De trampolines op het plein voor dorpshuis De Es waren nieuw op de Essche kermis.
De trampolines op het plein voor dorpshuis De Es waren nieuw op de Essche kermis. Foto: Peter de Koning

VERPLAATSING VOLKSFEEST LEIDT NIET TOT MEER BEZOEKERS

'Kleine kermissen zijn niet rendabel'

HENK VAN WEERT

In 2009 werd de jaarlijkse kermis in Esch verplaatst van de zomervakantie naar het paasweekeinde. De hoop om zo meer bezoekers te trekken, kwam niet uit. Dit jaar werd het volksfeest weer in het laatste weekeinde van juli gehouden, maar van een enorme toeloop was ook nu geen sprake. ,,Kleine dorpskermissen zijn nu eenmaal niet rendabel."

Peter Hoefnagels staat voor het eerst met trampolines op de Essche kermis. De spullenbaas uit het Limburgse Echt verwacht echter niet dat hij nog ooit terugkeert in het dorp dat zich steevast afficheert als 'De glimlach van Brabant'. ,,Natuurlijk was het weer gisteren bar en boos", verwijst hij naar de zomerstorm die ook in deze regio overtrok. Maar ook vandaag, terwijl de zon toch lekker schijnt, is de belangstelling teleurstellend", constateert Hoefnagels op zondagmiddag.

Dat is het toch hét tijdstip waarop het druk zou moeten zijn op de kermis. Maar niets was minder waar. Enkele jongeren in de autoscooters, bij de gokautomaat en de schietsalon, twee kinderen in de vliegtuigmolen en wat mensen op het terras voor dorpshuis De Es. Dat is het.

BETERE OPZET

Timo maakt dolle capriolen op een van de trampolines van Hoefnagels. Nadat hij de veiligheidsriem losmaakt en van het springtoestel stapt, blijkt al snel waarom hij zo behendig is. Hij is bijna dagelijks op een kermis te vinden. ,,Dat daar is mijn toko", wijst hij op de suikerspinkraam. ,,De kraam heb ik van mijn moeder gekregen die er nu in staat", glundert de wijsneus uit Eindhoven. Het liefst zit Timo in de Booster. ,,Jammer, die staat hier niet in Esch..."

Esther Rovers en haar partner Erwin van de Sande staan ook bij de trampoline, waarin hun kinderen Anou (bijna 9) en de vijfjarige Ilja zich vermaken. ,,Kermis in de zomer is toch beter dan met Pasen", vindt Esther. Erwin knikt: ,,De opzet is ook beter. Er staan nu eens wat andere attracties dan voorheen met veel leuks voor de jeugd. En dat Ons Café hier een terras heeft ingericht, is ook een aanwinst."

Als Anou van de trampoline stapt, vertelt ze dat ze het leuk vond. ,,Maar spannend? Nee, dat niet. Dat is die bank die rondjes draait op het Marktplein wél." Ondertussen trekt Ilja zijn ouders aan de mouw. ,,Kom, ik wil in de botsautootjes!"

KERMIS HÓÓRT ERBIJ

Daar, bij de autoscooters, staat Harlinda van Herwijnen. Ze kijkt toe hoe haar partner Joost van Rooij met hun dochter Dancy botstend over de vloer gaat. ,,Kermis hóórt gewoon bij het dorpsleven. Ook al is het niet zo druk. Dat het nu weer in de zomervakantie wordt gehouden, geeft in ieder geval meer kans op mooi weer. Maar Dancy was afgelopen Pasen wel teleurgesteld dat de kermisattracties er niet waren. Dat was de laatste jaren wel vertrouwd geraakt. Of we de hele middag hier blijven? Dat denk ik niet, maar... we hebben geen tijdslimiet.

De kermis is voor Harlinda en haar gezin een mooie gelegenheid om er even tussenuit te gaan. ,,We hebben een melkveebedrijf en op reis gaan zit er dit jaar niet in. Dit evenement is een leuk uitstapje. Want je komt altijd wel bekenden tegen."

SPELBREKER

,,Ja jammer hè... Het weer was echt de spelbreker. Niemand heeft dit jaar geld verdiend", blikt Michel van de Sande terug. De uitbater van Ons Café aan de Leunisdijk heeft zich met anderen sterk gemaakt om de kermis in Esch een nieuwe impuls te geven. ,,We hebben gewoon pech gehad. Maar volgend jaar doen we het gewoon weer opnieuw. We blijven positief. De kermis is in mijn ogen een van de activiteiten die eraan bijdraagt om de leefbaarheid in ons dorp op peil te houden. Als er géén kermis meer is, wordt het maar saai."

FOTO BOVEN: De trampolines op het plein voor dorpshuis De Es waren nieuw op de Essche kermis.

FOTO ONDER: Wild Thing, een heftig ronddraaiende zitbank, was de meest spectaculaire attractie. (Foto's: Peter de Koning).

Wild Thing, een heftig ronddraaiende  zitbank, was de meest spectaculaire attractie.