Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

florawerkgroep van wnlb onderzoekt en adviseert

Aan de slag voor 'groene rondweg'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

,,Kijk, hier staat de langbladige ereprijs volop in bloei. Die plant had ik op deze plek nog niet eerder aangetroffen", zegt Joost van Rooij als hij over de knuppelbrug nabij visvijver de Vorsenpoel richting het Dommeldal loopt. Het is één van de gebieden waar de Florawerkgroep van de Werkgroep Natuur- en Landschapsbeheer Boxtel, waar Van Rooij de coördinator van is, regelmatig aan het werk is. Onderzoek, educatie en advies: de werkgroep zit niet stil.

Tegelijkertijd met de oprichting van de WNLB werd ook gestart met de Florawerkgroep. ,,Er zijn ongeveer tien mensen, van wie er zes tot acht regelmatig mee op excursie gaan. Regelmatig krijgen we bezoek van studenten die hun plantenkennis willen opvijzelen", aldus coördinator Van Rooij. De Boxtelaar is bioloog van huis uit met planten als specialisme. ,,Tijdens wandelingen of onderzoeken word je telkens weer verrast door nieuwe dingen in de natuurgebieden. Ik verwacht dat we over een paar jaar weer tien tot twintig nieuwe soorten hebben gevonden."

Het seizoen van de Florawerkgroep bestaat jaarlijks uit een aantal projecten. ,,We bepalen telkens welke onderzoeken we willen doen in de gemeente Boxtel, daarnaast krijgen we jaarlijks een wensenlijstje van Natuurmonumenten om ergens aan de slag te gaan", vertelt Van Rooij. Zo worden inventarisaties in allerlei natuurgebieden gehouden, waarbij de werkgroep alle soorten in kaart brengt. ,,We staan allemaal naast elkaar en lopen een gebied in. Ik noteer alles, waardoor iedereen allerlei plantensoorten naar me roept", grinnikt de coördinator. Op basis van de flora die is aangetroffen, wordt een aanbeveling gedaan over het beheer van het gebied. ,,Vaak doen we dan een aantal jaar later in hetzelfde gebied een herinventarisatie, zodat duidelijk wordt of de soortenrijkdom is toe- of afgenomen."

WINTERSCHEERLING

Nederland kent zo'n vijftienhonderd plantensoorten. In de gemeente Boxtel komen vijfhonderd verschillende soorten voor. ,,Een mooi aantal, zeker als je je bedenkt dat achthonderd planten in Nederland in de categorie 'zeldzaam' en 'zeer zeldzaam' vallen." Ook in Boxtel heb je planten die in de zeldzame categorie vallen: de langbladige ereprijs, klokjesgentiaan, snavelbies en wolfsklauw. ,,En onlangs vonden we aan de Schijndelseweg, nabij De Geelders, de waterscheerling. Dat is één van de meest giftige planten op aarde. Ik geloof dat Artistoteles met deze plant is vergiftigd."

Jaarlijks terugkerend zijn de 'vierkante kilometerhokken'. ,,De gemeente Boxtel is op de kaart ingedeeld in vakjes van één vierkante kilometer en al sinds 1993 kiezen we ieder jaar een vak. Daar lopen we helemaal doorheen, waarbij we alle planten noteren die we tegenkomen", legt Van Rooij uit. De verwachting is we over vijf jaar alle hokken een keer gehad hebben. Waarschijnlijk beginnen we dan weer vooraan..."

De Kampina en Banisveld zijn twee gebieden die er voor de Florawerkgroep bovenuit steken, aldus Van Rooij. ,,In de Kampina doen we regelmatig inventarisaties voor Natuurmonumenten en daar komen behoorlijk veel zeldzame planten voor. Banisveld werd jarenlang als landbouwgrond gebruikt, maar na het afgraven van de bovenlaag kwam een grote zaadbank tevoorschijn. Alle planten die daar voorheen groeiden, zijn weer teruggekomen. Dat is heel bijzonder."

Sinds vorig jaar zet de WNLB zich met name in op de vergroting van de biodiversiteit in de gemeente. Van Rooij: ,,Voorheen was het allemaal wat vrijblijvender. Je ging het veld in en verzamelde een aantal gegevens. Nu dien je een hoger doel en kijken we samen met andere werkgroepen van de WNLB naar hoe we in de Boxtelse omgeving meer biodiversiteit creëren. Een mooi voorbeeld is de Dommelbimd, waar allerlei werkgroepen aan de slag zijn gegaan. We hopen uiteindelijk op een groene rondweg rondom Boxtel: een verbinding tussen de natuurgebieden in en om de gemeente."

