De voormalige Heilig Hartkerk moet een evenementenlocatie worden. Dat vinden de mensen die de voorbije maanden mee dachten over een herbestemming van het monument. (Foto: Peter de Koning).
De voormalige Heilig Hartkerk moet een evenementenlocatie worden. Dat vinden de mensen die de voorbije maanden mee dachten over een herbestemming van het monument. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

BRAINSTORMMERS EENSGEZIND OVER HERBESTEMMING

H. Hartkerk: liefst als evenementenhal

HENK VAN WEERT

De circa twintig mensen die de voorbije maanden nadachten over een nieuwe functie voor de voormalige Heilig Hartkerk zijn eensgezind. Het monument aan de Baroniestraat in Boxtel mag niet gesloopt worden en moet geschikt gemaakt worden voor evenementen. Of die laatste optie ook werkelijkheid uitvoerbaar is, moet nog blijken. Het parochiebestuur en het bisdom verkopen kerk en pastorie en de nieuwe eigenaar bepaalt uiteindelijk de toekomst.

In opdracht van het parochiebestuur werkt Sanne de Koning- van Weert aan een notitie die alle mogelijkheden en wensen voor een nieuwe invulling van het ruim honderd jaar geleden gebouwde neogotische gebedshuis. De Koning is deskundige in het herbestemmen van monumenten. Dat haar bureau Dedato.nu het onderzoek mag uitvoeren, vindt de Boxtelse (die opgroeide in Liempde) niet alleen eervol, maar ook een bijzondere uitdaging. ,,De kerk verkeert in een prima staat van onderhoud en de bijbehorende pastorie met ruime tuin biedt veel mogelijkheden voor herontwikkeling."

BASISVOORZIENINGEN

De Koning belegde drie platformbijeenkomsten waarin belangstellenden hun zegje konden doen. Parochiebestuur, gemeente, provincie, maar ook parochianen, beleggers, ontwikkelaars en architecten praatten mee. ,,Begin juli vond de laatste bijeenkomst plaats en zijn we tot de conclusie gekomen dat er een breed draagvlak is om de Heilig Hartkerk om te vormen tot een evenementenlocatie. Dat aan zoiets behoefte is in Boxtel staat als een paal boven water", zegt De Koning. Ze wijst naar het gezamenlijke bevrijdingsconcert van de twee plaatselijke harmonieën en een uitvoering van de Jona-Cantate; twee drukbezochte optredens. Maar ze noemt ook de plannen die Brabants Centrum vorige week publiceerde om volgend voorjaar de rockopera Jesus Christ Superstar op te voeren.

Om de begin januari aan de eredienst onttrokken kerk geschikt te maken voor uitvoeringen en evenementen, zijn wel wat aanpassingen nodig. ,,Zo is een toiletvoorziening onontbeerlijk en moet er natuurlijk ook licht- en geluidsvoorzieningen komen. Er zijn twee opties: je huurt deze basisvoorziening voor elk evenement apart of je realiseert ze blijvend. De parochie heeft al aangegeven daarvoor geen middelen beschikbaar te hebben. Wel is er een subsidiemogelijkheid, maar er wordt ook gedacht aan crowdfunding. Het zou mooi zijn als enkele Boxtelaren zich daarvoor sterk zouden maken", vertelt De Koning.

Na de zomervakantie biedt De Koning haar rapport aan het parochiebestuur aan. Dan volgt ook een taxatie en als het bisdom daarmee instemt, komen de gebouwen op de markt via een makelaar.

Diverse partijen hebben al interesse getoond, vertelt De Koning. Bij de verkoop vormen kerk, pastorie en tuin één geheel. Het is niet uitgesloten dat daarna de pastorie en de tuin of de kerk worden doorverkocht. De economisch aantrekkelijke mogelijkheden die de pastorie en tuin bieden, stellen een nieuwe eigenaar ook in staat de onrendabele top van het kerkgebouw te financieren.

Omdat het eindrapport nog niet klaar is, reageert pastoor Jacques Grubben namens het parochiebestuur kort: ,,Het is een goede weergave van de gedachtevorming gedurende het gehele traject."

FOTO BOVEN: De voormalige Heilig Hartkerk in Boxtel zou omgevormd moeten worden tot een evenementenlocatie. Dat is de eensgezinde mening van de mensen die mee dachten over een herbestemming. (Foto: Peter de Koning).