Julia en Isabella Grilis en Fay Gregoire (rechts) na afloop van de repetitie in het Bossche theater Artemis. Het drietal maakt deel uit van het ensemble dat meespeelt in de theatervoorstelling Reuzen tijdens festival Boulevard, te zien bij een zandverstuiving op de Nulandse Heide. (Foto: Henk van Weert).
Julia en Isabella Grilis en Fay Gregoire (rechts) na afloop van de repetitie in het Bossche theater Artemis. Het drietal maakt deel uit van het ensemble dat meespeelt in de theatervoorstelling Reuzen tijdens festival Boulevard, te zien bij een zandverstuiving op de Nulandse Heide. (Foto: Henk van Weert). Foto: Henk van Weert

THEATERVOORSTELLING 'REUZEN' TIJDENS BOULEVARD 'S-HERTOGENBOSCH

Boxtelse meiden zingen op Nulandse hei

HENK VAN WEERT

In 's-Hertogenbosch start vandaag, donderdag 6 augustus, het tiendaagse theaterfestival Boulevard. Onder de tientallen voorstellingen wordt ook Reuzen opgevoerd; een theaterstuk over immense ouders die worstelen met de verzorging van hun baby. Want hoe snuit je nu voorzichtig een neusje als je alles met reuzenkracht doet? Drie Boxtelse basisschoolleerlingen maken deel uit van het ensemble in dit stuk. Isabella en Julia Grilis van De Spelelier en Fay Gregoire van de Angelaschool repeteerden gisteren met tien andere kinderen het lied 'Alles komt goed'.

,,Mama zag een oproepje of Facebook en vroeg of we het leuk vonden om mee te doen", vertelt Isabella (11). ,,Nou, daar hoefden we niet lang over na te denken", glundert haar zus Julia. Ze vervolgt: ,,We hebben een mailtje gestuurd waarin we schreven dat we wel mee wilden doen en moesten ook een foto meezenden. Nog voordat de zomervakantie begon, werden we uitgenodigd om deel te nemen aan de auditie."

Fay, die net als Julia tien jaar is, werd door een tante getipt. ,,Ze vond het echt iets voor mij. Ik vind het leuk om met muziek bezig te zijn. Ik oefen ook al mee voor de musical Narrenschip die volgend jaar wordt opgevoerd, in het Jeroen Bosch-jaar." Het drietal was dolblij toen het bericht kwam dat ze de auditie succesvol hadden doorlopen en waren geselecteerd voor een van de twee groepen die meedoet aan de voorstelling. ,,Wij zijn kinderen en dan mag je niet zo vaak in een theaterstuk meespelen. Vandaar dat er twee groepen zijn; we spelen om beurten", zegt Isabella.

REUZENKRACHT

Dinsdag, na afloop van de repetitie, hadden de drie meisjes 'Reuzen' nog niet in zijn geheel gezien. Gisteren vond de zogeheten doorloop plaats, compleet met kostuums. ,,Hm... ik moet een maillot met een spijkerrokje aan. En een geel t-shirt. Ik vind het maar niks, ik houd niet zo van spijkerrokjes", zegt Julia met een pruillip. Maar ze vindt het - net als de andere twee meiden - wél heel leuk om mee te mogen doen.

Toeschouwers krijgen te zien hoe jonge ouders van drie meter hoog worstelen met hun omvang en de verantwoordelijkheid die zij plots gekregen hebben. Twee stadse reuzen wandelen voor het eerst met hun pasgeboren baby in de natuur. Vandaar ook de locatie: een zandverstuiving op de Nulandse Heide. ,,Op het einde zijn de reuzen zelfs wel zes meter. Ze groeien uit angst om voor hun kind te zorgen", vertelt Isabella. Ze hoopt nog eens ooit in een écht theater te mogen spelen. ,,Maar een beroepsacteur worden? Nou, ik denk niet dat het daar van gaat komen…"

LIEDJE ZINGEN

De melodie van het lied dat Fay, Julia en Isabella meezingen kregen ze eerder al via een computerlink thuisgestuurd, net als de tekst. En dus konden ze zich voorbereiden op de repetitie van deze week. ,,Naast het zingen moeten we af en toe ook nog wat gesproken teksten opzeggen", vertelt Julia. Fay knikt: ,,En we lopen met een soort zoemer op ons lichaam. En als die trilt, moeten we een wolk van bordkarton op een stok in de grond prikken."

Dat de meiden onder meer met acteur Gijs Naber spelen, vinden ze een grote eer. Logisch, want Naber won in 2014 een Gouden Kalf als Beste Acteur voor zijn rol in Aanmodderfakker. Voorts zijn in de voorstelling Anneke Sluiters en Raymond Thiry te zien.

'Reuzen' is een remake van de productie die regisseur Jetse Batelaan in 2011 maakte bij het Ro Theater. Geïnspireerd door deze oerversie volgt nu een hele nieuwe versie in de openlucht. Batelaan is artistiek leider van theater Artemis en won dit jaar de Theaterprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

PENDELBUSSEN

De theatervoorstelling Reuzen duurt anderhalf uur is te zien van vrijdag 7 tot en met zondag 9 augustus en op dinsdag 11 augustus; aanvang steeds om 21.15 uur. Kaarten kosten achttien euro. ,,En hoewel er kinderen in meespelen, is het niet echt een kindervoorstelling hoor", benadrukt Isabella. ,,Het is eigenlijk best een zielig verhaal en daarom geschikt voor jeugd vanaf 14 jaar."

Vanaf de Parade in 's-Hertogenbosch vertrekken pendelbussen naar de Nulandse Heide.


Laatste vakantieweek:

timmeren en spelletjes

De laatste week van de zomervakantie staat in Boxtel, Liempde, Lennisheuvel en Esch traditioneel in het teken van allerlei activiteiten voor de jeugd. Bouwen, timmeren en spelletjes: kinderen hoeven zich niet te vervelen...

Vorig jaar werd na enkele jaren afwezigheid weer een Boxtelse Kindervakantieweek georganiseerd. De tweede editie, dit jaar van woensdag 26 tot en met vrijdag 28 augustus, staat in het teken van 'Cowboys en indianen'. De jeugd kan drie dagen lang tipi's bouwen, kostuums maken en attributen knutselen. Bovendien zijn er allerlei sportieve activiteiten. De inschrijvingstermijn is inmiddels voorbij, neem voor informatie contact op via e-mailadres aanmelden@buurtsportboxtel.nl.

Bouwdorp Jesch staat van maandag 24 tot en met woensdag 26 augustus in het teken van het thema 'Disco'. Drie dagen lang timmert de jeugd erop los op het braakliggend terrein aan de Venakkers in Esch.

In Liempde gaat de Jeugdvakantieweek dinsdag 25 augustus om 09.30 uur van start en draagt het thema 'Bootcamp'. Liefst 292 kinderen hebben zich ingeschreven voor de zevende editie, die tot en met vrijdag 28 augustus duurt.

Lennisheuvel staat van woensdag 26 tot en met vrijdag 28 augustus in het teken van 'Beroepen'. Ruim honderd kinderen nemen jaarlijks deel aan het Kindervakantiewerk. De bouwwerken worden donderdag 27 augustus opgeleverd door de kinderen, vrijdag 28 augustus worden de activiteiten op spectaculaire wijze afgesloten in natuurpark Boscheind.

Je eigen houten hut in elkaar zetten: daar draait het om in de bouwdorpen die traditioneel in de laatste week van de zomervakantie worden georganiseerd in Boxtel, Liempde, Lennisheuvel en Esch. (Foto: Annelieke van der Linden).