LOOP MEE MET MOLEN- EN KASTEELROUTE

VVV-gidsen wandelen
naar Dommel en Stapelen

VVV Boxtel organiseert, net als vorig jaar, in de maanden juli en augustus wandelingen langs bijzondere plekken in Boxtel. Woensdag 5 augustus staat vanaf 19.00 uur de route kasteel Stapelen op het programma, een dag later komen deelnemers meer te weten over de Dommel.

De route Kasteel Stapelen laat zien wat voor invloed de heren van Boxtel hebben gehad. Niet alleen in Boxtel maar ook ver daarbuiten. Willem van Oranje heeft zelfs eens in het kasteel geslapen en ook Lodewijk XIV. Mensen die willen weten hoe de heren van Boxtel echte ridders zijn geworden, kunnen aansluiten. Tijdens de wandeling gaan ook de deuren van het kasteel open en kunnen deelnemers een kijkje nemen in de ridderzaal en de slotkapel. Mensen die op 5 augustus niet mee kunnen wandelen, zijn ook welkom op 27 augustus. Dan wordt de route Stapelen herhaald.

De Molenroute laat wandelaars kennismaken met de vroegere economische bedrijvigheid die zich rond de Dommel heeft afgespeeld. Met deze rivier stond Boxtel vroeger al snel in verbinding met belangrijke steden.

AANMELDEN

Mensen die graag willen deelnemen op woensdag- en/of donderdagavond, kunnen zich aanmelden bij VVV Boxtel aan de Markt, via telefoonnummer (0411) 68 54 43 of 06-22 56 20 01 óf zorgen dat ze op de betreffende dag vóór 19.00 uur aanwezig zijn bij de VVV, het vertrekpunt. Deelname kost twee euro per persoon.


Situatie Elisabethsdael biedt kansen aan de bewoners

Met belangstelling en enige verbazing heb ik het artikel over de veranderingen bij woonzorgcentrum Elisabethsdael van Zorggroep Elde in Brabants Centrum van donderdag 23 juli gelezen. Hierin wordt door locatiedirecteur Jan Kees Metz aangekondigd dat dit woonzorgcentrum wordt gewijzigd in een appartementencomplex waar zorg door de bewoners kan worden ingekocht. Afhankelijk van de zorgzwaarte kan men daar blijven wonen, als men bijvoorbeeld zwaardere zorg nodig heeft wordt men 'verplaatst' naar een verpleeghuis. De bewoners van Elisabetsdael zijn inmiddels 'ingelicht'. Ik ga ervan uit dat zowel de centrale cliëntenraad en de ondernemingsraad van Zorggroep Elde hiermee hebben ingestemd.

Mijn verbazing daarbij is dat het complex in 2011 in gebruik is genomen en dat toen niet is gestart met het scheiden van wonen en zorg. De wetswijzigingen met betrekking tot het financieren van zorgvastgoed was toen al te voorzien. De bewoners hadden dan al een keuze kunnen maken een huurovereenkomst aan te gaan met Zorggroep Elde en zelf zorg in kunnen kopen, al dan niet op basis van een persoonsgebonden budget (pgb, red.).

Misschien is nu de tijd rijp om niet alleen het scheiden van wonen en zorg door te voeren maar ook, als men daarvoor kiest, het scheiden van zorgaanbieder en bewoner. De situatie die nu bij dit wooncomplex gaat ontstaan, biedt een mooie kans voor de bewoners om zelf de regie te nemen over wie welke zorg wanneer gaat leveren. De keuze is aan de bewoners die in de toekomst slechts middels de huurovereenkomst aan Zorggroep Elde verbonden zullen zijn. De bewoner krijgt nu keuzevrijheid en wordt hierdoor qua zorg de opdrachtgever en de zorgaanbieder opdrachtnemer. De bewoners zullen zaken moeten doen met de gemeente voor huishoudelijke ondersteuning en voor de zorg met hun verzekeraar. De individuele begeleiding in deze voor bewoners ingrijpende verandering zal erg nodig zijn.

Zorggroep Elde beweegt mee met de huidige wet en regelgeving over zorgvastgoed. Nu een groot deel van de financiering van het zorgvastgoed niet meer vanuit de overheid wordt gefinancierd, hoop ik dat Elde verstandig met haar zorgvastgoed omgaat en de core business, het aanbieden van goede zorg, blijft koesteren. De opbrengsten van de te verkopen (AWBZ /WTZi gefinancierde) te verkopen objecten vloeien uiteraard toe aan de zorgtaak. Gelukkig ziet het College Toezicht Sanering Zorgvastgoed en de Nederlandse Zorgautoriteit daarop zorgvuldig toe.

        AD VAN DEN BRAND

        Initiatiefnemer Ouderen in Regie