FOTO BOVEN: Coördinator Joost van Rooij van de Florawerkgroep op de knuppelbrug nabij de visvijver Vorsenpoel. Het Dommeldal is één van de gebieden waar de werkgroep regelmatig onderzoek verricht. (Foto: Annelieke van der Linden).


LIEMPDSE ESTHER VAN HEEREBEEK SCHRIJFT BOEK OVER TAROT

'Ik ben geen zweverig Jomanda-type'

STEFAN LATIJNHOUWERS

Als ze op feestjes vertelt dat ze een praktijk runt op het gebied van astrologie, tarot en numerologie krijgt ze vaak dezelfde reacties. 'Heb jij ook zo'n glazen bol of kun je mijn toekomst voorspellen?', zijn de vragen die Esther van Heerebeek (40) uit Liempde steevast op zich krijgt afgevuurd en inmiddels kan dromen. De geboren en getogen Limburgse is van veel markten thuis, maar is zeker geen waarzegster of Jomanda-achtige verschijning.

,,Ik ben niet zweverig, geen helderziende en ook geen paranormaal begaafd medium met een engelachtige jurk. Ik geef aan de hand van drie instrumenten mensen inzicht in zichzelf en in hun situatie op het gebied van bijvoorbeeld werk, relaties of gezondheid", benadrukt Van Heerebeek, van wie onlangs het boek 'Tarot voor beginners' uitkwam. ,,Daarnaast reik ik handvatten aan door gebruik te maken van de tarotkaarten of geboortehoroscopen. Met de informatie, tips en adviezen die ik mijn cliënten geef, moeten ze zelf aan de slag gaan."

Van Heerebeek, die sinds een jaar in Liempde woont met haar man Corné en de kinderen Sjoerd (12) en Isabel (11), geeft in haar praktijkruimte aan de Oude Dijk consulten en verzorgt daarnaast door het hele land gastcolleges, lezingen, cursussen en workshops. Ze studeerde astrologie en tarot en bekwaamde zich via zelfstudie in numerologie. ,,De drie disciplines waar ik me mee bezighoud, vertonen overeenkomsten, maar zijn vakken op zich. Ik praat bewust over vakken, veel mensen weten niet dat er hbo-opleidingen bestaan voor astrologie en tarot."

Astrologie betekent letterlijk 'kennis van de sterren'. ,,Het is een eeuwenoude wetenschap die uitlegt welke invloeden de sterren en planeten hebben op mensen of gebeurtenissen", legt Van Heerebeek uit. ,,Numerologie is de leer van de getallen die een bepaalde 'trilling' bezitten. Door geboortedata en namen te analyseren kun je inzicht krijgen in je talenten, valkuilen en levensopdracht. Tarot is een beeldentaal, waarmee je datgene wat in je onbewuste speelt, naar de oppervlakte haalt. In mijn boek probeer ik in begrijpelijke taal uit te leggen wat tarot betekent en ga ik in op de betekenis van de 78 kaarten die de levensfases weergeven waar de mens mee te maken krijgt in zijn of haar leven."

De cliënten van Van Heerebeek komen uit het hele land op consult in Liempde. ,,Ik beschouw mezelf als een tolk of vertaler van wat de tarotkaarten en de geboortehoroscopen mij vertellen. Op basis daarvan maak ik een analyse die ik voorleg aan de cliënten. Aan de hand van de kaarten kan ik de mensen een spiegel voorhouden en aangeven wat er speelt in hun leven. Dat probeer ik vol passie, maar wel op nuchtere en praktische wijze duidelijk te maken. Ik geloof dat toeval niet bestaat en vertrouw er steeds op dat de juiste kaarten op tafel komen. "

Als auteur heeft de Liempdse meerdere titels op haar naam staan waaronder 'Astrologie voor beginners' en 'Astrologische scheurkalender 2015', terwijl ze sinds 2012 ook verantwoordelijk is voor de jaarlijkse uitgave 'De astrologische almanak'. ,,Bovendien schrijf ik wekelijks horoscopen voor Nederlandse en Belgische tijdschriften, waaronder 'Flair' en heb ik een paar jaar een eigen rubriek gehad in het televisieprogramma 'Goedemiddag Brabant' bij Omroep Brabant. Ik leid best een druk bestaan met natuurlijk ook nog de zorg voor mijn gezin, maar het is ontzettend dankbaar om mensen te coachen en met hun vragen en problemen aan de slag te gaan."

Het boek 'Tarot voor beginners' telt 115 pagina's en is verkrijgbaar bij de webshop van Bol.com. Meer informatie is te vinden op www.esthervanheerebeek.nl.

Esther van Heerebeek uit Liempde legt de tarotkaarten uit. Ze houdt zich  ook bezig met astrologie en numerologie. (Foto: Albert Stolwijk).