Afbeelding
Foto: Marielle Wijffelaars

Gemeente houdt pilot cameratoezicht

Camera's in centrum tijdens kermis in Boxtel

De gemeente Boxtel houdt samen met de politie Oost-Brabant een pilot. Tijdens de Boxtelse kermis zal in het centrum tijdelijk cameratoezicht plaatsvinden. Van vrijdag 14 tot en met woensdag 19 augustus worden op diverse plekken in het centrum vaste camera's geplaatst.

De camera's worden donderdag 30 juli al geplaatst, maar worden uitsluitend tijdens de kermis gebruikt. Reden hiervoor is om de openbare orde en veiligheid te bewaken. Burgemeester Mark Buijs besloot hiertoe naar aanleiding van de geweldsincidenten die tijdens carnaval in Boxtel plaatsvonden.

Na de inzet van de camera's vindt een evaluatie plaats en wordt bepaald of de camera's bij een volgend evenement weer ingezet gaan worden. De camera's worden geplaatst op de Markt en de directe omgeving.

Tijdens carnaval werden vier personen op de Zwaanse Brug mishandeld. Voor burgemeester Buijs reden om over te gaan tot cameratoezicht tijdens de jaarlijkse kermis.

Vorig jaar hield het gemeentebestuur het gebruik van de camera's nog af. Een proef in januari 2013 verliep goed.


Kennismaken met basiliek en de Binnendommeltjes

VVV Boxtel organiseert, net als vorig jaar, in de maanden juli en augustus om 19.00 uur een aantal wandelingen langs bijzondere plekken in Boxtel. Woensdag 29 juli staat de Binnendommeltjestocht op het programma, een dag later staat de route Sint-Petrusbasiliek op het programma.

De Binnendommeltjes hebben negen eeuwen lang door Boxtel gestroomd. Eerst alleen rond de Motteburcht, de plek waar nu de Sint-Petrusbasiliek staat. Twee eeuwen later was ook de nieuwe kern met water omsloten, dit met de aanzet van een eerste stadsstructuur. Tijdens de tocht wordt getoond hoe de heren van Boxtel hun waterhuishouding regelden, waarbij de Dommel optimaal werd ingezet. 'Boxtel binnen de bruggen' was de naam die de kern van Boxtel heel lang droeg.

RIJKE ROOMSE LEVEN

De route Sint-Petrusbasiliek neemt de wandelaars mee langs het oudste gedeelte van de Boxtelse kern, waar het dorp is ontstaan. Deelnemers ontdekken hoe het religieuze en het profane leven eeuwenlang met elkaar waren versmolten. De kanunniken en de zusters clarissen, de overheersing van het protestantisme en de opkomst en ondergang van het Rijke Roomse Leven: bij al deze gebeurtenissen wordt stilgestaan. Ook het Heilig Bloedwonder en de processie die door de

eeuwen heen zijn waarde heeft weten te behouden, worden belicht. Als toegift gaan de kerkdeuren voor iedereen open. De route Sint-Petrusbasiliek staat 12 augustus nogmaals op het programma, de Binnendommeltjestocht een dag later.

AANMELDEN

Mensen die graag willen deelnemen op woensdag- en/of donderdagavond, kunnen zich aanmelden bij VVV Boxtel aan de Markt, via telefoonnummer (0411) 68 54 43 of 06-22 56 20 01 óf zorgen dat ze op de betreffende dag vóór 19.00 uur aanwezig zijn bij de VVV, het vertrekpunt. De kosten bedragen twee euro per persoon.