Afbeelding
Foto: Marielle Wijffelaars

zomerse kinderactiviteiten in Boxtels museum

Echte bosnimfen en poezen in MuBo

TONNIE WESSELING

,,Ik kan niet wáchten voor de schmink", verzuchtte de 7-jarige Mischa van der Donk, terwijl ze met grote precisie een kleurplaat aan het inkleuren was. Zij en de 6-jarige Raja Soba waren zaterdag al ruim voor aanvang present in museum MuBo aan de Baroniestraat te Boxtel voor een schminkworkshop. Deze werd gegeven door de enthousiaste en ervaren schminkster Marga van der Wielen en vormde de start van het grote zomerprogramma dat tijdens de schoolvakantie in MuBo gehouden wordt.

Druk werd het niet deze middag, maar het enthousiasme van de aanwezige kinderen was er niet minder om. Bij Mischa en Raja voegden zich nog de vriendinnen Mirthe (8) en de één jaar oudere Robin en Noa. Toen iedereen op z'n plaats zat vertelde Van der Wielen wie zij was en wat de bedoeling was van deze workshop en stelde de kinderen routineus op hun gemak. Ze legde uit dat er verschillende soorten schmink zijn en dat er die middag gekozen werd voor de afwasbare waterschmink.

POEZENSNOET

Als voorbeeld schilderde Van der Wielen een lieveheersbeestje op haar hand, compleet met glitters. Toen mochten de kinderen het zelf uitproberen op hun handjes. Eerst de ondergrond met een sponsje, daarna afwerken met een kwast. Mischa werd gemaand eerst haar kwastje nat te maken: ,,Heb ik al gedaan!", klonk het pittig. Toen iedereen vond dat hij er klaar voor was mocht er geschminkt gaan worden op de snoetjes en voor de grote spiegel. Raja had uit het verkleedrek al een bosnimfjesjurk aangetrokken en met een smurfenblauwe hand danste ze als een echte bosnimf door het gebouw.

Ook Noa kreeg de smaak te pakken en schminkte voor de spiegel gezeten haar gezicht om tot een fraaie poes. Van der Wielen waarschuwde vooral goed uit te kijken voor de ogen. Bosnimf Raja schilderde op beide wangen een boom. Ook Mischa koos voor een poes en schminkte haar hele gezicht wit. Toen ze niet meer verder kon hielp Van der Wielen haar. Toen alle meiden klaar waren mochten ze de grote goudkleurige schilderijlijst pakken en werd er een kleurig tableau vivant gemaakt.

KEIEN STAMPEN

Met het zomerprogramma wil MuBo kinderen in contact brengen met kunst en cultuur. Daarom worden allerlei activiteiten georganiseerd als knutselen, schilderen, schminken, keien stampen met reus Jas, speurtochten en voorlezen. Zaterdag 25 en zondag 26 juli staan voorleessessies over reus Jas de Keistamper op het programma. Vanaf 15.00 uur leest educatiemedewerker André Joosten over de avonturen van de reus uit het onlangs gepresenteerde prentenboek. De voorleesmiddag wordt gehouden op de eerste verdieping van het museum waar een houten Jas te zien is van 3,75 meter hoog. Na het voorlezen kunnen de kinderen zelf keistampen en een eigen straatje leggen in de zandbak. Aanmelden kan via info@muboboxtel.nl of via telefoonnummer 06-16 04 18 98. Ook zijn de doorlopende activiteiten als knutselen, de speurtocht of verkleden te bezoeken. Voor kinderen tot 12 jaar is de entree gratis, volwassenen betalen 3,50 euro en voor kinderen ouder dan 12 jaar bedraagt de entreeprijs twee euro. MuBo is geopend op zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

Voor het totale zomerprogramma van MuBo kijk op: www.muboboxtel.nl.

FOTO BOVEN: Deze groep meiden kreeg zaterdag uitleg van Marga van der Wielen over schminken. (Foto: Gerard Schalkx).


Pierre Janssen

krijgt straatnaam

en tentoonstelling

Als eerbetoon aan het 150e geboortejaar van de Boxtelse kunstschilder Pierre Janssen zijn van 25 juli tot en met 11 oktober zestig schilderijen en vijftig schetsen te zien in museum MuBo aan de Baroniestraat. Bovendien wordt zaterdag 25 juli de Pierre Janssenstraat onthuld nabij nieuwproject Panta Rhei.

Pierre Janssen legde zijn impressies vast in olieverf, aquarel, houtskool en pastel. Hij schilderde landschappen, dorpsgezichten, portretten, stillevens en gebouwen, zowel interieurs als exterieurs. Zijn werk wordt gekenmerkt door zijn subtiel gevoel voor vorm- en kleurverhoudingen en het opvallend vermogen om elk onderwerp in een eigen sfeer te plaatsen. Boxtelaar Christ van Eekelen, schrijver van het boek 'Pierre Janssen, een halve eeuw Boxtel', heeft de schilderijen en schetsen bijeengebracht, uit binnen- én buitenland.

Ook zijn in MuBo originele voorwerpen te bezichtigen uit atelier van Janssen, zoals zijn schildersezel, kist met pastelkrijtjes, reis-ezel, kwastjes, verfkommetjes en vaasjes die voorkomen op zijn stillevens. Ook de glasnegatieven, die Janssen gebruikte om zijn schilderijen te kunnen reproduceren, zijn te zien.

De tentoonstelling in MuBo duurt tot 11 oktober. Op 20 september is er om 11.15 uur een rondleiding door Christ van Eekelen. Ook is het mogelijk om een rondleiding op afspraak te boeken, ook op werkdagen. Boeken via info@muboboxtel.nl of via 06-16 04 18 98.

De entreeprijs voor volwassenen is 3,50 euro en voor kinderen van 12 jaar en ouder 2 euro. Voor kinderen tot 12 jaar is de toegang gratis, mits onder begeleiding van een volwassene. Voor een rondleiding (minimaal 10, maximaal 15 personen) wordt per persoon een extra bijdrage van 2,50 euro gevraagd. MuBo is geopend op zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur.