers 'Oh Saberdiejosia' en 'Een Pikketanussie' kwamen onder meer voorbij en vooral de volwassenen konden deze liedjes uitbundig meezingen. De kinderen moesten vooral hard lachen om de kleding van Rooie Rico.

BINNENSTEBUITEN

Volgens de Boxtelse volkszanger biedt de Liempdse kermis vertier voor jong en oud. ,,Vooral deze ronddraaiende bank gaat razendsnel", wees Rooie Rico naar de Safari Trip. ,,Die gaat over de kop en binnenstebuiten van Liempde naar Boxtel en weer terug. Je moet er maar zin in hebben..." De zanger sprong meerdere keren vanaf het podium het publiek in en betrok de aanwezige bezoekers bij zijn act. Een groepje van zes vriendinnen vond dat maar zozo. ,,Hij doet het best leuk, maar ik hoef zelf niet zo nodig in de belangstelling te staan. Iedereen keek...", klonk het bedremmeld.

Samen met Ties, Doris en Kiki - vorig jaar de gelukkige winnaars van de ballonnenwedstrijd - mocht Rooie Rico de kermis officieel openen. Dit jaar overigens zónder ballonnen, de gemeente Boxtel heeft als groene gemeente zijnde dit programmaonderdeel geschrapt. Luidkeels werd er gezamenlijk afgeteld en werden er serpentinekanonnen afgeschoten. Kort daarna was het plein voor de Safari Trip leeg en waren de attracties gevuld met kermisliefhebbers.

Het Liempdse volksfeest staat bij de exploitanten bekend als 'rustig, maar wel gezellig'. Volgens Henny Stroucker, sinds jaar en dag aanwezig met zijn suikerspinnen- en popcornkraam, is dat ook een beetje de charme van de Liempdse dorpskermis. ,,De sfeer is altijd goed en dát is voor ons reden genoeg om elkaar jaar weer terug naar Liempde te komen. En laten we eerlijk zijn, een dorp zal nooit een stadskermis krijgen. Moeten ze ook niet willen, want juist de kleinschaligheid maakt het heel gezellig."

De vriendinnen Isabel (11), Pien (11), Ilse (10) en Marjolein (11) maakten er zondag een gezellige middag van. De vier meiden bezochten samen het kermisterrein en de stemmen van de vriendinnen schalden over het terrein. Het gegil vanuit de Safari Trip was al van verre te horen. ,,Dat is echt een spannende attractie", oordeelde Marjolein. Dat gold zeker voor Pien. Want zij heeft flinke hoogtevrees. ,,Dus kijk ik gewoon niet naar beneden. Als ik dat wel doe? Dan word ik behoorlijk bang." Ilse liet de ronddraaiende bank aan zich voorbijgaan nadat ze in de botsauto's haar rug had bezeerd. ,,Soms wordt er echt te hard gebotst", vond ze.

De meiden bezoeken de kermis elk jaar en verheugden zich er al een paar dagen van tevoren op. Dat het niet zo druk was, vond het viertal niet erg. ,,Kunnen we overal lekker vaak in", glunderde Isabel. En met een luide 'doei' renden de vriendinnen weg. Op zoek naar de kraam met suikerspinnen...

KERMISLOTERIJ

Dinsdagavond werden traditiegetrouw de winnaars van de kermisloterij bekendgemaakt. Wethouder Peter van de Wiel deelde de prijzen uit, samen met Lisa Schuurs. De zesjarige Freek Verkuilen (foto boven) viel liefst twee keer in de prijzen en nam een knuffel én digitaal keyboard mee naar huis. ,,Echt heel leuk", glunderde de geluksvogel.

In totaal werden negentien prijzen, beschikbaar gesteld door kermisexploitanten, verdeeld onder de bezoekers. Een smartphone met vijftien euro beltegoed bleek het populairste item en vooral de jeugdige kermisgangers wilden het toestel graag hebben. Carla van Oirschot mocht deze mee naar huis en nam deze derde prijs tevreden in ontvangst...

FOTO BOVEN: Keihard gillen in de Safari Trip. De spectaculaire attractie was erg in trek tijdens de Liempdse kermis. (Foto's: Albert Stolwijk).

Feestelijke snippers bij de opening van de Liempdse kermis.
Afbeelding