Ans van Dongen liep de Vierdaagse voor de zesde keer, haar man Peter voltooide de tocht voor de vijfde keer.
Ans van Dongen liep de Vierdaagse voor de zesde keer, haar man Peter voltooide de tocht voor de vijfde keer. Foto: Henk van Weert

BOXTEL 'BEZET' ROTONDE MALDEN IN NIJMEEGSE VIERDAAGSE

Feestmuziek geeft wandelaars energie

HENK VAN WEERT

Onder de 40.092 wandelaars die vrijdag de Nijmeegse Vierdaagse voltooiden, waren ook tal van mensen uit de regio Boxtel te vinden. Op de laatste van vier rotondes op de Rijksweg in Malden werden zij onthaald op feestmuziek door het gelegenheidsorkest Vierdaagseklocht. En dat viel in de smaak.

De ruim dertig lokale deelnemers die Brabants Centrum tussen twaalf en kwart voor drie trof, ondervonden niet of nauwelijks problemen tijdens de langeafstandsmarsen. Alleen de debuterende Colette van de Wal gaf aan dat het 'eens maar nooit weer' was, wat haar betreft. Haar wandelmaatje moest eerder al geblesseerd afhaken en Colette ondervond toch wel veel hinder van haar blaren. Maar de uitbaatster van grand café Rembrandt zette door en haalde de finish op de Via Gladiola.

Dat deed ook Conny Claassen uit Liempde. Ook voor haar was het de eerste keer dat ze deelnam aan het evenement dat zich afficheert als de 'Walk of the World'. Ondanks dat ze wat minder had getraind dan vorig jaar - toen ze voor deelname werd uitgeloot - arriveerde ze monter en fit in de 'Boxtelse enclave' te Malden.

Conny liep vier dagen op rij 40 kilometer, maar als ze nog eens meedoet kiest ze voor de 50-kilometerroute. ,,Tenzij er mensen met me meelopen die liever een kortere afstand kiezen." Dat ze volgende jaar tijdens de honderdste Vierdaagse-editie van de partij zal zijn, lijkt de Liempdse onwaarschijnlijk. Logisch, want mensen die de afgelopen zes jaar minimaal vier keer succesvol hebben meegedaan, krijgen van de organisatoren voorrang. ,,Maar je weet nooit", lachte Conny hoopvol.

GLADIOLEN EN WATER

Net voordat Conny arriveerde, kwam Evert van Gelder aanlopen bij de rotonde in Malden. Op zijn 77e verjaardag voltooide hij de Vierdaagse voor de twintigste keer. ,,En dit is mijn kleindochter Froukje uit Leeuwarden. We lopen voor de tweede keer samen en dat vind ik prachtig." En het 12-jarige meisje genoot evenzeer van de wandeltochten met opa.

Omdat wethouder Herman van Wanrooij vanwege vakantie de Boxtelse welkomstdelegatie in Malden niet kon leiden, nam sportambtenaar Debbie van Giersbergen die taak op zich. Belangstellend vroeg ze naar de conditie van veel lokale wandelaars en overhandigde hen een flesje mineraalwater als verfrissing voor de laatste zes kilometers. Natuurlijk met het spiksplinternieuwe logo van de gemeente.

Marietje van de Langenberg, bestuurslid van de Boxtelse wandelsportvereniging De Keistampers, was er ook. Zij verraste de wandelaars die ze herkende met een gladiool. Zo'n bloem werd onder anderen in ontvangst genomen door Margo van der Sloot en Willie Hazenberg, die beiden voor de twaalfde keer deelnamen. ,,We zijn ooit met een groep van wel zeven of acht man gestart, maar door omstandigheden zijn er steeds mensen afgevallen. We zijn nog met tweeën over."

KAARSJE OPSTEKEN

Voor de mensen die graag hadden willen starten, maar dat door fysieke beperkingen niet meer konden, stak Peter van Gils vrijdagochtend in Mook een kaarsje op. ,,En ook voor de wandelvrienden die ons door de jaren heen ontvallen zijn. Voor de deelnemers staat maar één ding voorop: de tocht uitlopen. Maar voor de mensen die niet mee konden doen, hoop ik dat ze volgend jaar wel van de partij kunnen zijn tijdens de honderdste editie. Maar ook een beetje voor mezelf. Als ik in 2016 kan starten, ben ik er nog...", vertelde de 60-jarige Boxtelaar. Hij liep vier keer 50 kilometer en koerste na elke etappe de route nog eens na op zijn fiets. ,,Lekker om mijn gemakje. Goed voor de benen", lachte Peter.

VIERDAAGSEKLOCHT

Dinie van Griensven speelde met zo'n 25 andere muzikanten mee in het blaasorkest Vierdaagseklocht. ,,We hebben een keer of zes gerepeteerd op zaterdagmiddag en zo een leuk repertoire samengesteld onder leiding van Kees van Kessel. Ik doe voor het eerst mee, het is een geweldige ervaring."

Vorig jaar bleef de feestelijke inbreng achterwege omdat onvoldoende muzikanten beschikbaar waren, nu was het orkest - samengesteld uit leden van Indeklocht, The Ducktownband, De Volle Bloas en 't Herriemenieke - er dus wel. En dat werd gewaardeerd; niet alleen door de wandelaars uit Boxtel, Liempde, Lennisheuvel en Gemonde. De vrolijke muziek zorgde bij menig wandelaar voor een brede smile op het gezicht.

En ja hoor, Roel van der Sloot, die aan zijn vierde Vierdaagse bezig was, greep net als in 2013 de gelegenheid te baat en speelde even mee op trompet. Daar had hij ook tijd genoeg voor. ,,Ik wacht even op mijn vader Ad. Die loopt de 40 kilometer en is wat later gestart." En inderdaad, een halfuurtje later arriveert pa. Het tweetal zet opgewekt de pas erin. Op naar de finish op de Via Gladiola!

OVERZICHT DEELNEMERS

Kijk voor een uitgebreide fotoreportage op de Facebookpagina van Brabants Centrum. Op pagina 2 het overzicht dat wandelsportvereniging De Keistampers samenstelde met de deelnemers uit deze regio die de 99e editie van de Nijmeegse Vierdaagse met succes voltooiden.

De Boxtelse vlag was niet te missen op de rotonde in Malden. (Foto's: Henk van Weert).
Evert van Gelder liep voor de tweede keer met kleindochter Froukje. De slotdag van zijn twintigste editie viel samen met zijn  77e verjaardag.
Drukte op de Rijksweg in Malden, gezien vanaf de Boxtelse enclave op de rotonde Droogsestraat.
Een pijnlijke meniscus verhinderde Harrie van der Meijden niet zijn derde Vierdaagsekruisje in de wacht te slepen.
Saxofonist Jan Baaijens (voorgrond) was een van de 25 muzikanten van het Boxtelse vierdaagseorkest.