Penningmeester Peter Sanders van de Eerste Gemondse Hengelsportvereniging meet de voorn die jeugdvisser Raymond van der Schoot even daarvoor gevangen heeft. (Foto: Gerard Schalkx).
Penningmeester Peter Sanders van de Eerste Gemondse Hengelsportvereniging meet de voorn die jeugdvisser Raymond van der Schoot even daarvoor gevangen heeft. (Foto: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

JEUGDVISSERS STRIJDEN OM prijzen IN BUITENGEBIED GEMONDE

'Vissen vangen is hartstikke spannend'

Na regen komt zonneschijn. Een waarheid als een koe, in ieder geval maandagavond. Nadat pluvius zich van zijn beste (of slechtste) kant had laten zien, ging de zon opeens schijnen en was het weliswaar een tikkeltje benauwd, maar toch goed toeven in het fraaie, groene buitengebied van Gemonde. De zandweg die richting de vislocatie voert, was na de hoosbui veranderd in een modderpoel waardoor een ritje met de auto naar de plaats van bestemming nog een heikele onderneming bleek.

Uiteindelijk kwamen alle deelnemers, begeleiders van de hengelsportvereniging en bezoekers heelhuids aan bij de plek waar het maandag allemaal moest gebeuren. ,,De viswedstrijd is verdeeld over twee dagen, vandaag én maandag 27 juli. Dan kunnen jongens en meisjes die er nu niet bij kunnen zijn, ook gewoon meedoen", vertelde penningmeester Peter Sanders. ,,Winnaar is de deelnemer die uiteindelijk niet de meeste vissen, maar als je ze achter elkaar legt het langste 'lint' bij elkaar heeft gevangen. "

Sanders gaf aan dat bij voldoende aanmeldingen gevist zou worden in twee categorieën, onder tien jaar met hulp van een begeleider en boven de tien jaar zonder hulp. ,,Maar dat idee laten we nu maar varen, met slechts vier deelnemers heeft dat niet zoveel zin", aldus Sanders. ,,Ik denk niet dat de regenbui van daarnet de oorzaak is van de magere belangstelling, al scheelt het misschien een paar deelnemers. Het is natuurlijk belangrijk dat de ouders hun kroost ook stimuleren. Voorheen werd de wedstrijd gehouden op zondagmorgen, maar omdat de animo de laatste jaren niet zo groot was, proberen we het nu eens op twee maandagavonden."

HOOGTIJDAGEN

De hoogtijdagen waarbij tijdens de jeugdviswedstrijd twintig tot vijfentwintig kinderen het tegen elkaar opnamen, lijken voorgoed voorbij. Sanders: ,,Maar het blijft mooi om die vier jongens vandaag aan het werk te zien. Onze vereniging telt ongeveer 140 volwassen leden die behalve uit Gemonde ook uit omliggende dorpen als Boxtel, Liempde, Schijndel en Sint-Michielsgestel komen. De gemiddelde leeftijd schommelt rond de 55 jaar. Het zou mooi zijn als er wat jonge aanwas bij zou komen."

Misschien dat Niels, Nick, Raymond en Robbie zich op een dag nog eens aansluiten bij de Gemondse vissersclub. De vier jonge hengelaars werden maandagavond begeleid door (bestuurs)leden van de plaatselijke vereniging, waarbij Robbie de eerste was die een vis aan de haak sloeg. ,,Het is een rietvoorn met een lengte van veertien centimeter", liet Sanders weten aan de stralende jongeman. ,,Super dat het nu al gelukt is", vertelde Robbie met een big smile. ,,Vissen is hartstikke spannend en heel leuk om te doen. Je moet alleen wel een beetje geduld hebben, maar dat geeft niet. En de rust vind ik wel prettig hoor. Bovendien is het best mooi hier."

Tijd om eens uitgebreid van gedachten te wisselen over hun ervaringen hadden de vier deelnemers niet. Al vertelde Raymond tussen de bedrijven door dat hij al voor de vierde keer meedoet aan de jeugdviswedstrijd, een echte ervaringsdeskundige dus. Hij zoekt regelmatig de waterkant op om alleen of met vriendjes te vissen. ,,Ik ben één keer kampioen geworden en een keer derde. Volgens mij werd ik eerste in 2008, toen was ik pas vijf jaar oud en leefde opa Jan nog. Die was er toen ook bij. Opa Willie uit Boxtel komt dadelijk nog om mij bezig te zien."

Behalve door opa Willie werd Raymond aangemoedigd door moeder Annette van der Schoot en zijn zusje Lisa. ,,Volgende week doe ik ook mee", liet Lisa weten. ,,Dan moeten we wel voor een extra hengel zorgen", voegde haar moeder toe.

Raymond viste intussen onverstoorbaar en geconcentreerd door en dat betaalde zich uit. In korte tijd had hij twee keer een voorn aan zijn hengel hangen. Eén van 11,5 en één van 12 centimeter. ,,Ik dacht even dat het dezelfde vis was als daarnet", lachte Raymond. ,,Omdat ik al vaker mee heb gedaan, is het niet zo heel bijzonder als ik iets vang, maar het geeft wel steeds een fijn gevoel. Wie weet word ik dit keer weer kampioen, maar dat zien we volgende week wel na de tweede avond."

FOTO BOVEN: Penningmeester Peter Sanders van de Eerste Gemondse Hengelsportvereniging meet de voorn die Raymond van der Schoot kort daarvoor gevangen heeft. (Foto: Gerard Schalkx).


Natuurgroep Gestel

maakt ommetje

door 'Den Hogert'

Natuurgroep Gestel houdt zaterdag 1 augustus een ommetje door het gebied Den Hogert in Gemonde. Deze buurtschap ligt deels in het dal van de Dommel en in het stroomgebied van de Beekse Waterloop.

In het dorp stonden door de eeuwen heen achtereenvolgens acht kerken, waarvan vier op Den Hogert. Op de gelijknamige begraafplaats zijn bij opgravingen restanten van de kerkjes gevonden. De deelnemers maken onder leiding van gids Peter Janssen een rondwandeling. Het vertrek staat gepland om 09.00 uur per fiets vanaf gemeenschapshuis De Huif in Sint-Michielsgestel.

Voor degenen die rechtstreeks komen: het ommetje start rond 09.30 uur vanaf het plein bij de Sint-Lambertuskerk in Gemonde. Deelname is gratis, ook niet-leden zijn van harte welkom. Meer informatie via Michel van de Langenberg, telefoonnummer (06) 22 43 29 41.

Esch

Kofferbakverkoop

Carnavalsvereniging 't Bacchuscorps houdt zondag 13 september in Esch van 09.00 tot 15.00 uur aan de Haarenseweg een grote kofferbakverkoop. Meer dan honderd verkopers doen jaarlijks mee aan het evenement dat in 2014 ruim duizend bezoekers trok. De toegang bedraagt twee euro voor bezoekers vanaf 12 jaar. Parkeren is gratis. Op het terrein worden hapjes en drankjes verkocht. Voor meer informatie en aanmelding (vóór 24 augustus) kunnen belangstellenden dagelijks tussen 18.00 en 21.00 uur telefoonnummer 06-20 95 28 48 bellen. Ook is het mogelijk een e-mail te sturen naar siermetaaltimmermans@zonnet.nl.