Het woonzorgcentrum Elisabethsdael werd in 2011 geopend. (Foto: Henk van Weert).
Het woonzorgcentrum Elisabethsdael werd in 2011 geopend. (Foto: Henk van Weert). Foto: Marielle Wijffelaars

grote veranderingen in woonzorgcentra boxtel

Elisabethsdael: woningen met thuiszorg

MARIËLLE WIJFFELAARS

Mensen moeten langer thuis blijven wonen en hulp krijgen van thuiszorg of de omgeving. Dat stelt de Nederlandse overheid. En daarom worden woonzorgcentra in het hele land onder de loep genomen en om eventueel hun dienstverlening aan te passen. Dat geldt ook voor Zorggroep Elde dat complexen heeft in Boxtel, Liempde, Esch en Sint-Michielsgestel. Enkele veranderingen zijn al doorgevoerd en de komende tijd volgen er meer...

Eerder werd het vroegere woonzorgcentrum Sint-Jozef in Esch omgetoverd tot Het Buitenhuis, met 22 appartementen voor mensen met dementie. Ook is er een zogeheten bed & breakfast gevestigd waar nog zelfstandig wonende mensen kunnen verblijven na bijvoorbeeld een operatie. Daarnaast is De Vlaswiek in Liempde al onder handen genomen. Dit complex biedt sinds de grootschalige verbouwing plaats aan 32 bewoners in de psychogeriatrische verpleeghuiszorg.

GEEN VERBOUWING

Nu deze projecten zijn afgerond, is het tijd voor de volgende stap. En die heeft alles te maken met woonzorgcentrum Elisabethsdael. Het complex werd in april 2011 geopend, tegelijk met het tegenovergelegen Vinckenrode dat is bestemd voor mensen met dementie of andere geheugenproblemen. Volgens locatiedirecteur Jan Kees Metz is er bij de bouw van Elisabethsdael al rekening gehouden met een eventuele andere invulling in de toekomst. ,,Alle kamers hebben eigen aansluitingen voor de nutsvoorzieningen", licht hij toe. ,,Een grote verbouwing is dus niet nodig om wonen en zorg te scheiden."

De toekomst van Elisabethsdael en de nieuwe zorgstructuur in het complex is mede afgestemd op de plannen die er zijn voor de andere woonzorgcentra. Met 26 kamers is Elisabethsdael aan de kleine kant om te worden ingericht als zorghuis voor mensen met psychogeriatrische problemen. Door de aanpassing van de landelijke regels, zou het vier jaar oude woonzorgcentrum te kampen krijgen met leegstand. ,,Mensen met een lichte zorgindicatie, blijven tegenwoordig in hun eigen huis wonen mét steun van omgeving of thuiszorg", legt Metz uit. ,,Dit zou betekenen dat er uiteindelijk lege kamers ontstaan en dat willen we natuurlijk niet." Daarom is besloten te komen tot een structuur waarbij mensen een kamer huren van Zorggroep Elde en benodigde zorg kunnen inkopen. Geen 24-uurs zorg dus meer, maar zorg op afroep. ,,En dat wordt wel even wennen", verwacht Metz.

SAMEN ETEN

De locatiedirecteur stelt dat Elisabethsdael een 'residentiële ambiance' gaat krijgen. Het restaurant in het complex blijft geopend en dagelijks van 08.00 tot 20.00 uur is er een zogenaamde gastvrijheidsmedewerker aanwezig die onder meer de maaltijden serveert en alles in de gaten houdt. Dit is een nieuwe functie binnen Zorggroep Elde en deze week ontvingen 21 medewerkers een officieel certificaat omdat ze de cursus Gastvrijheid goed hadden afgerond. ,,Zij houden zich bezig met gastvrijheidstaken en voeding", vertelt Metz. ,,Het zijn de mensen die zorgen voor een goede sfeer en ervoor zorgen dat cliënten, verwanten en wijkbewoners zich thuis voelen."

In Elisabethsdael kunnen mensen terecht voor een gezonde en gevarieerde maaltijd. Het restaurant is ook toegankelijk voor mensen die niet in het woonzorgcentrum verblijven. Metz: ,,Elisabethsdael ligt heel centraal vlakbij het centrum en eromheen zijn diverse zorgappartementen en -woningen te vinden. Denk aan Vinckenrode, Clarissenhof en het nieuw te bouwen Cronenborg waar nu hard aan wordt gewerkt. Al deze bewoners kunnen tegen een kleine vergoeding in Elisabethsdael komen dineren. Dat zorgt voor onderling contact en sociale cohesie." Nog dit jaar moet de nieuwe zorgstructuur bij Elisabethsdael ingaan.

TOEKOMSTIGE PROJECTEN

Volgend jaar wordt gestart met waarschijnlijk de ingrijpendste aanpassing door de landelijke wetgeving. Woonzorgcentra Sefkat aan de Bosscheweg in Boxtel en Nieuw Beekvliet in Sint-Michielsgestel gaan dicht en worden ondergebracht in Molenweide aan de Achterberghstraat. De twee complexen bieden zorg aan een specifieke doelgroep. In Nieuw Beekvliet wonen vooral mensen uit (voormalige) overzeese Nederlandse gebieden en Sefkat is bestemd voor Marokkaanse en Turkse ouderen. Samen met Molenweide vormen de twee instellingen na de verbouwing een Wereldhuis. ,,Er moet daar wel flink wat gebeuren", zegt Metz. ,,Na de feestdagen willen we beginnen met de werkzaamheden, de plannen beginnen vorm te krijgen."

Alle ontwikkelingen zorgen ervoor dat er in de organisatiestructuur van Zorggroep Elde een aantal wisselingen nodig zijn. Metz: ,,We gaan naar een plattere organisatie en dat houdt in dat een aantal functies vervallen. De betreffende personen krijgen een nieuwe functie binnen Elde. Als we echt aan de slag gaan bij Molenweide, krijgt dit verder vorm."

FOTO BOVEN: Woonzorgcentrum Elisabethsdael werd in 2011 geopend. Nog dit jaar worden de appartementen verhuurd. (Foto's: Henk van Weert).


Rechtbank wijst

hoger beroep

pyromaan af

De 35-jarige Boxtelse die verdacht wordt van betrokkenheid van brandstichting van meerdere auto's in haar woonplaats, moet haar volledige voorarrest uitzitten. Haar advocaat had hier beroep tegen aangetekend, maar dat is door de rechtbank afgewezen.

De vrouw moet haar voorarrest van negentig dagen helemaal uitzitten. De verdachte werd zaterdag 13 juni in haar woning aangehouden na een reeks autobranden in Boxtel. Zelf ontkent ze iedere betrokkenheid. In september moet de Boxtelse voor de rechtbank verschijnen. In anderhalve week gingen negen auto's en een opslagruimte in vlammen op.

Bouwplaats Cronenborg, tussen Zusterspad en Brederodeweg.