Museumvoorzitter Jan van Homelen proost met Cécile Remmers (links) en wethouder Marusjka Lestrade. Het tweetal opende de tentoonstelling met schilderijen en tekeningen van de in 1952 overleden Boxtelse kunstschilder Pierre Janssen (Foto: Albert Stolwijk).
Museumvoorzitter Jan van Homelen proost met Cécile Remmers (links) en wethouder Marusjka Lestrade. Het tweetal opende de tentoonstelling met schilderijen en tekeningen van de in 1952 overleden Boxtelse kunstschilder Pierre Janssen (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

OVERZICHTSEXPOSITIE KUNSTSCHILDER IN MUSEUM MUBO

Nog steeds duiken 'Pierre Janssens' op

HENK VAN WEERT

,,Altijd als wij op zondag op bezoek kwamen, zat opa te schilderen in zijn atelier aan de Prins Hendrikstraat. Wat leuk dat zijn schilderskoffertje nu hier opduikt. Ja, dat ken ik nog goed." Peter Janssen uit 's-Hertogenbosch is verguld met de expositie die museum MuBo wijdt aan zijn grootvader, kunstschilder Pierre Janssen. Zijn zus Cécile Remmers uit Nijmegen opende de expositie zaterdag door samen met wethouder Marusjka Lestrade een zelfportret van de schilder te onthullen.

Remmers vertelde dat zij nooit heeft geweten dat haar opa zo'n omvangrijk oeuvre na heeft gelaten. ,,Wél wist ik dat er heel wat schilderijen moesten zijn. Pierre Janssen was immers broodschilder. Een paar dagen vóór zijn dood zat hij nog aan de schildersezel", weet Remmers. ,,Maar opa had weinig oog voor zijn kleinkinderen. Hij was eigenlijk altijd aan het schilderen..."

De Boxtelse heemkundigen Christ van Eekelen, Rini van Oirschot en Joop Schuller presenteerden drie jaar geleden een boek waarin ruim vijfhonderd doeken van Pierre Janssen worden beschreven. ,,En sindsdien zijn er nog eens 84 werken opgedoken. Gisteravond nog. Een man uit Waalwijk belde dat hij een olieverfschilderij heeft, dat we nog niet kenden. De afbeelding op zich wel, want daar hangt hier ook een pasteltekening van", vertelde Van Eekelen.

KASTERENSE WATERMOLEN

Topstuk van de expositie 'Pierre Janssen even terug in Boxtel' die tot medio oktober is te zien in MuBo aan de Baroniestraat is volgens Van Eekelen een schilderij van de in 1960 afgebrande watermolen in de Liempdse buurtschap Kasteren. ,,Het doek stond te verstoffen op een zolder van iemand in Breda. Die had het schilderij geërfd van een oud-oom en wist niet wat het voorstelde. Nu is het doek gerestaureerd en aangekocht door een bewoner van Kasteren. Mooi toch?"

Ook het schilderij van het Gregoriuskapelletje in de buurtschap Kleinderliempde hangt nabij de plek waar het gebouwtje ooit stond: in een woning aan de Liempdseweg. ,,Het doek werd ooit gekocht door een dame uit Eindhoven, die het mee nam toen ze verhuisde naar Duitsland en later naar Italië. Daar heeft het een watersnood en een aardbeving doorstaan. En nu is het weer terug. Prachtig gerestaureerd is ook dit schilderij zeer de moeite waard om hier te bewonderen", aldus Van Eekelen.

Bestuursvoorzitter Jan van Homelen van museum MuBo prees het doorzettingsvermogen en het enthousiasme van de drie leden van de Heemkundekring in hun speurtocht naar de werken van Pierre Janssen. Grinnikend: ,,Oók dat is op zichzelf al kunst..." Wethouder Lestrade viel Van Homelen bij, maar prees ook de inzet van MuBo en de medewerking van de nazaten van de schilder die zaterdag de openingshandeling bijwoonden. Even tevoren waren zij getuige van de onthulling van de straatnaam waarmee Pierre Janssen (1865-1952) voorgoed is teruggekeerd in het Boxtelse straatbeeld. Lees daarover elders in deze krant.

BOVENSTE FOTO: MuBo-voorzitter Jan van Homelen proost met Cécile Remmers (links) en wethouder Marusjka Lestrade. Beide dames openden de expositie met werk Pierre Janssen.

Twee bezoekers van de expositie 'Pierre Janssen even terug in Boxtel' bewonderen het schilderij Gregoriuskapelletje in Kleinderliempde. (Foto's: Albert Stolwijk).