Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

OPRIJLAAN NAAR ALGEMENE BEGRAAFPLAATS MUNSEL IS ONHERKENBAAR VERANDERD

'Straatnaam toch maar wijzigen? In Kastanje-wég...'

HENK VAN WEERT

Er was geen ontkomen aan. De bomen langs de Kastanjelaan móesten worden gerooid. Ze leden aan een bloedingsziekte, die sinds drie jaar duizenden kastanjes in Nederland aantast. Slechts vier bomen zijn blijven staan, twee bij het poortgebouw en twee aan het begin van de oprijlaan naar begraafplaats Munsel.

Dinsdagochtend startte het bedrijf Gebroeders Peters uit Sint-Oedenrode met het kappen van de kenmerkende bomen die steeds vaker takken lieten vallen. Dat ze ziek waren, was niet te missen. Diverse kastanjes hadden hun bladerdak immers al verloren. De takken die werden afgezaagd verdwenen in vlot tempo in de versnipperaar. De boomstammen werden afgevoerd.

ROOIERS UIT ROOI

Gemeenteopzichter Wim Netten van de afdeling Openbare Ruimte, die 's ochtends het werk in ogenschouw nam, gaf aan dat de 'rooiers uit Rooi' een hele dag bezig zouden zijn. En dat was ook het geval. Beheerder Wim Bressers van de Boxtelse begraafplaats grapte dat de straatnaam nu waarschijnlijk wel zou veranderen. ,,Van Kastanjelaan in Kastanje-wég...".

Medio februari 2013 werden al vijf kastanjes langs de oprijlaan naar begraafplaats Munsel omgezaagd. Die waren aangetast door de fluweelzwam, meldde toenmalig wethouder Willie van de Langenberg. De overige bomen werden afgelopen voorjaar onderzocht. Daarbij kwam aan het licht dat de bomen aan de kastanjebloedingsziekte leden. Dezelfde ziekte is ook geconstateerd bij de monumentale witte paardenkastanje op het terras van Villa Het Hof, bij de Zwaanse Brug in hartje Boxtel. Ook die lijkt zijn langste tijd te hebben gehad. John van de Langenberg, die in Het Hof in september een nieuw restaurant onder de naam De Rechter opent, heeft een kapvergunning aangevraagd.

KORSTVORMING

De kastanjebloedingsziekte werd pas in 2002 ontdekt en veroorzaakt een bruine stroperige vloeistof die aan het begin van het groeiseizoen uit de bast komt. De vloeistof droogt later in en laat korstvormige roestvlekken achter. Onder deze 'bloedingsplaatsen' sterft het weefsel af en ontstaan scheuren in de boom.

De oorzaak van de kastanjebloedingsziekte ligt bij een bacterie die er uiteindelijk voor zorgt dat de boom sterft. Het probleem is in Boxtel op veel plekken bekend, zo gaf beleidsmedewerker Eric ter Heide van de gemeente eerder in deze krant aan.

Met de omwonenden is over het rooien van de bomen gesproken; zij mogen meepraten over de herplant. Een rapport met aanbevelingen hiervoor krijgen zij begin september aangeboden, meldt de gemeente Boxtel. In het plantseizoen, komende herfst of winter, worden nieuwe bomen geplaatst.

BOVENSTE FOTO'S: Beeld van de Kastanjelaan in Boxtel op maandagmiddag en op woensdagochtend. De entree naar de algemene begraafplaats Munsel is onherkenbaar veranderd.


Bouwput Cronenborg aan Brederodeweg

Nadat de afgelopen weken het braakliggende terrein tussen de Brederodeweg en Zusterspad bouwrijp werd gemaakt, is deze week gestart met het uitgraven van de bouwput voor het nieuwe wooncomplex Cronenborg.

Volgens een ontwerp van architectenbureau KOW en in opdracht van woonstichting Sint-Joseph bouwt Hendriks Projectontwikkeling het derde wooncomplex op de plek waar in 2009 woonzorgcentrum Emmaus tegen de vlakte ging. Nadat eerder de complexen Elisabethsdael en Vinckenrode verrezen, bleef de definitieve invulling van het derde planonderdeel door de economische crisis lange tijd onzeker. Uiteindelijk is gekozen voor de bouw van 44 huurwoningen. Daarvan worden 27 studio's verhuurd aan zorginstelling Cello. Dertien seniorenappartementen en vier patiowoningen zijn beschikbaar voor de reguliere huurmarkt. Sint-Joseph verwacht dat de woningen in het derde kwartaal van 2016 worden opgeleverd.

Tijdens de bouwvakvakantie die morgen in deze regio van start gaat, ligt het werk stil. Maandag 21 augustus gaan de medewerkers van het bouwbedrijf weer aan de slag. (Foto: Henk van Weert).

Afbeelding
Takken van de bomen die langs de Kastanjelaan stonden, verdwenen in de shredder. De boomstammen werden afgevoerd. Nog slechts vier kastanjes zijn overgebleven langs de oprijlaan naar begraafplaats Munsel. (Foto's: Albert Stolwijk).