Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

jurgen van dun loopt Pieterpad in zomervakantie

490 kilometer wandelen in 13 dagen

MARIËLLE WIJFFELAARS

Terwijl veel mensen de zomervakantie doorbrengen aan het strand of in de bergen, kiest Boxtelaar Jurgen van Dun voor een heel andere besteding van zijn vrije weken. De wandelliefhebber vertrekt zondag naar Groningen en loopt in dertien dagen het Pieterspad: van Pieterburen in Groningen naar de Pietersberg bij Maastricht, een route van 490 kilometer.

Na de eerste overnachting in Groningen, start de wandeltocht van Van Dun. De verblijven in bed & breakfasts zijn gereserveerd. ,,Ik kan er echt niet meer onder uit", zegt de Boxtelaar lachend. En dat wil hij ook niet, want de wandelaar kijkt ook uit naar zijn tocht. ,,De hele dag in de buitenlucht, ik heb er zin in."

Het idee om het Pieterpad te lopen kreeg Van Dun dankzij bekenden. Die zeiden dat het echt iets voor hem was om de langste wandelroute van Nederland te gaan lopen. ,,Ik ben een echte wandelliefhebber", vertelt Van Dun. ,,Ik doe vaak mee aan allerlei tochten, zoals de Kampinatocht van wandelsportvereniging De Keistampers. Wat ik zo leuk vind aan lopen? De natuur en rust om je heen. Heerlijk."

UITDAGING

Na vorige week voor de vierde keer de Nijmeegse Vierdaagse te hebben voltooid, wil Van Dun de lat wat hoger leggen. ,,Het is leuk om daaraan mee te doen, maar de route is elk jaar hetzelfde. Dat vind ik ook het leuke aan het Pieterpad: het is voor mij onbekend terrein", zegt hij enthousiast. Over de vraag wat de mooiste omgeving is om te wandelen, hoeft Van Dun niet lang na te denken: ,,De Kampina, zonder twijfel. Het is een groot gebied en heel afwisselend, elke kilometer is er wat anders te zien. Dat verveelt nooit."

490 kilometer in dertien dagen, zónder rustdagen. Volgens Van Dun is dat geen enkel probleem: ,,Dat moet prima te doen zijn. Ik wil dagelijks 30 tot 40 kilometer afleggen. Het is wél fijn dat ik mijn eigen tempo kan bepalen en met niemand rekening hoef te houden. Ik zal onderweg best wel anderen tegenkomen, maar ik kan mijn eigen plan trekken." Toch is dat tegelijkertijd ook waar de Boxtelaar een beetje tegenop ziet. ,,Ik ben graag onder de mensen en kan slecht alleen zijn. Dat wordt waarschijnlijk mijn grootste uitdaging..."

Het streven is om rond 15 augustus weer thuis te zijn; precies op tijd voor de Boxtelse kermis. ,,Die wil ik zéker niet missen", meldt Van Dun. ,,Ik heb vooral veel zin in mijn wandeltocht. Als het weer maar goed is..."

FOTO ONDER: Jurgen van Dun deed vorige week voor de vierde keer mee aan de Vierdaagse van Nijmegen: ,,Het was weer een mooi feestje."

Afbeelding