Afbeelding
Foto: Marielle Wijffelaars

GEEN BALLONNENWEDSTRIJD OP 1 AUGUSTUS

Kermisfeest in Liempde
is één en al traditie...

Zonder ballonnenwedstrijd, maar mét een optreden van feestzanger Rooie Rico, gaat zaterdag 1 augustus de kermis in Liempde van start. In en om het Concordiapark kan jong en oud tot en met woensdag een ritje maken in één van de attracties of genieten van traditionele lekkernijen. Voordat het vijfdaags volksfeest van start gaat, wordt bij visvijver Den Hulzer de jaarlijkse kermisviswedstrijd georganiseerd.

Het gemeentebestuur heeft ervoor gekozen geen ballonnenwedstrijd te houden tijdens de kermissen in Liempde en Boxtel. ,,Dieren kunnen de neergekomen ballonnen opeten. Als 'groene gemeente' hebben we daarom besloten om met deze traditie te breken.", meldt de gemeente. Voor 2016 wordt een alternatieve wedstrijd bedacht. De winnaars van de ballonnenwedstrijd van vorig jaar worden wél in het zonnetje gezet. Zij openen samen met Rooie Rico en een wethouder de kermis.

loterij

De attracties zijn net als voorgaande jaren hetzelfde: de luchtschommels die exclusief bij de Liempdse kermis te zien zijn, een met hoge snelheid ronddraaiende bank, de rupsbaan, botsauto's, een draaimolen, vliegtuigmolen, het lijntrekspel, de grijpkranen, jackpot en de schietsalon. Ook lekkernijen als oliebollen, een suikerspin, snoep, popcorn en een lekker stukje vis ontbreken niet op de kermis.

Ook dit jaar is er een loterij. Bezoekers ontvangen bij diverse kermisattracties lootjes en dinsdag om 20.00 uur worden de prijswinnaars bekend gemaakt. Als de winnaar op dat moment niet aanwezig is, wordt de betreffende prijs opnieuw verloot.

De kermis gaat zaterdag om 19.00 uur open voor het publiek en duurt die avond tot 01.30 uur. Zondag kunnen bezoekers tussen 13.00 en 01.30 uur terecht in het centrum van Liempde, van maandag tot en met woensdag draaien de attracties tussen 14.00 en 00.30 uur.

kermisvissen

Visvereniging De Laatste Kans organiseert zaterdag 1 augustus de jaarlijkse kermisviswedstrijd. De hengelsportactiviteit valt traditiegetrouw samen met de eerste kermisdag in Liempde.

Het kermisvissen wordt van 13.00 tot 16.00 uur gehouden bij visvijver Den Hulzer aan de Laagakkerweg, nabij de rijksweg A2 en het Duits Lijntje. Deelname is uitsluitend bedoeld voor leden van de volgende visclubs uit de regio: De Laatste Kans (Liempde), Ons Genoegen (Boxtel), BHV Boskant, het Hoefijzer (Olland) en ERHV (Sint-Oedenrode).

VERKEERSMAATREGELEN

Vanwege de kermis zijn tot donderdag 6 augustus enkele straten in Liempde afgesloten: Oude Postbaan (gedeelte vanaf 't Kaarpad tot aan het Raadhuisplein), Parkstraat (gedeelte vanaf Kleinhoekje tot aan Barrierweg), Oude Dijk (vanaf Kleinhoekje tot aan Raadhuisplein), Keefheuvel (vanaf de Vlasspreistraat tot aan Raadhuisplein) en Den Achterhof (vanaf De Knolschans tot aan Keefheuvel).

Tussen zaterdag 1 augustus en donderdag 6 augustus 06.00 uur zijn de Barrierweg (vanaf 't Kaarpad tot aan Raadhuisplein) en de Dorpsstraat (vanaf huisnummer 6 tot aan Raadhuisplein) niet toegankelijk voor alle verkeer, behalve voetgangers. De Liempdse weekmarkt op 5 augustus vervalt.


jan vink stichting wil kleuterschool

'Projecten worden gedragen door vrijwilligers én overheid'

MARIËLLE WIJFFELAARS

De Jan Vink Stichting in Sint-Michielsgestel - waarvan Boxtelaar Theo van der Heijden voorzitter is - heeft een aantal projecten op stapel staan. Een maand geleden werd de eerste steen gelegd voor een slaaphuis bij een school voor gehandicapte kinderen in Tepus. Ook werd een slaapgebouw opgeleverd bij een school in Panggang. En er wordt alweer gedacht aan een volgend project...

Léontine van der Heijden, dochter van voorzitter Theo, woont in Indonesië en is nauw betrokken bij de Jan Vink Stichting. De Indonesische partnerorganisatie Yayasan Kawan Sejalan houdt zich bezig met het zoeken van nieuwe projecten. ,,We zijn nu bezig met plannen voor de bouw van een kleuterschool", licht Léontine toe tijdens een bezoek aan haar familie in Boxtel. ,,Deze moet ook gerealiseerd worden in de omgeving van de stad Yogyakarta en komt vermoedelijk in Wonosari. Dat ligt in het buitengebied."

Hoewel veel projecten van de Jan Vink Stichting zich richten op gehandicapte of hulpbehoevende kinderen, is dat nu niet het geval. Léontine: ,,In Wonosari is geen kleuterschool; kinderen krijgen les bij mensen in een achterkamertje. Er is wél veel vraag naar en er is ook al grond beschikbaar. De Jan Vink Stichting zou zich dan bezig gaan houden met de realisatie van het schoolgebouw."

De afgelopen jaren zijn diverse projecten gerealiseerd, waaronder de bouw van een drietal scholen. Volgens Léontine werken deze drie onderwijsinstellingen heel goed samen. ,,Er worden regelmatig gezamenlijk uitstapjes gemaakt en ook richting de lokale overheid staan de drie samenwerkende scholen sterk. Sowieso merken we dat de overheid zich steeds meer inzet voor dergelijke projecten. Bij eerste steenleggingen of oplevering van projecten, komen er altijd wat bestuurders. Een goed teken."

KRINGLOOP

Zowel Léontine als het bestuur van de stichting zijn trots op de projecten die al zijn afgerond. Vooral omdat deze worden gedragen door de leiding van de instellingen. Voorzitter Raja Syaharudin van de Indonesische partnerorganisatie gaat regelmatig naar de verschillende projecten om te kijken of alles goed verloopt. Léontine: ,,We houden een oogje in het zeil, maar eigenlijk is dat niet nodig. De inzet is hoog en iedereen wil er een succes van maken."

De Jan Vink Stichting haalt de inkomsten onder meer uit de opbrengst van de kringloopwinkel in Sint-Michielsgestel. Hier worden allerlei tweedehands artikelen verkocht door zo'n dertig vrijwilligers. Hoewel de stichting zich vooral richt op projecten in de omgeving van de Indonesische stad Yogyakarta - waar Léontine van der Heijden ook woont - worden op kleine schaal ook andere projecten gesteund. Zo geeft de Jan Vink Stichting steun aan een organisatie die actief is in Afrika. Maar ook dichterbij huis wordt hulp gehouden. Zo mogen klanten van de Voedselbank in Sint-Michielsgestel eens per drie maanden komen winkelen in de kringloopwinkel.

Meer informatie: www.janvinkstichting.nl.

OP DE FOTO: Het schoolgebouw en slaaphuis in Panggang. (Foto: collectie Léontine van der Heijden).