Opgetild door vader René onthult de driejarig Luc Janssen het straatnaambordje dat herinnert aan zijn betovergrootvader, de kunstschilder Pierre Janssen (1865-1952). (Foto: Albert Stolwijk).
Opgetild door vader René onthult de driejarig Luc Janssen het straatnaambordje dat herinnert aan zijn betovergrootvader, de kunstschilder Pierre Janssen (1865-1952). (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

ACHTER-ACHTERKLEINZOON ONTHULT STRAATNAAMBORDJE VAN BOXTELSE KUNSTSCHILDER (1865-1952)

Pierre Janssen is terug in Boxtel. En nu voorgoed...

HENK VAN WEERT

Vijftien jaar nadat amateurhistoricus pater Hans de Visser zijn eerste pleidooi ervoor hield, is het dan toch zover gekomen. In het nieuwbouwwijkje Panta Rhei, op de plek waar eens de huishoudschool stond, is een straatnaambordje onthuld met daarop de naam van de man die ruim een halve eeuw tal van taferelen in en rond Boxtel aan het schildersdoek toevertrouwde. Precies honderdvijftig jaar na zijn geboorte is de naam van Pierre Janssen vereeuwigd in het Boxtelse straatbeeld.

Tal van nazaten van Pierre Janssen verzamelden zaterdagochtend in Boxtel. Voor de onthulling van het straatnaambordje, maar ook voor de opening van een overzichtstentoonstelling in museum MuBo waarover elders in deze editie wordt bericht. De driejarige Luc Janssen viel de eer te beurt om een zwart doek weg te trekken. Dat verhulde het blauwe bordje dat heemkundige Christ van Eekelen even tevoren op een paal plaatste.

,,In 2000 pleitte Hans (de Visser - red.) er al voor om Pierre Janssen met een straatnaam te eren. En twee jaar later herhaalde hij in de kolommen van Brabants Centrum het idee met de aanvulling om in die straat ook een standbeeld voor de kunstschilder te onthullen", blikt Van Eekelen terug naar het initiatief voor de nieuwe straatnaam. Het standbeeld is er vooralsnog niet van gekomen, maar de productieve kunstschilder is nu wél voorgoed teruggekeerd in het Boxtelse straatbeeld.

BIJ JAN KRUIJSEN

Het nieuwe straatnaambordje staat op de hoek van de Jan Kruijsenstraat, genoemd naar die andere lokale kunstschilder, een tijdgenoot van Janssen. En waarschijnlijk ook een collega. Want beiden werkten bij Peinture Bogaerts aan de Molenstraat, een bedrijf dat schilderijen produceerde door gebruik te maken van fotografische technieken. Een procedé dat Janssen ook nadien veelvuldig hanteerde in zijn eigen atelier aan de Prins Hendrikstraat. Daar stond jarenlang het schilderskistje met andere toebehoren in het schuurtje van de huidige bewoner, Herman van Dijk. Dat kistje is, met tal van andere schilderstoebehoren, nu te zien tijdens de MuBo-expositie.

Dat Van Eekelen het woord nam bij de onthulling van het straatnaambordje, is niet vreemd. Hij heeft zich samen met collega-heemkundige Rini van Oirschot de laatste jaren flink verdiept in Pierre Janssen. Beiden reisden ruim achtduizend kilometer door Nederland om honderden schilderijen en tekeningen te inventariseren. Dat resulteerde drie jaar geleden in een fraai boekwerk: 'Pierre Janssen, een halve eeuw Boxtel'. Het tweetal maakte zich samen met het bestuur van de lokale Heemkundekring er ook sterk voor dat het idee van pater De Visser nu eindelijk eens gerealiseerd zou worden. De bouw van nieuwe woningen op de hoek van de Jan Kruijsenstraat en de Molenstraat bood die mogelijkheid en het gemeentebestuur stemde ermee in.

