nieuwe invulling Elisabethsdael

Bellen en meteen zorg? Die tijden zijn voorbij...

MARIËLLE WIJFFELAARS

Woonzorgcentrum Elisabethsdael krijgt een nieuwe invulling. Als gevolg van de landelijke veranderingen in de zorg, moet ook deze Boxtelse instelling worden aangepast aan de nieuwe regels. Zorggroep Elde heeft besloten dat het woonzorgcentrum, waar cliënten wonen met een lichte zorgvraag, wordt ingericht met thuiszorg.

In de praktijk betekent dit dat de huidige functie van verzorgingshuis komt te vervallen. Geen 24-uurszorg meer, maar zorg op afroep. ,,Een grote verandering", zegt locatiedirecteur Jan Kees Metz. ,,Er is straks niet meer continu iemand aanwezig, maar mensen krijgen thuiszorg en kunnen zorg inkopen. Wel blijft er een alarmknop voor calamiteiten, maar de dienstdoende verzorgende is niet hier in huis aanwezig."

De veranderingen hangen samen met de nieuwe regels die landelijk zijn ingesteld. De lichte zorg zoals die wordt aangeboden in verzorgingshuizen komt te vervallen. Reden hiervoor is dat de rijksoverheid graag wil dat mensen langer thuis wonen en eventueel gebruik maken van thuiszorg. De verpleeghuizen met intensievere zorg blijven wél bestaan. Voor Boxtel betekent dit dat Zorggroep Elde alle complexen onder de loep heeft genomen en een aantal wijzigingen wordt doorgevoerd. Eerder werden de woonzorgcentra in Esch en Liempde al aangepast en ook voor Molenweide aan de Achterberghstraat staan veranderingen op de rol.

INDICATIE

Momenteel wordt gewerkt om Elisabethsdael anders in te vullen. De bewoners zijn onlangs geïnformeerd door locatiedirecteur Metz. De komende tijd worden gesprekken gevoerd met alle cliënten om hun zorgindicatie te bepalen. ,,De mensen die hier zijn komen wonen, hebben allemaal een lichte zorgindicatie. Maar door de jaren heen kan dat natuurlijk veranderen", licht Metz toe. ,,Sommigen kunnen in Elisabethsdael blijven en gebruik maken van de nieuwe constructie. Anderen moeten wellicht overgeplaatst worden naar verpleeghuizen, zoals het tegenovergelegen Vinckenrode. Dat gaan we per persoon bekijken. De kamers die leeg komen, worden sowieso verhuurd tegen de nieuwe voorwaarden."

De cliënten huren in de nieuwe situatie een kamer van Zorggroep Elde en kunnen de benodigde zorg inkopen. De medewerkers van Elisabethsdael kunnen doorstromen naar andere huizen van Zorggroep Elde of in de thuiszorg gaan werken. ,,Gedwongen ontslagen zijn niet aan de orde, er is altijd werk voor onze mensen", benadrukt Metz. De locatiedirecteur wil de veranderingen zo snel mogelijk doorvoeren, in ieder geval nog dit jaar.

Op pagina 3: 'Elisabethsdael: woningen met thuiszorg'