Afbeelding
Foto: Marielle Wijffelaars

festival op landgoed krijgt vorm

Slowlands: totale beleving voor iedereen op Velder

MARIËLLE WIJFFELAARS

Het festival Slowlands maakt zich op voor de eerste editie. Landgoed Velder in Liempde wordt van 11 tot en met 13 september ingericht met tenten, podia, kraampjes en zelfs een bioscoop. Hoewel gastronomie een grote rol speelt, moet het evenement een totale festivalbeleving voor jong én oud worden. Met lekker eten en drinken, muziek en tal van activiteiten...

Het festivalterrein is tijdens Slowlands dagelijks toegankelijk van 11.00 tot 23.00 uur. Het tot nu toe bekende programma is veelomvattend en biedt vermaak voor alle leeftijden. ,,Het draait om meer dan alleen maar eten", zegt initiatiefnemer René Leenders uit Boxtel. ,,We bieden een uitgebreid muziekprogramma op ons grote podium en er is echt voor iedereen iets te beleven."

Gedurende de hele dag biedt Slowlands een vol programma. Op vrijdagmiddag is er een grote vrijmibo (vrijdagmiddagborrel), inmiddels in de grote steden een begrip. Het idee is dat bedrijven gezamenlijk gaan barbecueën op het festivalterrein. Hiervoor zijn veertig barbecues beschikbaar, een slager zorgt ter plekke voor verse vleespakketten. ,,Het is een mooie manier voor medewerkers om de week af te sluiten. Ook ontmoeten bedrijven elkaar wat dus handig is voor het netwerk", legt Leenders uit. Voor 25 euro kunnen mensen hier aan meedoen.

SCHLAGERS

Naast het eten bepaalt muziek een groot deel van de programmering van het festival. Allerlei verschillende bands betreden de diverse podia. Het grootste podium - het Badlands Main Stage - biedt optredens van Massada, The Usual Suspects, The BruceBand, Dennis Wels & Rudi Bressers en Supertrap. Leenders is erg enthousiast over de programmering en roemt vooral de deelname van The BruceBand. ,,Het is de beste coverband van nummer van Bruce Springsteen. Heel leuk dat we die hebben kunnen contracteren", aldus de organisator van Slowlands.

Een ware publiekstrekker is de Biergarten waar onder meer een mobiele brouwerij en proeflokaal komen. Ook een Ierse pub ontbreekt niet, daar verzorgen diverse muzikanten een optreden. Onder meer de Boxtelse artiesten Harry Hendriks en Jelle Ruijssenaars betreden het podium. Bij een biergarten hoort ook een Oktoberfest, zo meldt Leenders. ,,We hebben een echt Duits orkest gevonden die uiteraard zorgen voor de bekende schlagers", legt hij uit. ,,Ook is er een après-skiparty waarbij een deejay voor de muziek zorgt."

Het festival wil ook proberen een wereldrecord te vestigen. Samen met de Boxtelse organisator van pubquizzen The Brain wordt gepoogd de grootste pubquiz te houden. Hiervoor zijn flink wat deelnemers nodig. ,,Het huidige record staat op 2.300 deelnemers", licht Leenders toe. ,,Geen idee of we dat gaan halen, maar het is een leuke aanvulling op het programma." Op het gehele terrein zijn theateracts te vinden en natuurlijk is er ook een speciaal plein voor de kinderen. Hier zijn diverse kraampjes, wordt er kookles gegeven én er komt een nostalgische kermis.

FEEL GOOD

Blij is Leenders ook met de komst van een bioscoop, de Solar Cinema werkt volledig op zonne-energie. Op vrijdag wordt vanaf 20.30 uur de film Fucking Perfect vertoond. Op zaterdag en zondag zijn respectievelijk Chef en Le Grande Boeuf te zien. Leenders: ,,En natuurlijk zijn er ook allerlei kraampjes rond het thema 'feel good'. Van leren schorten tot demonstraties, er is van alles."

De initiatiefnemer benadrukt dat Slowlands zich richt op alle leeftijden en een totaal-programma aanbiedt. Een dagkaart kost 14,50 euro, een passe-partout voor drie dagen is verkrijgbaar voor 35 euro. Leenders: ,,Ik hoop dat mensen op tijd hun kaarten reserveren zodat wij daar in de organisatie rekening mee kunnen houden. Er is géén dagkassa dus vooraf aanschaffen is noodzakelijk."

Meer informatie of kaarten kopen? Kijk op de vernieuwde website www.slowlands.nl.

FOTO ONDER: René Leenders met een van de foodtrucks die ook tijdens Slowlands aanwezig zullen zijn. (Foto: Peter de Koning).


rioolwaterberging op d'n tip

Liempds evenemententerrein krijgt een nieuwe inrichting

Evenementerrein D'n Tip moet een aantrekkelijke en cultuurhistorische toegangspoort voor het centrum van Liempde worden. Om dit te bewerkstelligen wordt het terrein heringericht. De plannen hiervoor hangen samen met het totale project Liemt in Uitvoering waar ook de werkzaamheden in het Concordiapark onder vallen. In 2016 moet gestart worden met de reconstructie van D'n Tip.

De plannen voor het evenemententerrein stonden eigenlijk al eerder op de planning, maar hebben vertraging opgelopen omdat een aanleg van een waterbergingskelder nodig is. Uit onderzoeken naar het functioneren van de riolering blijkt dat het stelsel erg gevoelig is voor het verwerken van extreme neerslag. Omdat er binnen het bestaande stelsel beperkte verbeteringsmogelijkheden zijn, is naar alternatieve oplossingen gezocht. Een waterbergingskelder bleek het meest geschikt. De werkzaamheden voor deze rioolwaterberging starten volgend jaar april.

TOEGANGSPOORT

Na de zomervakantie en de kermis van 2016, wordt gestart met de bovengrondse inrichting van D'n Tip. Het evenemententerrein krijgt onder meer parkeerplaatsen voor fietsen en auto's, een oplaadpunt voor elektrische auto's en speelvoorzieningen. Voorts komt er een zogenaamde bloemenplukhoek met insectenhotel en een houten veldpoort. Na de werkzaamheden moet D'n Tip een toegangspoort worden om zo de recreatie en toerisme een impuls te geven. ,,Een goede startlocatie met faciliteiten om Liempde en Het Groene Woud per fiets of te voet te verkennen", zo staat in de plannen te lezen.

Het project is onderdeel van Liemt in Uitvoering. Dit plan is weer verbonden aan het programma 'Kloppend Hart van Het Groene Woud' waar veertien projecten in de gemeenten Boxtel, Best en Sint-Oedenrode zijn opgenomen.

LIEMPDSEN HERD

Vrijwilligers van Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL) zijn op dit moment druk bezig aan Liemt in Uitvoering. In het Concordiapark wordt volop gewerkt aan de kiosk. Het streven is om voor Samenloop voor Hoop op zaterdag 12 en zondag 13 september, klaar te zijn.

Ook de tegenovergelegen boerderij D'n Liempdsen Herd aan de Barrierweg wordt grondig gerestaureerd. De monumentale boerderij krijgt een nieuw dak; vóór de kermis - die start op 2 augustus - moet dat gereed zijn.