Samen met zijn teamgenoten poseert kersverse Europees motorcrosskampioen in de 65cc- klasse Kay Karssemakers na de prijsuitreiking in het Spaanse El Molar. (Foto: familie Karssemakers).
Samen met zijn teamgenoten poseert kersverse Europees motorcrosskampioen in de 65cc- klasse Kay Karssemakers na de prijsuitreiking in het Spaanse El Molar. (Foto: familie Karssemakers). Foto:

LEERLING LAMBERTUSSCHOOL GEMONDE ZEGEVIERT IN SPANJE

Crosser Kay pakt EK-titel. Op WK...

Motorcrossfederatie FIM hield afgelopen weekeinde het wereldkampioenschap voor MX-junioren in het Spaanse El Molar, iets ten noorden van Madrid. Ook het Nederlandse Beursfoon Rockstar Energy KTM Team nam eraan deel. Kay Karssemakers uit Gemonde is, net als zijn broer Stef, lid van deze formatie.

ACHT PUNTEN VERSCHIL

In de 65cc-klasse voor kleine wielen pakte Kay overtuigend de titel. Hij won zowel de eerste als de tweede manche en voerde daarmee met 25 punten de ranglijst aan. Acht punten meer dan de nummer twee en liefst dertien punten meer dan de winnaar van het brons. Op zijn bokaal staat dat hij wereldkampioen is, maar het bijbehorende diploma geeft aan dat het om een Europese titel gaat. ,,Ja, heel jammer", vindt Kay. ,,Maar ik ben er niet minder blij om hoor. Het ging hartstikke goed. Terwijl de buitenlandse tegenstanders toch flink gas gaven..."

Moeder Christel van Weert legt uit hoe het komt dat haar zoon zich officieel geen wereldkampioen mag noemen. ,,De Zweedse motorcrossbond tekende bezwaar aan tegen een WK voor kinderen onder de twaalf jaar. Daar vinden ze de druk van een wereldkampioenschap voor deze junioren te hoog..." Het leidde ertoe dat de FIM besloot het WK voor deelnemers tot 12 jaar om te bouwen tot een open EK. ,,Met als gevolg dat bijvoorbeeld een land als de VS niet deelnam. Japan en Australië weer wel."

VERRADERLIJK GLAD

De ondergrond van het circuit van El Molar was hard met een los bovenlaagje erop, meldt de site motocrossplanet.nl. In de tijdtraining legde Kay beslag op de tweede startpositie in de manches. Voor de start van de eerste manche had de organisatie de baan erg nat gesproeid waardoor het op sommige plaatsen verraderlijk glad was.

Kay startte goed en reed een gecontroleerde wedstrijd. Al snel nam hij de leiding en bouwde een veilige voorsprong op. Door goed geconcentreerd te blijven rijden tot in de slotfase, werden er geen fouten gemaakt en wist hij de manche winnend af te sluiten. De tweede ronde was aanzienlijk spannender, maar ook hier trok Kay aan het langste eind.

Boxtel

Vermiste huisdieren

Donderdag werd een circa tien weken oud zwart met rood poesje gevonden in de Ridder van Cuijkstraat te Boxtel. Een dag eerder werd een ongeveer even oud zwart kitten dood aangetroffen op de Bosscheweg. Sinds 10 juli wordt op Duinendaal de gecastreerde kater Mac met chip vermist. Het dier is cypers bruin en heeft een witte snoet, bef, voor- en achterpootjes. Informatie over deze en andere vermiste en gevonden huisdieren is verkrijgbaar bij het meldpunt Amivedi in 's-Hertogenbosch via telefoonnnummer (088) 006 46 83 of via e-mail denbosch@amivedi.com.

BEROEPSCROSSER

,,Hoeveel trofeeën ik inmiddels heb gewonnen? Ik weet het niet. Maar voor deze fraaie beker is zeker nog plaats in mijn prijzenkast!", vertelde de 65cc-kampioen daags na de wedstrijd telefonisch vanuit Spanje. Kay, die na de zomervakantie aan zijn laatste jaar begint op de Sint-Lambertusschool, wil graag beroepscrosser worden. ,,Maar daar moet ik nog heel veel voor trainen", weet hij.

Moeder Christel hoopt dat Kay na de basisschool naar een zogeheten LOOT-school kan. Dat is een samenwerkingsverband tussen dertig scholen in het voortgezet onderwijs, die toptalenten in sport ondersteunen om hun schoolcarrière met hun topsport te kunnen combineren.

FOTO BOVEN: Samen met zijn teamgenoten van Beursfoon Rockstar KTM poseert kersverse Europees motorcrosskampioen in de 65cc-klasse na de prijsuitreiking in het Spaanse El Molar. Van links naar rechts monteur Thijs, manager John, Kay, zijn oom Bas en monteur Wim. (Foto: familie Karssemakers).

Bridge

Bridgeclub Boxtel

Uitslag donderdag 16 juli

A-LIJN

Arnold Bosveld/M. Soederhuizen        61.50

Peter v.d. Ven/Piet Verstijnen        59.42

Henk Schalkwijk/Piet Raaijmakers        58.92

Bridgeclub Revanche

Uitslag dinsdag 21 juli

A-LIJN

Maartje & Gac Sterrenburg        58.33

Ries Dankers/Frans Sedee        57.41

Henk Schalkwijk/Piet Verstijnen        55.79

B-LIJN

Ad & Anja Wouters        65.14

Thea v. Bragt/Trees Hoppenbrouwers        61.11

Gerda & Ad v. Lier        54.78

Bridgeclub De Rots

Uitslag woensdag 15 juli

A-LIJN

Jan v.d. Borne/Jan Fischer        63.33

Ruud Daverveld/Anthonie Moerdijk        58.75

Piet Broers/Douwe Landman        56.25