Deze week is de bestrating verwijderd van het parkeerterrein voor de openbare bibliotheek aan de Burgakker. De volgende stap in het herichtingsproject Sta-P. (Foto: Henk van Weert).
Deze week is de bestrating verwijderd van het parkeerterrein voor de openbare bibliotheek aan de Burgakker. De volgende stap in het herichtingsproject Sta-P. (Foto: Henk van Weert). Foto: Henk van Weert

NIEUWE FASE IN HERINRICHTINGSPROJECT STA-P

Grote muurschildering op Burgakker

MARIËLLE WIJFFELAARS

Op het plein voor bibliotheek De Meierij aan de Burgakker in Boxtel komt een muurschildering. Ook komt er een informatiewand. De gemeente Boxtel betrekt omwonenden en pandeigenaren bij de ontwerpen van zowel de schilderingen als de wand. Studenten van de tegenovergelegen mbo-opleiding SintLucas tekenen voor het ontwerp van de muurschilderingen.

Deze week werd al volop gewerkt aan de Burgakker. De straat maakt deel uit van

de route Stapelen - Sint-Petrusbasiliek (STA-P) die van nieuwe bestrating wordt voorzien. De herinrichtingswerkzaamheden worden in oktober afgerond met de werkzaamheden op de kruising van de Rechterstraat en Kruisstraat. De eerste en tweede fase zijn al klaar en worden al volop gebruikt door het winkelend publiek.

Om de grauwe Burgakker op te fleuren, wil de gemeente Boxtel graag dat er kleurrijke muurschilderingen verschijnen waarin de cultuurhistorie terugkomt. De schildering moet in 2016 worden opgeleverd. Datzelfde geldt voor een informatiewand. Om de route richting Stapelen aantrekkelijker te maken, wordt in het smalle gedeelte van de Burgakker een informatiewand geplaatst. Na de herinrichting van de wandelroute en het plein voor de bibliotheek wordt de informatiewand geplaatst.

In het vierde kwartaal van 2015 neemt de gemeenteraad een besluit over de nieuwe maatregelen voor parkeren in het centrum. Het vergunningensysteem wordt onder meer aangepast. Betrokkenen - omwonenden en ondernemers - worden middels een nieuwe website en informatieavonden geïnformeerd over de grootste veranderingen.

PLAN VOOR MARKT

De herinrichting van de Markt is de ingrijpendste verandering in het Boxtelse centrum. Het gemeentebestuur streeft ernaar in het najaar de conceptplannen af te stemmen met betrokkenen én deze breed te communiceren. Het college van B. en W. neemt hier vervolgens een besluit over en aan het einde van het jaar hoopt de gemeente een vastgesteld ontwerp voor de Markt te hebben.

In 2016 staat de realisatie van parkeerplaatsen aan het Zusterpad en in de binnentuin van het gemeentehuis op de planning. Deze alternatieve parkeerplaatsen vervangen de plekken die op de Markt worden opgeofferd. De gemeente verwacht in 2017 te kunnen beginnen met de herinrichting van de Markt.

FOTO BOVEN: Deze week is de bestrating verwijderd van het parkeerterrein voor de bibliotheek aan de Burgakker. De volgende stap in het project STA-P. (Foto's: Henk van Weert).

FOTO ONDER: Sinds dinsdag is de Kruisstraat met het vernieuwde wegdek weer toegankelijk.

Raad van commissarissen weer compleet bij Vion Food Group

Marieke Bax (54) start per 1 oktober als nieuwe commissaris van Vion Food Group. Het internationaal opererende bedrijf met het hoofdkantoor in Boxtel, maakte dat maandag bekend.

Met de benoeming van Bax is de raad van commissarissen van Vion compleet. Daarnaast is Bank of America Merrill Lynch toegetreden tot het bankensyndicaat dat de zogeheten financieringsfaciliteit aan de onderneming beschikbaar stelt.

,,Na de aangekondigde benoeming van Francis Kint als nieuwe chief executive officer (CEO – red.) ben ik blij ook een nieuw lid te mogen verwelkomen", stelt Sipko Schat, voorzitter van de raad van commissarissen. ,,Met Marieke Bax halen we niet alleen heel veel ervaring in huis, maar ook iemand met uitgebreide financiële kennis die ze onder meer opgedaan heeft bij de vleesdivisie van Sara Lee Corporation."

Vion Food was aan het einde van 2014 schuldenvrij. Vorige maand heeft het bedrijf een financieringsfaciliteit van honderd miljoen euro afgesloten met ABN Amro Commercial Finance en NIBC, vooral bedoeld voor de werkkapitaalfinanciering. Bank of America Merrill Lynch participeert hierin met 40 miljoen euro, waarbij de faciliteit is opgehoogd naar 125 miljoen euro.

Sinds dinsdag is de Kruisstraat met het vernieuwde wegdek weer toegankelijk.