Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

vrijwilligers hebben het naar hun zin

'Van een kleine volkstuin naar een groter perceel'

Extra kansen bieden aan mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Ook dat is één van de doelstellingen van Voedseltuin Villanueva. Via allerlei wegen komen vrijwilligers bij de tuin terecht, waar ze met veel plezier zorgen voor verse groenten en fruit.

Na een lunch- en rookpauze is het voor Janus en Toon dinsdag weer tijd om aan de slag te gaan. Het onkruid, eerder die dag uit de grond gehaald, wordt door Toon met een schop in de kruiwagen gelegd. ,,Heerlijk om buiten te kunnen werken, vooral met dit weer", vertellen de mannen, terwijl de zon volop schijnt. Ze zijn allebei via een andere weg bij Voedseltuin Villanueva terecht gekomen.

Toon via stichting Exodus, het vrijwilligersnetwerk dat opvang en ondersteuning biedt aan (ex-)gedetineerden. Janus is sinds tien maanden in de tuin aan het werk via het UWV. ,,Ik tuinierde altijd graag en ben inmiddels zeven jaar werkloos. Opeens ben je niet goed genoeg meer voor je oude werkgever. Gelukkig hebben ze hier nog wat aan me. Voorheen was ik in mijn eigen kleine volkstuintje aan het werk en nu op een perceel dat een stuk groter is,", grinnikt de Bosschenaar, die samen met Janus het houten bijenhuis in elkaar heeft getimmerd. ,,We wieden onkruid, zaaien, poten, schoffelen de tuin en frezen de grond met een tractor. Alleen plukken doen we niet", legt Janus uit. Binnenkort verhuist hij naar een andere plek, waardoor hij zal vertrekken bij Villanueva. ,,Ik kom zeker nog langs in de tuin. Én ik ga na mijn verhuizing ander vrijwilligerswerk doen, ik heb nu gezien hoe belangrijk het is om voor anderen iets te doen."

FOTO LINKS: Toon en Janus zijn wekelijks bij voedseltuin Villanueva te vinden voor allerlei klusjes. Dinsdag stond het verwijderen van onkruid op het programma. (Foto: Annelieke van der Linden).