VERKUIJLEN AAST OP BETER TIJDSCHEMA

Meedoen aan triatlon is ook vooral goed doseren

MAARTEN DE JONG

Maastricht is voor Lesley Verkuijlen zondag 2 augustus the place to be. Hij komt er graag, want zijn schoonouders wonen in de Limburgse hoofdstad. Komend weekeinde is de dertigjarige Boxtelaar er om zijn grote hobby uit te oefenen tijdens de triatlon Iron Man. Hij is een van de vele honderden deelnemers die 3,8 kilometer gaat zwemmen, 180 kilometer gaat fietsen en 42,195 kilometer gaat hardlopen. En dat allemaal voor de lol...

Vroeger was hij net als veel jochies dol op een balspelletje. Voetbal, dat was het helemaal voor Verkuijlen. Na een zware knieblessure – 'ik scheurde mijn voorste kruisband af' – pakte hij zijn fiets om rondjes te rijden. Dat mocht namelijk wel tijdens zijn herstelperiode. Na weer een blessure op te hebben gelopen, was de liefde voor de bal over en richtte Verkuijlen zijn pijlen op het fietsen. Via een leraar van zijn school, een beoefenaar van triatlon, raakte hij in de ban van een nieuwe hobby.

TRAININGSBEEST

Twee jaar geleden stelde Verkuijlen zichzelf een doel: iets presteren met sporten, een uitdaging aangaan. Die vond hij in triatlon. Sindsdien is hij niet meer weg te slaan uit het zwembad. Met zijn racefiets banjert hij door vele modderplassen en met zijn hardloopschoenen maakt hij talloze kilometers. ,,Tussen de vijftien en twintig uur trainen in de week moet ik wel halen", meent Verkuijlen. ,,Nee, ik ben geen professional. Ik doe dit omdat ik dol ben op sport en niet stil kan zitten. Gaat het je dan nooit tegenstaan, vragen mensen me wel eens. Nee, is dan mijn antwoord. Ik heb altijd zin om lekker sportief bezig te zijn."

Dus is het niet zo verwonderlijk dat de Boxtelaar al weken in training is. Hij is net terug uit Frankrijk. Daar was hij vorige week om rondjes te rijden en een beetje vakantie te houden. Het fietsen gaat hem goed af, in zwemmen en hardlopen, de andere twee disciplines, is hij iets minder sterk. ,,Gemiddeld", oordeelt hij zelf. ,,Ik ben geen topzwemmer en heb met het hardlopen soms een terugvalletje."

DOSEREN

Toch kan hij beter presteren dan vorig jaar, tijdens zijn eerste triatlon. In Zwitserland zette hij toen tijdens de Iron Man een tijd van 10.59.39 uur neer. ,,Niet slecht, want mijn doel was onder de twaalf uur te eindigen", zegt Verkuijlen. ,,Ik had moeite met de marathon. Dat was misschien wel omdat ik te veel heb gegeven tijdens het fietsen. Mijn doel dit jaar is om meer te doseren." Na wat kleine wedstrijdjes is hij helemaal klaar voor het grote werk. Het deelnemen aan de Iron Man in Maastricht is voor hem een nieuw hoogtepunt.

Misschien dat het thuisvoordeel nog een beetje kan helpen. De in Boxtel geboren sporter is vertrouwd met het Limburgse landschap. Hij ging vaak fietsen in Maastricht en kent het 180 kilometer te fietsen parcours 'zo ongeveer'. ,,De Sint-Pietersberg, die we op moeten lopen, heb ik al eens beklommen", zegt Verkuijlen. ,,Dat is één van de zwaardere stukken in het parcours. Zwemmen in de Maas mocht niet. Tijdens deze Iron Man wordt de scheepvaart stilgelegd, zodat de deelnemers rustig het water in kunnen gaan."

De profs starten zondagochtend al om zeven uur. De amateurs, onder wie Verkuijlen dus, krijgen iets langer rust. De Boxtelaar begint 'pas' om tien over zeven. Morgen, vrijdag 31 juli, vertrekt hij naar Maastricht, waar hij slaapt bij zijn schoonouders. Zaterdag moet hij zijn fiets inleveren en startnummer ophalen. Vandaag en morgen doet Verkuijlen dus even rustig aan. Want, zo weet hij, zondag wordt het een zware dag.

VEEL ETEN EN DRINKEN

Hij moet eerst tegen de stroom in zwemmen, daarna heeft hij de stroming mee. Het fietsgedeelte begint vlak, maar in de loop van de rit krijgen renners steeds meer klimmetjes. De rit bevat delen van het parcours van de Amstel Goldrace. ,,Op de fiets is het belangrijk om veel te eten en te drinken en om fit te zijn voor de marathon", weet de atleet. De marathon begint in de stad en eindigt op de Markt in de Limburgse hoofdstad. Onderweg passeren deelnemers onder meer de Sint-Pietersberg en de Maasboulevard. Pas na een uur of elf bikkelen is Verkuijlen binnen. Vervelend? Nee hoor. Je moet toch iets over hebben voor je hobby. Want hij doet triatlon nou eenmaal omdat hij het erg leuk vindt.

Gemonde

Reünie paardensport

Ruitersport Gemonde, bestaande uit rijvereniging Sint-Lambertus en ponyclub De Pikeurtjes, houdt zondag 6 september van 14.00 tot 20.00 uur een reünie voor de huidige leden, oud-leden en mensen die op een of andere wijze nauw betrokken waren of zijn bij de clubs. Het evenement wordt gehouden op het buitenterrein bij de manege in het sportpark aan de Kaal Hoefsteeg. Meer informatie: (06) 36 18 38 45.