De Stilte van Margot Homan uit Tilburg. Het beeld is aangekocht door de paters assumptionisten en krijgt een permanente plek op het binnenplein van kasteel Stapelen. (Foto: Huub Thorissen).
De Stilte van Margot Homan uit Tilburg. Het beeld is aangekocht door de paters assumptionisten en krijgt een permanente plek op het binnenplein van kasteel Stapelen. (Foto: Huub Thorissen). Foto: Huub Thorissen

KUNST OP STAPEL: MARGOT HOMAN UIT TILBURG

Op zoek naar geïdealiseerde weergave...

Op verzoek van en in samenwerking met de Assumptie-Stichting, die kasteel Stapelen beheert en exploiteert, heeft de Kunststichting Boxtel vijftien professionele kunstenaars geselecteerd om werk te laten zien in kasteelpark Stapelen. Kunst op Stapel moet een tweejaarlijks terugkerende manifestatie worden. In een artikelenserie stelt beeldend kunstenaar Huub Thorissen, ook bestuurslid van de Kunststichting, de objecten voor aan de lezers van Brabants Centrum. Vandaag: 'De Stilte' van Margot Homan uit Tilburg.

Het uitbeelden van de harmonieuze schoonheid door de Grieken en Romeinen in de klassieke oudheid kun je vergelijken met het aanpassen van de huidige schoonheidsidealen die we dankzij 'photoshoppen' in de glossy modetijdschriften zien. De mensheid zoekt altijd naar een geïdealiseerde weergave.

Dit beeld is ontstaan door middel van complexe holle vormen waarin vloeibaar brons is gegoten. Een ingenieus proces. ,,En er is nog iets bijzonders aan dit beeld. Het gezicht is aan de voorkant bol. Maar de holle vorm aan de achterkant wordt op een afstand in onze ogen toch als bol en ruimtelijk ervaren. Geheimzinnig...", zegt Thorissen.

Volgens hem is schoonheid in de kunst vaak niets anders dan ontdekken. ,,De kunstenaar opent onze ogen."

PERMANENTE PLEK

Dit jaar is het honderd jaar geleden dat de paters assumptionisten kasteel Stapelen bewonen. Zij hebben inmiddels het beeld De Stilte aangekocht. Het krijgt een permanente plek op de binnenplaats van kasteel Stapelen.

FOTO LINKS: ,,Als in mijn geest een artistiek idee rijpt, groeit het intuïtief in mijn hart tot een kristalhelder feit", aldus Margot Homan over 'De Stilte'. (Foto: Huub Thorissen).