uitmarkt krijgt nieuwe invulling

Boxtelse cultuurmakers zoeken samenwerking

MARIËLLE WIJFFELAARS

Verbinden en samenwerken. Dat zijn de twee woorden die centraal staan tijdens de Uitmarkt die zaterdag 19 september weer in Boxtel wordt georganiseerd. Het evenement brengt hiermee de grote wens van de Boxtelse cultuurmakers in de praktijk: zoek de samenwerking en probeer de verbindingen te zoeken met andere takken. Tijdens het cultuurweekend waar ook festival Bockesprongen deel van uitmaakt, staan deze onderwerpen centraal.

De Uitmarkt die jaarlijks in Boxtel wordt gehouden kent 19 september een iets andere invulling. Natuurlijk blijft het evenement zich richten op alle culturele verenigingen en bands van de gemeente Boxtel. Het programma biedt onder meer toneel, muziek en dans. ,,Variërend van de theatergroepen Orion en Boxtheater tot de drumband van fanfare Concordia en leerlingen van het Jacob-Roelandslyceum", vertelt Paul van Alphen enthousiast. ,,Een mooi aanbod van allerlei culturele uitingen."

Nieuw deze keer is de samenwerking met Boxtelse ondernemers. Zes van hen zullen zich op een creatieve manier presenteren. ,,Dus niet met een kraampje", benadrukt Peter van Oers. ,,Ze moeten echt hun creativiteit laten zien. We willen hiermee de verbinding met economie laten zien. Want het kan elkaar écht versterken." Van Alphen vult aan: ,,Het is de vierde editie van de Uitmarkt en we willen blijven vernieuwen zodat het interessant blijft voor het publiek."

Net als vorig jaar zullen acteurs uit Lennisheuvel een theaterdiner verzorgen. Volgens Van Alphen hét voorbeeld van samenwerking: ,,Bij kanoclub De Pagaai hadden ze voor een feestavond een soort westerndorpje gemaakt. En dat is ook het thema van het theaterdiner. Teejatergroep Orion mag dit lenen en aansluitend gaat het door naar Scouting Boxtel. Verbinden en samenwerken op kleine schaal, maar wél zoals we dat graag zien."

RICHTLIJNEN

Tijdens de Uitmarkt wordt ook met cultuurmakers gesproken over de richtlijnen voor het nieuwe cultuurbeleid van de gemeente Boxtel. Na het cultuurdebat dat op maandag 1 juni door het Boxtelse cultuurmakersnetwerk Cibox en stichting Brabants Centrum werd gehouden, zijn de initiatiefnemers aan de slag gegaan met het samenvatten van de onderwerpen die tijdens het debat besproken zijn. In het culturele weekend wordt hier verder over gesproken met betrokkenen. ,,Het is in ieder geval duidelijk dat samenwerking belangrijk is", meldt Van Alphen. ,,En tijdens de Uitmarkt geven we daar al invulling aan."

Cibox heeft een viertal onderwerpen gekozen die volgens hen van belang zijn in het nieuwe cultuurbeleid. Van Oers: ,,En die dingen zijn zeker geen onzin. De cultuureducatie is al op de schop gegaan en ook wordt er verbinding gezocht. En economie gaat ook een rol spelen, we zitten dus zeker op de goede weg met de richtlijnen die wij de gemeente Boxtel aan willen reiken."

Het tweetal benadrukt dat het níet de bedoeling is dat de cultuurmakers een beleidsplan gaan maken voor de gemeente. ,,Het gaat om richtlijnen en tips waar aan gedacht kan worden", legt Van Alphen uit. Van Oers: ,,En mensen die mee willen denken, zijn van harte welkom. Graag zelfs."

Wie mee wil doen aan de Uitmarkt én betrokken wil blijven bij de ontwikkelingen op cultureel gebied, kan zich melden via e-mailadres cultuurmakersbll@gmail.com.