Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

KOEN DE KORT: 'DIT IS MIJN BESTE SEIZOEN TOT NU TOE'

Een Tour de France met randzaken...

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Tijdens de perspresentatie van het Liempds Tourspel voorspelde Koen de Kort dat hij op een 88e plaats zou eindigen in de Tour de France. Dat bleek wat te somber; de wielrenner sloot zijn vijfde 'La Grande Boucle' af met een 73e plek in het algemeen klassement. Nooit eindigde hij hoger...

Moe, maar niet kapot. Zo omschreef De Kort gisteren zijn gesteldheid na drie weken Tour de France en twee criteriums in eigen land. Zijn koffers liggen in de woonkamer in het huis van zijn ouders in Liempde, op tafel staan wat kaarten met felicitaties en net als voorgaande jaren is de straat weer versierd, ditmaal met wielershirtjes die in bomen hangen. ,,Het was een speciale Tour, met name door de eerste etappes in Nederland. Maar wat is de Tour snel gegaan, het lijkt alsof we de eerste etappes al maanden geleden hebben gereden. Het was ontzettend druk tijdens de tijdrit in Utrecht, prachtig om mee te maken."

Voorafgaand aan de eerste etappe in de Domstad sprak De Kort met koning Willem-Alexander. ,,Ik wist dat hij zou komen en dat de ontmoeting waarschijnlijk zou plaatsvinden tijdens het warm fietsen. We spraken over fietsen en over het koelvest dat ik droeg vanwege de warmte. Je merkt dat de koning veel met sport bezig is, hij heeft behoorlijk veel basiskennis", lacht De Kort.

stressvol

De renner vat de eerste week in de Tour de France in één woord samen: stressvol. ,,Dat kwam door de vele valpartijen, waardoor Tom (Dumoulin, red.) moest opgeven. Zelf ben ik geen enkele keer gevallen, al was dat meer geluk dan wijsheid."

Hoewel de Duitser John Degenkolb er een aantal keer dichtbij een ritzege was, stond Giant-Alpecin na één week nog met lege handen in de Tour. ,,Vooraf hadden we ons als doel gesteld minimaal één etappe winnend af te sluiten. We zaten er in de eerste weken heel dichtbij", aldus De Kort.

Zelf had de Liempdenaar ook nog een kans op een overwinning, toen hij in de veertiende etappe deel uitmaakte van een twintigkoppige kopgroep. ,,Ik krijg niet vaak de mogelijkheid. Mijn rol bestaat met name uit het helpen van ploeggenoten John Degenkolb en Warren Barguil. In deze etappe deed zich echter een goede kans voor. Helaas was de aankomst voor mij te lastig." De Kort eindigde in die rit uiteindelijk op de vijftiende plek. ,,Hopelijk krijg ik nog eens zo'n kans."

Drie dagen later, in de zeventiende etappe, deed ploegmaat Simon Geschke wat De Kort niet lukte: hij won de rit. ,,Tijdens de etappe reed ik achterin, waardoor ik via de oortjes geen contact meer had met de ploeg. Allerlei mensen langs de kant begonnen me te feliciteren, maar ik had geen idee waarmee. Achter me reed een wagen van de Tourorganisatie, deze mensen vertelden me dat Geschke gewonnen had. Toen heb ik even gewacht op een groep met ploegmaten, zodat we in de laatste kilometers nog een feestje konden vieren."

meer vlakken

Volgens De Kort was het zijn beste Tour de France tot nu toe. ,,Door meer hoogtestages voorafgaand aan de Tour ging het klimmen me veel makkelijker af. Ook met de rest van de ploeg ging het goed. Waar we in de voorgaande jaren vooral gokten op de sprint, zag je dat we dit jaar op veel meer vlakken meededen. In verschillende kopgroepen zat een renner van ons, we lieten ons zien in lastige sprints en ook in de bergen waren we aanwezig. Ik ben heel tevreden."

De Kort had ook nog tijd voor randzaken tijdens de Franse etappekoers. Bijna dagelijks sprak hij met journalist Thomas Sijtsma, die bezig is met een boek over de Liempdenaar. ,,Hij vroeg me begin dit jaar, waarschijnlijk omdat ik toch anders ben dan andere renners. Ik reed al op jonge leeftijd bij een buitenlandse ploeg, ging in Spanje wonen en heb een Australische verloofde."

