De gierzwaluw.
De gierzwaluw. Foto: Annelieke van der Linden

nationale én lokale verkiezing

Met welke vogel voelt Boxtel zich verbonden?

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Angola heeft de slechtvalk toegewezen als dé vogel van het land, Engeland koos voor het roodborstje en Denemarken voor de knobbelzwaan. Nederland heeft echter nog geen nationale vogel. Reden voor de Vogelbescherming en televisie- enr radioprogramma Vroege Vogels een verkiezing in het leven te roepen waarbij mensen kunnen stemmen op de vogel met wie ze zich het meest verbonden voelen. De plaatselijke Vogelwerkgroep gaat nog een stapje verder en roept inwoners op te stemmen op de Boxtelse vogel...

Tot en met 16 augustus kunnen mensen via vroegevogels.vara.nl hun stem uitbrengen op de vogel die volgens hen symbool staat voor Nederland. De organisatie heeft een shortlist samengesteld met 28 vogels, waaronder de wilde eend, zeearend, kievit en blauwe reiger. Op basis van de eerste ronde, waarbij mensen kunnen kiezen voor drie vogels, wordt op 1 september een nieuwe lijst samengesteld, zodat mensen opnieuw kunnen stemmen. Begin november wordt in een speciale uitzending van Vroege Vogels de nationale vogel bekendgemaakt.

De Vogelwerkgroep van de Werkgroep Natuur- en Landschapsbeheer Boxtel is naar aanleiding van deze verkiezing benieuwd naar wat de vogel van de gemeente Boxtel zou moeten zijn. ,,Natuurlijk realiseren we ons dat de eend in het gemeentewapen is opgenomen en dat carnaval ook in het teken staat van deze vogel, maar we zijn benieuwd of we er nog een aparte vogel aan toe kunnen voegen", aldus Frans Maas, coördinator van de Vogelwerkgroep. Net als bij de nationale verkiezing wordt het accent in Boxtel ge-


WNLB viert

25-jarig jubileum

in Sparrenrijk

Landgoed Sparrenrijk vormt zaterdag 5 en zondag 6 september het decor voor het feestprogramma van de Werkgroep Natuur- en Landschapsbeheer (WNLB). De organisatie viert in dat weekend het 25-jarig bestaan.

Een vleermuizenwandeling en blote voetenpad zijn een greep uit de activiteiten in het feestweekend. Zaterdag 5 september vinden de activiteiten tussen 19.30 en 22.30 uur plaats, een dag later kan het publiek tussen 11.00 en 16.00 uur terecht in Sparrenrijk. Bij de ingangen aan de Nimrodlaan en de Molenwijkseweg hangen op 5 en 6 september plattegronden met de locaties waar de activiteiten plaatsvinden.

legd op wilde vogels. ,,Dus geen postduiven of kanaries", benadrukt vogelwerkgroeplid Elly Voets. Mensen die hun voorkeur voor een Boxtelse vogel kenbaar willen maken, kunnen een e-mail (inclusief argumentatie) sturen naar Frans Maas: maassand@ziggo.nl.

GIEREN

In Nederland kiezen de Vogelbescherming en Sovon Vogelonderzoek Nederland wél jaarlijks een vogel waaraan extra aandacht wordt besteed. In 2015 werd echter geen vogel gekozen, waarna de Vogelwerkgroep de gierzwaluw heeft uitgeroepen tot vogel van het jaar. Dat hield in dat de WNLB-werkgroep een gedeelte van de activiteiten in het teken zet van de gierzwaluw. Na een lezing door Hannie Nilsen van de Gierzwaluwenwerkgroep uit Oisterwijk, zijn leden van de Vogelwerkgroep zelf aan de slag gegaan met een inventarisatie van deze vogel in Boxtel. ,,Het was niet de meest gemakkelijke keuze om de gierzwaluw uit te roepen tot vogel van het jaar", legt Voets uit. ,,Zo is het lastig om nestplaatsen van de vogel te ontdekken, omdat ze heel snel in en uit de nesten vliegen. In één oogopslag zijn ze weer verdwenen..." Uiteindelijk zijn op een aantal plekken in Boxtel nestelende gierzwaluwen gevonden: in Boxtel-Oost en op Kalksheuvel. ,,Maar ik weet zeker dat er aanzienlijk meer nesten zijn in Boxtel. Je hoort ze constant gieren", aldus Ad Sleenhoff van de Vogelwerkgroep.

De gevonden nestplaatsen zijn inmiddels in kaart gebracht. ,,Al mogen eigenaren van huizen waar gierzwaluwen nestelen, zich nog altijd bij ons melden", vertelt Voets. Daarnaast wil de Vogelwerkgroep ook inzetten op advies. ,,Voor de gierzwaluw zijn er diverse bedreigingen", legt Sleenhoff uit. ,,In Nederland gaat het met name om afname van potentiële nestplaatsen. Gierzwaluwen kruipen vaak in spleten van woningen, bijvoorbeeld tussen dakpannen die scheef liggen. Bij de moderne daken kunnen ze daar niet meer tussen kruipen. Daarom willen we nog in contact treden met bouwbedrijven, de woonstichting en particulieren, om iedereen attent te maken op de gierzwaluw. Zij zouden ook nestkasten kunnen ophangen als alternatief voor het vernieuwde dak."