Villanueva is vernoemd naar de bedenkster van de voedseltuin. Wat wordt de nieuwe naam van Voedseltuin Boxtel?
Villanueva is vernoemd naar de bedenkster van de voedseltuin. Wat wordt de nieuwe naam van Voedseltuin Boxtel? Foto: Annelieke van der Linden

Naam en mensen

gezocht voor

Voedseltuin Boxtel

Projectleider Theodoor van Leeuwen kwam onlangs met een lijstje met enkele percelen voor de Voedseltuin bij het Boxtelse college van B. en W. en daaruit is voorlopig het terrein van twee hectare aan de Parallelweg Zuid gekozen. De firma MILON uit Schijndel verricht het bodemonderzoek, waarna duidelijk wordt of de grond geschikt is. Dát de Voedseltuin er komt in Boxtel, is één ding wat zeker is. Momenteel wordt gezocht naar vrijwilligers én een naam voor de tuin.

Voedseltuin Villanueva aan de Vlijmenseweg in 's-Hertogenbosch is vernoemd naar Dominique Villanueva. In 2012 lanceerde het college van B. en W. een wedstrijd waarbij inwoners goede ideeën voor de stad konden indienen. Dominique, toen dertien jaar oud, kwam met het idee om een speciale tuin te ontwikkelen waar verse groenten en fruit konden worden verbouwd voor arme mensen. ,,In Boxtel heb ik het initiatief voorlopig Voedseltuin Boxtel genoemd, maar ik roep iedereen op een andere naam te verzinnen", aldus projectleider Theodoor van Leeuwen. Mensen kunnen hun ideeën e-mailen naar tvleeuwen@xs4all.nl.

VRIJWILLIGERS

Verschillende partijen hebben inmiddels hun medewerking toegezegd aan de Voedseltuin Boxtel. Recent zijn waterschap De Dommel en stichting Food4Bees aangesloten, eerder verbonden KBO Brabant, afdeling Boxtel, Voedselbank, gemeente Boxtel, Vincentiusvereniging, Helicon Opleidingen, WSD Groep, ContourdeTwern en Streekhuis Het Groene Woud zich al.

Inmiddels zoekt Van Leeuwen naar vrijwilligers die een bijdrage willen leveren aan de Voedseltuin. ,,We hebben mensen nodig die groene vingers hebben, handig zijn en minimaal vijf uur per week beschikbaar zijn voor tuinwerkzaamheden", legt Van Leeuwen uit. Ook zoekt hij naar twee tuincoördinatoren die de dagelijkse verantwoordelijkheid hebben voor het perceel. Er is altijd één van de twee coördinatoren aanwezig op het perceel. ,,We hebben twee zeer ervaren tuinmannen of -vrouwen nodig die goed zicht hebben op wat voor de tuin noodzakelijk is en goed leiding kunnen geven aan een groep vrijwilligers", vertelt Van Leeuwen.

Bovendien worden ook nog sponsoren, donateurs en vrienden gezocht die een financiële bijdrage willen leveren aan het initiatief. Zij kunnen ook contact opnemen met Theodoor van Leeuwen via eerdergenoemd e-mailadres.