onduidelijkheid over vergoeding

Podium4All wil gesprek met de MIK-docenten

MARIËLLE WIJFFELAARS

Binnen de kunst- en cultuureducatie in de gemeente Boxtel is een centrale rol weggelegd voor de onlangs opgerichte stichting Podium4All. Docenten kunnen zich hier als zzp'er aansluiten en zo kunst- en cultuurlessen verzorgen. Deze week meldde een belangstellende echter dat er flinke onduidelijkheid is over de vergoedingen die de leraren mogen verwachten.

Marjo Lahaije uit Gemonde heeft interesse om lessen bij Podium4All of de Gestelse stichting Médèz te gaan volgen. ,,Het is echter niet duidelijk hoe het staat met de vergoeding", stelt de Gemondse. ,,Bij MIK was dit geregeld volgens de cao kunsteducatie. Of ik me aan ga sluiten bij een van de twee stichtingen, hangt voor mij mede af van de gehanteerde vergoeding. Ik wil dat mijn toekomstige docenten een eerlijke vergoeding ontvangen."

Lahaije stelt dat zzp'ers een aantal dingen zelf moeten regelen zoals een arbeidsongeschiktheidsverzekering en pensioenvoorziening en dat daar in de betaling rekening mee moet worden gehouden. ,,Als de vergoeding niet toereikend is voor een pensioenvoorziening, krijgen zzp'ers op 67-jarige leeftijd alleen AOW. En als er geen geld is voor een verzekering? Dan worden ze niet betaald bij arbeidsongeschiktheid. Het is heel belangrijk dat ze dus genoeg betaald krijgen."

COACHING

Volgens Liempdenaar Kees Berkelmans - samen met Jeroen Pennings en Michel Bergman oprichter van Podium4All - zijn de vergoedingen nog niet helder, maar wil het stichtingsbestuur hierover graag in gesprek met belangstellende docenten. ,,We zijn vooral op zoek naar mensen die passen binnen ons team en zich net als wij in willen zetten voor kunst- en cultuureducatie in Boxtel. We nodigen alle geïnteresseerden dan ook uit zich bij ons te melden om samen de mogelijkheden te bespreken."

De stichting richt zich ook op coaching en ondersteuning van de docenten, zo benadrukt Berkelmans. ,,We helpen hen bij het werken als zzp'er, dat is een van onze belangrijkste taken. We fungeren als coördinator én zorgen voor samenwerking met andere organisaties. Het gaat veel verder dan alleen het geven van muzieklessen, hoewel dat zeker héél belangrijk is."

Een aantal docenten heeft zich al gemeld bij Podium4All. Daar zijn echter maar weinig leraren van MIK Kunsteducatie bij. Berkelmans: ,,Dat is eigenlijk best raar en vooral ook jammer. We willen graag met ze in gesprek." Wel hebben hebben andere docenten contact opgenomen en ook cursisten beginnen zich langzaam aan te melden. ,,Het is nu vakantietijd, maar daarna zal het wel drukker worden", denkt Berkelmans.

Eind augustus wil Podium4All een inloopbijeenkomst houden om belangstellende docenten, ouders en cursisten te informeren over alle mogelijkheden. De avond is er speciaal voor 'iedereen die cultureel Boxtel een warm hart toedraagt', zo meldt de Boxtelse stichting. Op de website www.podium4all.nl kunnen docenten én leerlingen zich aanmelden.


Schminken en verkleden als prinses of danser in MuBo

Bij het Boxtelse museum MuBo staan in de zomervakantie allerlei activiteiten op het programma. Tot en met 30 augustus is er in de weekenden van alles te beleven. De komende zaterdagen en zondagen wordt vanaf 14.00 uur de workshop schminken gehouden waarbij kinderen kunnen veranderen in hun favoriete dier, kunstenaar of danser...

MuBo wil kinderen in contact brengen met kunst en alles wat daar bij hoort. Daarom is gekozen voor een omvangrijk zomerprogramma met allerlei activiteiten. Op de zaterdagen 1 en 8 augustus en de zondagen 2 en 9 augustus wordt een workshops schminken gegeven door Marga van der Wielen, zij schminkt ook elk jaar de deelnemers aan de Heilig Bloedprocessie. Nadat de kinderen zijn geschminkt, mogen ze zich verkleden. De deelnemers vormen gezamenlijk een tableau vivant.

De overige weekenden kunnen kinderen keien stampen met reus Jas, meedoen aan speurtochten en spelen met rails en treintjes. Het complete programma staat op www.muboboxtel.nl. Aanmelden kan via e-mailadres info@muboboxtel.nl of telefonisch: 06-16 04 18 98.


Garagesale

Lies van Horen en Sally Leermakers houden van vrijdag 7 tot en met zondag 9 augustus een garagesale. Aan de Deken Spieringsstraat 22 in Boxtel verkoopt het tweetal onder meer patchwork en 3D-kaarten. Bezoekers kunnen op vrijdag terecht van 17.00 tot 22.00 uur en op zaterdag en zondag van 11.00 tot 16.00 uur.