De Kort benadrukt dat het geen biografie in de ik-vorm wordt, maar dat Sijtsma met name vanuit zijn eigen perspectief over de Liempdse renner schrijft. ,,Hij heeft al met mijn ouders, mijn verloofde Kaitlin en jeugdvrienden gesproken en tijdens de Tour hebben we veel contact gehad. Ik ben zo open mogelijk geweest, zodat mensen echt een beeld krijgen van hoe ik me voelde tijdens de Tour."

Waarschijnlijk schrijft De Kort zelf ook nog een klein gedeelte. Het boek wordt uitgegeven door Nieuw Amsterdam en verschijnt in het voorjaar, tijdens de eerste wielerklassiekers. ,,Het is een beetje in dezelfde stijl als de artikeltjes die Sijtsma tijdens de Tour op de website Soigneur publiceerde."

gewend

Ook de voorbereidingen voor zijn huwelijk met Kaitlin Bell namen tijdens de Tour nog wat tijd in beslag. ,,Ik spreek iets beter Spaans dan zij, dus wikkelde vooral de zaken af die met aanbetalingen te maken hadden", lacht de Liempdenaar. Volgende week woensdag is het zover: dan treedt het tweetal hij in Spanje in het huwelijk. ,,We hebben geprobeerd zoveel mogelijk rekening te houden met onze families en vrienden en kwamen op deze datum uit."

Het seizoen is voor De Kort dan nog niet over. Deze week reed hij vier criteriums, waarbij hij maandag op de derde plaats eindigde in Boxmeer. Zaterdag rijdt hij nog de Clásica San Sebastian, vervolgens komt hij weer naar Nederland om criteriums in Zevenbergen en Emmen te rijden. Zelfs de Vuelta (Ronde van Spanje) is nog in beeld. ,,Vorig jaar heb ik ook twee grote rondes gereden en dat is me goed bevallen." Het wielerseizoen wordt afgesloten met het wereldkampioenschap. Later wordt pas duidelijk of de bondscoach De Kort selecteert. Lachend: ,,Onze huwelijksreis laat in ieder geval nog even op zich wachten. Ach, Kaitlin is het inmiddels gewend..." Het eerste Tourlustrum van De Kort zit er nu op, al zal hij de etappekoers vast nog vaker rijden. ,,Ik rijd momenteel mijn beste seizoen, dus aan stoppen denk ik nog lang niet."

FOTO BOVEN: Koen de Kort verbleef deze week een paar dagen bij zijn ouders in Liempde. Tijd om na de Tour weer eens op een 'normale fiets' te stappen... (Foto: Albert Stolwijk).


Volleybalclub Blox

start nieuw seizoen

met groot feest

Volleybalclub Blox heeft de overstap gemaakt van sporthal De Dommel naar De Braken en viert deze speciale seizoensstart met een groot feest op zondag 30 augustus. Een deel van de activiteiten is ook openbaar toegankelijk.

De Nederlands Volleybal Bond (NeVoBo) is gestart met de promotiecampagne Join Volleybal. Bekende volleybalnamen gaan het land in om clinics en workshops te verzorgen. In De Braken zorgt het team voor een speciale 'tour' van verschillende attracties. Deze activiteiten zijn ook bedoeld voor niet-leden van Blox die graag kennis willen maken met de volleybalsport. Aan de activiteit zijn geen kosten verbonden. Na afloop van de Join Volleybal Tour wordt een clinic gegeven door een ex-international of eredivisiespeler.


Presentatie

DVG-kalender

in Durpsherberg

De selectie van voetbalvereniging DVG wilde graag op een ludieke manier een steentje bijdragen aan de Samenloop voor Hoop. Het resultaat is een 'spannende jaarkalender' die op zaterdag 1 augustus om 20.30 uur wordt gepresenteerd in café De Durpsherberg in Liempde.

Fotografe Manon Nijssen legde alle spelers eind juni op een ludieke manier vast. Er zijn twaalf foto's geselecteerd en de kalender is vanaf zaterdag verkrijgbaar. De gehele opbrengst gaat naar de Samenloop voor Hoop. De unieke DVG-kalender is verkrijgbaar bij De Durpsherberg en de kantine van DVG en ook te bestellen via e-mailadres arthurbrands@home.nl.

Koen de Kort stapt volgende week in het huwelijksbootje met Kaitlin Bell. (Foto: Albert Stolwijk).