Afbeelding
Foto: Marielle Wijffelaars

SPPiLL-boerderij barrierweg is uit de steigers

Liempdsen Herd heeft nieuwe 'look'

MARIËLLE WIJFFELAARS

De renovatie van de boerderij van Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL) ligt op schema. De afgelopen weken was het monumentale pand aan de Barrierweg in Liempde omringd door steigers, maar als zaterdag het kermisgedruis losbarst in het dorp, zijn deze verdwenen. Het dak is inmiddels helemaal vernieuwd en de komende tijd gaan vrijwilligers aan de slag met de volgende fase van de verbouwing.

De boerderij wordt omgetoverd tot bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd waar informatie wordt gegeven die alles te maken heeft met Liempde en Het Groene Woud. Ook zullen activiteiten georganiseerd worden én wordt D'n Liempdsen Herd de thuisbasis van een aantal stichtingen en verenigingen.

De afgelopen weken werd volop gewerkt aan de buitenzijde van de boerderij en was voor de Liempdenaren pas echt goed zichtbaar wat de restauratie allemaal behelsde. Aannemersbedrijf Van Nunen uit Liempde vernieuwde het dak dat onder meer een betere isolatielaag kreeg en waterdicht werd gemaakt. Wel stelde de monumentencommissie als eis dat de oude en bestaande welvingen in tact zouden blijven, zodat de boerderij wél de oude uitstraling behoudt.

AFRONDEN

De steigers moesten voor aanvang van de Liempdse kermis, zaterdag 2 augustus, weg zijn en dat streven is behaald. Dinsdag verdwenen de steigers en werd het vernieuwde dak goed zichtbaar. ,,Dit deel van de restauratie is nu voor 95 procent klaar", meldt projectleider Rob Dito namens SPPiLL. ,,De finishing touch vindt ná de kermis plaats, maar het gaat dan echt om kleine afrondingen."

Nu de werkzaamheden aan de dakconstructie klaar zijn, kan worden gestart met de binnenkant van D'n Liempdsen Herd. Ook hier moet weer van alles gebeuren. Dito: ,,We hebben hier een jaar voor uitgetrokken. De werkzaamheden bestaan onder meer uit het vervangen van kozijnen en metselwerk, maar ook de inrichting wordt aangepast. Wel streven we ook hierbij naar het in stand houden van de oude stijl."

De boerderij bestaat uit een stal- en woongedeelte met verschillende aparte kamers. Ook na de restauratie blijft dit zo. Wel moet er nog van alles gebeuren om de eeuwenoude boerderij geschikt te maken als bezoekerscentrum. Eerder werden al tegels verwijderd en is het plafond aangepakt.

De totale verbouwing moet uiterlijk 1 januari 2017 klaar zijn. Voor die tijd wil SPPiLL ook het grote erf achter de boerderij gereed hebben. Samen met een architect worden plannen gemaakt om er onder meer een bakhuis en waterput te realiseren.

SUBSIDIE

Het project valt binnen het plan Kloppend Hart van Het Groene Woud waar de gemeenten Boxtel, Best en Sint-Oedenrode een provinciale subsidie hebben gekregen. In totaal is vanuit het project Landschappen van Allure 9,6 miljoen euro subsidie gegeven voor de uitvoer van de veertien deelplannen. De boerderij aan de Barrierweg werd door SPPiLL zélf aangekocht.

Het rijksmonument is al bijna twee eeuwen oud, bij het kadaster wordt voor het eerst melding van de boerderij gemaakt in stukken uit 1832.

OP DE FOTO: Aannemersbedrijf Van Nunen legde deze week de laatste hand aan restauratie van het dak. (Foto's: Albert Stolwijk).


Spectaculaire openingsact tijdens Liempse kermis

Altijd feest met muziek van Rooie Rico

Als zaterdag om 18.45 uur de Liempdse kermis wordt geopend, zal dat meteen een feestje worden. Niemand minder dan de Boxtelse volkszanger Rooie Rico verzorgt de opening. En dat betekent: veel gezelligheid, smartlappen en lachen...

Rooie Rico (alter ego van Maarten de Gans) kreeg bekendheid als zanger van de formatie Trane met Tuite. De band treedt nog regelmatig op, maar Rooie Rico timmert inmiddels ook solo aan de weg. Zeker na zijn deelname aan het televisieprogramma 'Bloed, Zweet & Tranen' waarin Roxeanne en Dré Hazes op zoek gingen naar een nieuwe volkszanger, wordt Rooie Rico steeds vaker solo geboekt.

TELKENS ANDERS

Met zijn smartlappen zorgt Rooie Rico tijdens elk optreden voor een feestje. ,,Als op een partij de sfeer moet worden omgezet, leent deze act zich daar perfect voor", meldt de zanger. ,,Rooie Rico breekt de boel wel open en zorgt ervoor dat het dak eraf gaat en iedereen meezingt en de dansvloer op gaat."

Maar wat kunnen de bezoekers van de Liempdse kermis zaterdag nou eigenlijk verwachten? Ook Rooie Rico zelf heeft nog geen idee: ,,Elke show van mij verloopt anders. Alles wat ik vooraf bedenk, pas ik ter plekke aan. Dat is onder andere afhankelijk van het publiek." Wel zegt de Boxtelse volkszanger rekening te houden met de bezoekers. ,,Er komen ook veel kinderen, dus ik pas mijn optreden wel aan hen aan. Ik heb het plan ook wat mensen te betrekken bij de act en ik hoop natuurlijk dat bezoekers hierin meegaan."

VEEL ONZIN

Want hoewel Rooie Rico wel altijd een goede voorbereiding heeft voor zijn optredens, gaat er ook weleens wat mis. ,,En dat is natuurlijk juist het leuke van mijn act", erkent hij. ,,Het is gewoon leuke liedjes zingen met veel onzin eromheen. Maar het is altijd een feestje, waar ik ook kom."

Ook met de band Trane met Tuite treedt de zanger nog steeds op. Waar deze formatie zo'n twee uur kan vullen, is Rooie Rico meestal na een half uur klaar. ,,Dan zit de sfeer er lekker in en heeft Rooie Rico zijn werk weer gedaan", zegt hij lachend.

De kermis in Liempde wordt zaterdag om 18.45 uur geopend. Meer informatie? Kijk op www.rooierico.nl of op de Facebookpagina van de zanger.

OP DE FOTO: Rooie Rico opent zaterdag de kermis in Liempde. En dat betekent: een gezellig feestje!

De renovatie van de SPPiLL-boerderij aan de Barrierweg ligt op schema.
Afbeelding