Vanwege dreigende regenbuien en een aangekondigde zomerstorm, werd de onthulling van de straatnaam een korte plechtigheid. In museum MuBo werd aansluitend wat uitgebreider stilgestaan bij het 150e geboortejaar van Pierre Janssen. De onthulling van de straatnaam werd ook bijgewoond door diverse buurtgenoten. Mensen die in hun nieuwe koopwoning aan het klussen waren, onderbraken er hun werk even voor.

SAMENWONEN

Zoals Luke Thomassen (29) en zijn vijf jaar jongere vriendin Kirsten Mestrum. Eind november, toen met een spetterend vuurwerk de bouwstart van de dertig huizen in hartje Boxtel werd gevierd, vertelden ze in deze krant dat ze zich min of meer bij toeval hadden ingeschreven voor een koopwoning. Hoewel ze elkaar inmiddels al acht jaar kennen, had het tweetal nog geen concrete plannen om te gaan samenwonen. Maar dat veranderde opslag toen ze eenmaal ingeloot waren. ,,We leerden elkaar negen jaar geleden kennen tijdens een gezamenlijk weekendbaantje bij de toenmalige supermarkt Edah", blikt Luke terug.

Vorige week kregen Luke en Kirsten de sleutel van hun woning aan de Pierre Janssenstraat 7. ,,In juni 2014 tekenden we het koopcontract en nu, dertien maanden later, staan we hier in onze eigen woning", vertelde Kirsten stralend. Samen met haar vriend bekeek ze voorafgaand aan de onthulling van het straatnaambordje de stalen van het laminaat dat in de woonkamer op de vloer moet komen te liggen. ,,De meeste meubels nemen we mee uit mijn appartement", aldus Luke, die de kost verdient als assistent-accountant bij een klein kantoor in 's-Hertogenbosch. Hij heeft de huur van zijn woning aan de Wilhelminastraat opgezegd. Kirsten: ,,De keuken komt eind augustus en begin september hopen we hier te kunnen slapen."

ZACHTE WINTER

De bouw is zonder problemen verlopen, meldde Kirsten die werkzaam is als persoonlijk begeleider van de bewoners in Dolop, het wooncomplex voor mensen met een beperking aan de Leenhoflaan. ,,Het was een zachte winter hè... Er kon maar één week niet worden gewerkt door de bouwvakkers. En dat was juist in de kerstvakantie, dus ook dat leidde niet tot vertraging."

Vakantie vieren zit er niet in voor het tweetal. Maar dat vinden Luke en Kirsten niet erg. ,,Het is fijn om nu samen ons huis in te richten. En met die inrichting komt het wel goed. Daarvan zijn Kirsten en Luke overtuigd. En de tuin? ,,Ook wel hoor. Het onkruid stond hier tot aan de knieën. Dat hebben we alvast maar weggehaald. We kiezen voor een mooie bestrating en plaatsen wat plantenbakken. Nee, groene vingers hebben we beiden niet echt..."

De Pierre Janssenstraat moet nog geplaveid worden. Blik op de nieuwe rij woningen vanaf het parkeerterrein dat eerder al werd aangelegd tussen de Molenstraat en de Houtwerf.
Boven alle voordeuren in het nieuwbouwproject Panta Rhei is een doorzichtig afdakje gemonteerd. De verspringende en gevels met verschillende kleuren geven de Molenstraat een fraaie aanblik.
Pierre Janssenstraat 7. De woning waarin het jonge koppel Luke Thomassen en Kirsten Mestrum gaat samenwonen. Het Boxtelse tweetal hoopt begin september haar intrek te nemen in de de nieuwe woning.
Kirsten Mestrum en Luke Thomassen zoeken laminaat uit dat in hun woonkamer gelegd moet worden. Net als veel andere bewoners van het nieuwe wijk benut het tweetal de zomervakantie voor de inrichting van hun nieuwbouwwoning en de tuin.
Afbeelding
Zelfportret van Pierre Janssen (1865-1952), momenteel te zien in een expositie over zijn werk in museum MuBo. (Foto: Albert Stolwijk).