plan voor boerderij savendonksestraat

Hooimijt en schuur voor recreatie én overnachten

MARIËLLE WIJFFELAARS

Nadat in juni 2013 een plan voor de herontwikkeling van het adres Savendonksestraat 7 in Liempde door de Raad van State werd afgewezen, is een nieuw bestemmingsplan ontwikkeld. Dit voorstel voorziet in een Vlaamse schuur en hooimijt met recreatieve invulling. Het gaat hierbij om een viertal recreatiewoningen.

Liempdenaar Leo Peijnenburg runde een kippen- en varkenshouderij aan de Savendonksestraat. De ondernemer lanceerde in 2012 het plan om de stallen te slopen en te vervangen voor twee Vlaamse schuren. Hier wilde Peijnenburg een recreatievoorziening realiseren waar ruiters konden overnachten. De ene schuur was bestemd als paardenstalling, op de etageverdieping moest een logeerruimte voor ruiters komen. De andere schuur was bedoeld voor de ontvangst van groepen en voor het geven van workshops.

GEEN HERBOUW

Hoewel zowel de Boxtelse gemeenteraad als de provincie Noord-Brabant achter dit voorstel stonden, oordeelde de Raad van State twee jaar geleden dat de wijziging van het bestemmingsplan in strijd was met de Ruimte voor Ruimteregeling. Omwonenden hadden bezwaar gemaakt tegen de plannen van Peijnenburg en kregen hierin steun van de Raad van State. De uitspraak zorgde ervoor dat Peijnenburg geen herbouw kon uitvoeren op zijn grond terwijl de intensieve veehouderij wél al was gestaakt.

De gemeente Boxtel overlegde samen met de provincie of een andere herontwikkeling aan de Savendonksestraat 7 mogelijk zou zijn. Initiatiefnemer Peijnenburg diende hierop een nieuw plan in. Het verzoek bestaat uit de omzetting van de bestemming agrarisch bedrijf naar een woonbestemming met recreatieve nevenfunctie. Hierbij wordt gedacht aan vier recreatiewoningen en de bouw van een Vlaamse schuur en hooimijt.

CULTUURHISTORIE

Het Boxtelse college van B. en W. steunt dit voorstel en denkt dat het een kansrijke mogelijkheid is. ,,Het oorspronkelijke plan bracht te veel bebouwingsoppervlakte met zich mee", oordeelt het college achteraf. ,,In het nieuwe voorstel is dat niet het geval." Voorts meldt de gemeente Boxtel dat de extra bijgebouwen de cultuurhistorische waarde van de locatie versterken. De gebouwen zullen worden ontworpen in samenwerking met Stichting De Brabantse Boerderij.

De gemeente wil na de zomervakantie starten met het voorstel voor een wijziging op het bestemmingsplan. ,,Begin 2016 zal er dan een nieuw plan liggen", stelt een woordvoerder. Of het voorstel nu wel aan de eisen voldoet, is nog onduidelijk. De provincie velt pas een oordeel als er een concreet plan is ingediend.


Ommetje Den Hogert

Natuurgroep Gestel houdt zaterdag 1 augustus een ommetje door het gebied Den Hogert in Gemonde. Gids Peter Janssen vertrekt rond 09.30 uur vanaf het plein bij de Sint-Lambertuskerk. Deelname is gratis, ook niet-leden zijn van harte welkom. Meer informatie: (06) 22 43 29 41.